PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cumhuriyet tarihinde bir ilk! 102 komutana tutuklama


Melancholy
07-24-2010, 12:49
http://www.haber3.com/images/banner/cc.jpg (http://www.haber3.com/balyozda-tarihi-karar--593434h.htm)


Türkiye'de bugüne kadar yaşanan tüm ihtilal ve darbe girişimlerinde tutuklu general sayısı bu kadar olmamıştı.

Farkında mısınız? Dün Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı.. Osmanlı Devleti'nin son yıllarından itibaren cumhuriyet tarihi dahil bu güne kadar, hiç bu kadar paşa/komutan için topluca yakalama emri çıkarılmamıştı.. Ne darbe girişimleri, ne ihtilaller oldu; tutuklu general sayısı bu kadar artmamıştı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 196 sanıklı davada 102 sanık hakkında oybirliği ile yakalama emri çıkarttı. "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma' suçu teşebbüs aşamasında kaldığı için 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak sanıklar arasında 27 muvazzaf general bulunuyor. Sanıkların İstanbul'daki Beşiktaş Adliyesi'ne gelerek teslim olması bekleniyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin, 196 sanıklı Balyoz iddianamesine ilişkin davada tutuklama kararı verdiği 102 sanıktan 53'ü general.

Bu generallerin 26sı emekli 276i ise muvazzaf. 16 Aralık'ta yapılacak ilk duruşma sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Silivri'de görülecek. Mahkeme heyetinin hazırladığı tensip zaptında, sanıkların yeniden tutuklanmasına gerekçe olarak adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı" gösterildi. Dosyadaki delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, atılı suçun CMK'nın 100. maddesinde belirtilen katalog suçlardan olması, bu nedenlerle de adli kontrol hükümlerinin yeter siz ka la cağı vur gu landı.

GÜRAK'IN AÇIKLAMASI

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak'ın haftalık olağan basın açıklamasında Çukurca'da 6 askerimizi şehit eden mayınların TSK mayını olduğunu söylediği belirtilen ve ses kaydında "Hiçbir sıkıntı yok. Aynen planladığımızı uygularız" dediği öne sürülen Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'yı savunması dikkat çekti. Gürak, Hantepe'deki terörist saldırı sonrasında saldırı haberini alan Tümen Komutanı ve Tugay Komutanı'nın çatışma çıkan bölgeye helikopterle inmek istediğini, ancak sıcak temas devam ettiği için bunu yapamayarak, her türlü riski göze alarak olay yerindeki personele karadan ulaştıklarını anlattı.

Gürak, ''Bu olayda da görüldüğü üzere, yargı sürecinde sanık bile olsalar, bazıları tarafından masumiyet karinesi ayaklar altında çiğnenerek suçlu olarak gösterilseler dahi bütün bu şartlar altında bile TSK'nın bütün personeli görevinin başındadır. Bizim için vatan, şeref, dürüstlük, vazife ve sevgi herşeyin önündedir'' diye konuştu.

KUBAN VE ALP TAHLİYE ETMİŞTİ

Balyoz Soruşturması'nda bir çok isim hakkında tutuklama kararı verilmiş, ancak Hakim Oktay Kuban tarafından tahliye edilmişlerdi. Tahliye olan isimler başka heyet tarafından yeniden tutuklanmış ve Kuban keyfi karar vermekle eleştirilmişti. Balyoz'daki son tahliye dalgasına ise Hakim Yılmaz Alp imza atmıştı.

27 MUVAZZAF GENERAL VAR

İşte Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında haklarında tutuklama kararı çıkartılan 27 muvazzaf generalin isimleri: Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan, Korgeneral Ayhan Taş, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Nurettin Işık, Tuğgeneral H. Fehmi Canan, Tuğgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral Bekir Memiş, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneral ihsan Balabanlı, Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tuğgeneral Gökhan Gökay, Tümgeneral Abdullah Dalay, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Koramiral Kadir Sağdıç, Tümamiral Ali Semih Çetin.Tuğamiral Turgay Erdağ. Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Tuğamiral Levent Görgeç, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğgeneral Ömer Mimiroğlu. Tuğgeneral Ali Aydın, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu.

Tutuklanacak 102 sanığın tam listesi

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin olarak açılan davada haklarında yakalama emri çıkarılan 102 sanık arasında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da yer aldı.

Haklarında ''Yakalama emri ve nedenlerini'' düzenleyen CMK'nın 98. maddesinin 3. fıkrası uyarınca ve oy birliğiyle yakalama emri çıkarılan sanıklar arasında, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih İlgar, Korgeneral Yurdaer Olcan, tümgeneraller Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Ali Semih Çetin, eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, emekli Korgeneral Engin Alan ve Albay Dursun Çiçek de yer aldı.

Haklarında yakalama emri çıkarılan diğer sanıklar ise şöyle:

''Ali Deniz Kutluk, Cemal Temizöz, Turgay Erdağ, Taylan Çakır, Ahmet Türkmen, Cem Aziz Çakmak, Muharrem Nuri Alacalı, Utku Arslan, Fatih Uluç Yeğin, Levent Erkek, Levent Çehreli, Hakan İsmail Çelikcan, Ertuğrul Uçar, Ali Türkşen, Tayfun Duman, Nihat Altunbulak, Ercan İrençin, Bora Serdar, Levent Görgeç, İbrahim Koray Özyurt, Dora Sungunay, Soner Polat, Meftun Hıraca, Yaşar Barbaros Büyüksağnak, Hasan Gülkaya, Faruk Doğan, Mücahit Erakyol, Abdullah Gavrimolu, Kıvanç Kırmacı, Yusuf Ziya Toker, Cengiz Köylü, Hanifi Yıldırım, Bulut Ömer Mirmiroğlu, Hakan Sargın, Hüseyin Özçoban, Yusuf Kelleli, Hüseyin Topuz, Murat Özçelik, Mustafa Önsel, Ali Aydın, Ahmet Tuner, Gökhan Çiloğlu, Halil Helvacıoğlu, Suat Aytın, Nejat Bek, Mustafa Korkut Özarslan, Ayhan Taş, Ramazan Cem Gürdeniz, İzzet Ocak, Süha Tanyeli, Bülent Tunçay, Nuri Ali Karababa, Gürbüz Kaya, Mustafa Çalış, Nurettin Işık, Hasan Basri Aslan, Ali Rıza Sözen, İlkay Nerat, Veli Murat Tulga, Behsat Balta, Halil Kalkanlı, Tuncay Çakan, Hasan Fehmi Canan, Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Ahmet Küçükşahin, Recai Elmas, Ahmet Şentürk, Mümtaz Can, Fatih Altun, Mehmet Kaya Varol, Recep Yıldız, Bekir Memiş, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Mehmet Yoleri, Metin Yavuz Yalçın, Emin Küçükkılıç, Hakan Akkoç, İkrami Özturan, Burhan Göhce, Doğan Fatih Küçük, Gökhan Gökay, Nihat Özkan, Hasan Nurgören, Sırrı Yılmaz, Abdullah Zafer Arısoy ve Özer Karabulut.''

GENERALLER NE İLE SUÇLANIYOR?

Bugün 26’sı emekli, 26’sı muvazzaf 52 general, toplamda 102 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarılmasıyla sonuçlanan Balyoz soruşturması şöyle gelişti:

20 OCAK’TA ORTAYA ÇIKTI

Camilerin bombalanması, Türk jetlerinin düşürülmesi gibi kanlı planların yer aldığı “Balyoz Güvenlik Harekat Planı” isimli belge 20 Ocak 2010'da Taraf Gazetesi'nde yayımlandı. Haberin yayımlanmasının hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından yürütülen soruşturma 6 ayda tamamlandı. Muvazzaf ve emekli 196 askerin şüpheli olarak yer aldığı iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 183 ek delil klasörü bulunan iddianamede 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan bir numaralı şüpheli, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek iki numaralı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına üç ve Ergin Saygun dört numaralı şüpheli olarak yer alıyor.

ÇARŞAF, SAKAL, SUGA, ORAJ…

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ergenekon davasında yargılanan ve "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinde imzası bulunan Albay Dursun Çiçek de iddianamede şüpheli olarak yer aldı. Zafer Başkurt başkanlığındaki mahkeme heyeti incelemesini tamamlayarak iddianameyi kabul etti.

Hükümeti ortadan kaldırmayı hedefleyen Balyoz adlı darbe planında çok farklı eylemlerden bahsediliyor. 5 bin sayfalık darbe planı içerisinde Fatih ve Beyazıt camilerinin en kalabalık olduğu cuma namazı sırasında bombalanması, cübbeli ajanlara askerî hava müzesinin bastırılması, Türk jet uçağının düşürülerek pilotun şehit edilmesinin ardından Yunanistan'ın tahrik edilmesi gibi eylemler yer alıyor. Ayrıca Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj başlıklı eylem planlarının da hazırlandığı iddia ediliyor.

“İSKAT VE VAZİFE GÖRMEKTEN MEN”

Aralarında kuvvet komutanları ve subayların da bulunduğu sanıklar eski TCK’nın 147. maddesinde belirtilen "Türkiye Cumhuriyeti icra vekillerini iskat ve vazife görmekten men etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanacak.

Ancak savcılar hazırladıkları iddianamede, eylemin teşebbüs aşamasında kaldığını belirterek, sanıklara eski TCK’nın 61/1’de düzenlenen eksik teşebbüs hükmünün uygulanmasını, sanıkların 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmalarını istemişti.

Sanıkların yargılanmasına 16 Aralık 2010’da başlanacak.

haber3

NOYAN
07-25-2010, 14:46
hala aynı darbe masalı. bu askeriye mi darbe yapacak? şu durumda bile darbe yapılmıyorsa, demek ki darbeye niyetleri yok.