PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Windows Vista'da 'Otomatik Kullan'a yeni yazılım eklemek


NOYAN
07-06-2010, 13:07
Microsoft tarafından Vista ile daha da geliştirilen "Otomatik Kullan" arayüzü birçok kullanıcının oldukça hoşuna gitti. Özellikle daha deneyimsiz olan kullanıcıların multimedya odaklı işlemlerini özelleşmiş yazılımların arayüzlerini kurcalamaya ihtiyaç duymadan otomatik olarak yapabilmeleri güzel düşünülmüş bir özellik gerçekten de.
"Otomatik Kullan" menüsü iyi düşünülmüş bir özellik olmakla birlikte özelleştirilemiyor oluşu ciddi bir sorun olarak karşısına çıkıyor bazı kullanıcıların. Tanınmış firmaların yazılımlarının Vista tarafından algılanıp bu menüye otomatik olarak eklenmesine karşın, özellikle fazla duyulmamış üçüncü parti -genellikle ücretsiz- yazılımların eklenmemesi ciddi bir sıkıntı olarak göze çarpıyor. İzlemek istediği filmi DVD-Rom'una yerleştirdiğinde tek tıkla favori oynatıcısıyla izleyememek bazı kullanıcıların canını sıkabilir. Ayrıca birçok multimedya özelliği barındıran yazılımların da -BS.Player gibi- sundukları tüm hizmetler otomatik kullan sekmelerinde bulunmayabiliyor. Bu son tümcemizi genişletecek olursak, mesela BS.Player video dosyalarının ve DVD filmlerin menülerinde bulunurken, ses dosyalarının menüsünde bulunmuyor. Bu durumda da bir menüde bulunan yazılımın diğer bir menüye çapraz geçişi sağlanamıyor ve yazılımların sadece bulundukları sekmelerde otomatik kullanılabilmesi can sıkıcı bir durum teşkil edebiliyor.
Bu kısa girişten sonra, bu yazımızdaki amacımızın Vista'da "Otomatik Kullan" menüsünü özelleştirmek olduğu başlığa da atıfta bulunarak belirtmiş olalım. Bu iş için bazı kullanıcılar Windows XP için geliştirilmiş olan TweakUI programının uyumluluk modunda kullanılabileceğini belirtiyorlar, ancak bu yazılım özellikle 64 bit'lik versiyonlarla uyumluluk modunda bile stabil olarak çalışmıyor. Bu rehberimizde bu işi Vista'da kolaylıkla ve sorunsuzca halledebilen Autoplay Repair yazılımını kullanacağız.


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/14-550x412.jpg


Oldukça basit bir arayüze sahip olan yazılım "Otomatik Kullan" menüsünü yönetebilecek kayıt defteri değişikliklerini kolayca yapabiliyor. Menümüzü özelleştirmek için öncelikle programın ana penceresinde sol üst köşede yer alan "Oto-Oynat Yönetimi" 'ni seçiyoruz.


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/22-550x412.jpg


Daha sonra hangi alt başlıkta kayıt oluşturmak istiyorsak onu seçip, sol alt köşedeki "Yeni Oto-Çalıştır Seçeneği" düğmesine tıklıyoruz.


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/33.jpg


Bu aşamada oluşturacağımız kayıtla ilgili bazı bilgileri girmemiz gerekiyor. "İşlem" ve "Sağlayıcı" kısmına yazılımın görevi ve yazılımın adının yazılmasında yarar var. Bu iki kısımdaki bilgiler "Otomatik Kullan" menüsünde yer alacak olan açıklamalardan oluşuyor. Uyulama kısmına ise programın çalışacağı adres yolu -"exe"sinin- yazılmalı ki otomatik kullan ile program başlatılabilsin. Bu adres yolu genellikle programın, Program Files altındaki kendi dizininin yoludur. Simge kısmında da çalıştırılabilir dosyanın içinde bulunan ikonlardan beğendiğimiz birini koyuyoruz. Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra tamam butonuna basabiliriz.


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/43-550x412.jpg


Bu işlemlerden sonra yukarıdaki gibi bir görüntüyle karşı karşıya olmamız gerekiyor ki tüm işlem de bu kadar zaten


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/6-550x330.jpg

http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/7-550x377.jpg

http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/8.jpg


Tüm bu işlemleri doğru olarak yaptıysanız eklediğiniz kaydı Denetim Masası'ndaki Otomatik Kullan ayarlarında ve de bilgisayarınıza bağladığınız ilgili multimedya kaynağının otomatik kullan menüsünde ilgili yazılımı görebilirsiniz.
Ayrıca program herhangi bir menüdeki herhangi bir kaydı sağ tıkladığınızda üzerinde işlem yapılmasına da olanak sağlıyor.


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/52-550x381.jpg


Kullanışlı sağ klik menüsü yardımıyla herhangi bir kayıt üzerinde değişiklik yapabilir, varsayılan program olarak atayabilir, programı bulunduğu menüden ya da tüm menülerden kaldırabilirsiniz. En güzel özellik olarak ise gönder seçeneği göze çarpıyor. Bu sekme yardımıyla mevcut olan kaydı tek hamleyle diğer Otomatik Kullan sekmelerine taşımanız mümkün.
Son olarak ise programın çuvalladığı ancak son kullanıcıyı pek etkilemeyecek birkaç küçük noktaya değinelim.


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/9.jpg


Fazlaca kayıt girildiği zaman menülere, program kayıtları başarıyla yapıp Otomatik Kullan için hazır hale getirebilse bile bazı programlar çalışmayabiliyor. Bu sorunun basit bir çözümü ise mevcut. Oto-Çalıştır kaydı hazırlarken seçtiğimiz uygulamanın adres yolunu girdiğimizde program parametre kısmına otomatik olarak "%L" kodunu ekliyor. Bahis konusu soruna da bu parametre sebep oluyor. Bu yönde bir sorunla karşılaşmanız durumunda bu parametreyi silerek kaydınızı güncelleyebilirsiniz.


http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/03/extra-550x412.jpg


İkinci bir sorun olarak ise programın halihazırdaki bazı kayıtları düzgün analiz edememesi olarak gösterilebilir. Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere program Media Center'ın sadece logosunu tanımlayabilirken, yüklü olan BS.Player'ın ise hiçbir kaydını algılayamadı. Bu durum da çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmıyor, çünkü yazılımın oluşturduğu herhangi bir kaydı işletim sisteminin algılayamaması gibi bir sorun oluşmuyor.
Sonuç olarak ufak tefek sorunları olsa da Autoplay Repair 'inOtomatik Kullan menüsünü düzenleme işini oldukça sade olan arayüzüyle başarıyla yaptığını söyleyebiliriz.

alıntıdır