PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kablosuz ağ kurulumu ( xp )


kont
07-04-2010, 12:42
KABLOSUZ AĞ KURULUMU
http://img90.imageshack.us/img90/4575/resim1dr1.jpg
Kablosuz teknolojiler herkesin malumu, evinizde birden fazla dizüstü bilgisayarınız yada kablosuz ağı destekleyen masaüstü PC'niz var ise kablosuz ağ kurup özgürce internete bağlanmanız zamanınız geldi demektir. Öncelikle yapmanız gereken kablosuz internet desteği olan bir ADSL modem almanız. Kablosuz ağ kurulumu birden fazla bilgisayara internet paylaştırmanın ve ağ oluşturmanın en ucuz yollarından biridir.
http://img297.imageshack.us/img297/2585/resim4tb3.jpg
Modeminizin kablosuz özelliği olsa da ilk kurulumda mutlaka USB yada Ethernetten kurulum yapabileceğiniz bir bilgisayara bağlayın. Çoğu modemin internet tarayıcısından ayarlanabilecek bir arayüzü mevcuttur. Bilgisayarınız ADSL modeminizi tanıdıktan sonra internet tarayıcısının adres çubuğuna (genellikle 10.0.0.1 ve 192.168.2.1 olur) yazıp modemin ayarlarına ulaşmayı deneyin. Bu tür ayrıntıları modemin kitapçığından yada modemi üreten firmanın destek hattından öğrenebilirsiniz.
http://img90.imageshack.us/img90/7822/resim2xz1.jpg
http://img297.imageshack.us/img297/4889/resim3nj2.jpg
Ağ bağlantı ayarlarını değiştirmeniz gerekirse, Başlat >>> Ayarlar >>> Denetim masası >>> Ağ bağlantıları ve internet öğelerini seçip gelen pencerenin altı kısmında bulunan ağ bağlantıları simgesine tıklayın. Gelen encereden kablosuz bağlantı için olan adaptörü seçip sağ tıklayarak gelen menüden özellikleri seçin. Genellikle dizüstü bilgisayarlarda Intel Pro/Wireless adlı öğe kablosuz ağımızla ilgili detayları içerir daha sonra İnternet iletişim kuralları adlı seçeneğe tıklayın ve özellikler butonunu seçin.
http://img452.imageshack.us/img452/9877/resim5yd7.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/5664/resim6yl9.jpg
Yukarıdaki pencerelerde de görüldüğü gibi, IP adresimiz otomatik olarak belirlenmiştir, eğer bağlantınızda sorunlar yaşıyorsanız bu adresleri elle girerek sorunu çözebilirsiniz. Yada bağlantı sorunlarının kaynağı sisteminizde var olan firewall olabilir Gelişmiş sekmesine tıklayın ve gelen kısımdaki Ayarlar düğmesine tıklarak sistemde var olan güvenlik duvarı ayarlarının bulunduğu pencereye ulaşabilirsiniz. Firewall ayarlarını kapatarak bağlantını sorununa neden oluyormu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Tabi bu Windows'un güvenlik duvarı ayarlarıdır, başka bir güvenlik duvarı kullanıyorsanız kapatma işlemini o firewall'in ayarlarına girerek yapabilirsiniz.
http://img452.imageshack.us/img452/9228/resim7tv6.jpg
http://img297.imageshack.us/img297/6358/resim8uz9.jpg
Birçok dizüstü bilgisayarada entegre olarak kablosuz destek bulunsada, dizüstü yada masaüstü bilgisayaraında bu teknoloji olamayan kullanıcılar, 20-30 dolar civarında bir ödeme yaparak, wireless adaptör alabilirler. Masaüstü bilgisayaralarınıza PCI yuvasından takılan kartlar yerine USB 2.0 almanız kullanım açısından daha kolay olacaktır. Bu kartları alırken günümüz 802.11g yada 802.11n standartlarına dikkat edin.
http://img297.imageshack.us/img297/7048/resim12ip7.jpg
Kablosuz modeminizi aldıktan sonra başkalarının hattınızı sömürmesiniz istemiyorsanız (özellikle kotalı ADSL aboneleri için) ve başkalarının gireceği yasak içerikli sitelerden dolayı başınızın ağrımasını da istemiyorsanız, yapmanız gereken birkaç güvenlik adımı bulunuyor. Birçok modem ayrıntılı olarak ayarlarını kullanıcılara anlatsa da kurulumdan sonra hattınız başkalarının ağınızdan yararlanabilmesi için açık halde bulunabiliyor. Modeminizin arayüzündeki Wireless security alanına girin.
http://img90.imageshack.us/img90/492/resim9nm9.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/2882/resim10lf6.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/6113/resim11en7.jpg
Genelde seçenekler benzer olduğundan sizde modeminizde gerekli ayarlamaları yapın. Security kısmındaki seçenekler kısmından Security Mode kısmına WPA Pre-Shared Key seçeneğine tıklayın. Bu seçenekten sonra başka ayarlar aktif olacaktır. WPA Algorithms kutusunda TKIP seçeneğini işaretleyin ve Group Key Reneval ibaresinin bulunduğu kutuya şifrelerin hangi aralıklarla değişmesini istiyorsanız o bilgiyi girin. Varsayılan değer 3600'dür ve dosya güvenliği konusunda aşırı hassas olmayanların değişmesine gerek yoktur.
WPA Shared Key kısmına kendi belirlediğiniz bir şifreyi girebilirsiniz. Şifre verirken kolay bulunabilecek bir şifre olmamasına dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanıyorum. Daha sonra Save Setting ile yaptığınız ayarları kaydedin.
Kablosuz ağınızın adını değiştirmek için Wireless Menüsünde yer alan Network Name'i kullanabilirsiniz. Modeminizi interneti daha çok nerede kullanacaksanız o yöne çevirin ve antenini ayarlayın, bu şekilde bağlantınız daha kolay olacaktır.

ALINTIDIR