PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeşilırmak


Kalpsiz_
02-06-2008, 13:15
Yeşilırmak


Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtalarının kesişme noktasında bulunan bir ülke. Ülke topraklarının büyük bir bölümü Anadolu yarımadasında, kalanı ise Balkan Yarımadası'nın uzantısı olan Trakya'da bulunur. Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Komşuları Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Suriye'dir.


Karadeniz (http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Karadeniz)’e dökülen büyük akarsularındandır. Kelkit Irmağı, Çekerek Irmağı ve asıl Yeşilırmak olmak üzere üç ana kolun birleşimi ile oluşur. Asıl Yeşilırmak’ın uzunluğu 519 km’dir.
Karadeniz, Türkiye'nin kuzeyinde bulunan denizdir. Karadeniz'i çevreleyen ülkeler Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'dır.

Karadeniz, İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'ne, oradan da Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi'ne bağlanır.


Köse Dağı (http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/K%C3%B6se_Da%C4%9F%C4%B1)’ndan doğar, Canik Dağları’ndan geçip Çarşamba Ovası (http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/%C3%87ar%C5%9Famba_Ovas%C4%B1)’na yayılır ve Karadeniz’e dökülür. Denize döküldüğü yerde, su birikintileri ile geniş bataklıklar meydana getirir.

Yeşilırmak vadilerinin büyük bir bölümü sık ormanlarla kaplıdır. Bu açıdan diğer akarsularımız gibi pek aşındırma yapmaz. Bu nedenle Kızılırmak nehrinin tersine suyu berrak ve yeşilimsidir. Akarsudan özellikle
bkz. Çarşamba, Samsun



Amasya (http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Amasya)’da sulama işlerinde çok yararlanılır.
Amasya, Yeşilırmak’ın açtığı dar boğaz üzerinde, deniz seviyesinden 400 m yükseklikte, dağ, ova-su ve yeşilliğin kucaklaştığı bir ildir. Yeşilırmak, şehrin ortasından akar. Nehrin batısı eski şehirdir.

Amasya; Yozgat, Tokat, Çorum ve Samsun illeri ile çevrilidir. 35° 03' ve 36° 02' doğu boylamları ile 39°50' ve 41° 02' kuzey enlemleri arasında yer alır.

kAcAhK
02-06-2008, 13:43
İŞTE BE İŞTE 100M ÖTEMDEN AKIYO...:D