PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ankara'da taşlar oynadı


nehir
02-02-2008, 15:17
Ankara'da taşlar oynadı

Haluk Şahin

02/02/2008

Türban tartışmasıyla birlikte Ankara'da taşlar yerinden oynadı. Çok yakın tarihlere kadar rastlanmayan ve olması beklenmeyen şeyler olmaya başladı. Oynayan taşlardan biri köşe taşı olduğundan, zincirleme reaksiyon devam edecektir.
Şu belli: 22 Temmuz coşkusu dönemi sona ermiştir.
Taşların oynaması, eski ittifaklardan bazılarının bozulması, bazılarının ise hasar görmesi sonucunu doğurduğu gibi, bazı yeni ittifakların ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir. Yarın ne olacağının merak edildiği yeni bir belirsizlik dönemindeyiz.
Taşları oynatan, MHP'nin türban yasağının kalkması konusunda yaptığı hamle oldu. Böylece AKP'nin türban sorununu yeni anayasa ile halletme ya da belki de, yeni anayasayı türban ile kabul ettirme oyun planı bozuldu.
AKP bu oyun planı ile yerel seçimlere kadar idare etmeyi ve yedi yıl iktidarda olduğu halde mağdur pozunu sürdürerek oy isteyebilmeyi umuyordu. MHP hamle yapıp 'Hodri meydan!' deyince olay değişti.
Siz bakmayın Başbakan Erdoğan'ın esip gürlemesine; AKP'nin bu hamleye hazırlıklı olmadığı her halinden, örneğin değişiklik metninin son anda Prof. Ergun Özbudun'un uyarısı üzerine düzeltilmesinden, anlaşılıyor.
Başörtülü kesimin önemli bir kısmının bulunan formülden hoşlanmaması ve böylece belirli yasakların Anayasa maddesi halinde yasalaşacağını öne sürmesi, türban sorununun asıl sahibi olan Saadet Partisi'ne koz veriyor.
Öyle de olsa böyle de, AKP'nin başı ağrıyacaktır.
MHP de sıkıntıdadır. Partinin içindeki Atatürkçü figürler, örneğin Altemur Kılıç, Devlet Bahçeli'nin attığı adımı onaylamadığını açıkça ilan ediyor. Gündüz Aktan gibi bu konularda çok kafa yormuş bir düşünürün de sorunun bu şekilde çözülmeyeceğini söylemesi önemlidir.
AKP'nin türban konusunda MHP'nin desteğini kabul etmesi, AB'nin ve liberallerin dört gözle bekledikleri 301. madde değişimini iyice zorlaştırdı. Bu durumda , AKP ile iyi ilişkileri olan AB'yle, şimdiye kadar AKP'yi canla başla desteklemiş olan liberal kalemlerin ve çevrelerin ne yapacağı bilinmiyor. TÜSİAD ile MHP Genel Başkanı arasındaki sert polemiğin de açılan yaraya tuz biber ektiğini görebiliyoruz.
AKP'nin AB ve 301 değişimi karşıtı MHP ile ittifak yapması, AKP'nin AB ve liberallerle olan ilişkilerini nasıl etkileyecektir?
MHP'nin yer değiştirmesiyle kendi kulvarında yalnız kalan CHP tek kazançlı parti olarak görünüyor.
Bunlar oynayan taşların ortaya çıkardığı sorulardan sadece bazıları. Habercilerin adrenalinin yükseldiği günler yaşanıyor Ankara'da.
Devam edeceğe benziyor.
radikal