PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Parti kapatma maddesi düştü


NOYAN
05-03-2010, 22:12
Parti kapatma maddesi düştü

http://images.ensonhaberim.com/resimler/diger/parti_kapatma_maddesi_dustu_1.jpg

Parti kapatma maddesi düştü. Parti kapatma davasını meclis iznine bağlayan 8. madde 327 oyda kaldı.

Bugüne kadar yapılan Anayasa değişiklik paketi oylamalarında 330 sınırı aşılmıştı. Ancak Anayasa değişikliği görüşmelerinde parti kapatma davasının Meclis iznine bağlayan 8. madde 327 oyda kaldı.
8. Madde için 410 kişi oy kullandı. 327 kabul, 76 ret, 2 çekimser 2 de boş oy kullanıldı.

Sonucun açıklanmasından sonra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin birleşime 15 dakika ara verirdi.

http://www.ensonhaber.com/resimler/diger/galeri_57.jpg (http://www.ensonhaber.com/galeri/parti-kapatma-oylamasinda-akpye-sok)

Başbakan'dan mini zirve
Başbakan Erdoğan, Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Hayati Yazıcı ve 3 AKP gurup başkanvekili birarada.

M. Ali Şahin sonucu böyle açıkladı
http://i.ensonhaber.com/news/174190.jpg
Anayasa teklifinde parti kapatma maddesi reddedildi (http://videonuz.ensonhaber.com/izle/anayasa-teklifinde-parti-kapatma-maddesi-reddedildi)

8 MADDE NE DİYOR?
MADDE (8): Anayasa'nın, "Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar" başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor. Buna göre, siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak. Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, TBMM'de grubu bulunan her siyasi partinin 5'er üye ile temsil edildiği komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanacak. Komisyona TBMM Başkanı Başkanlık edecek ancak, oy kullanamayacak. Komisyonun kararları, yargı denetimi dışında olacak. İzin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak ve komisyon kararını izin talebinin Meclise ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecek. Meclisteki siyasi parti gruplarınca izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak, karar alınamayacak.

Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda, kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tabi olacak ve tek başına dava konusu yapılamayacak. Anayasa Mahkemesinde görülen parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecek. Partinin kapatılması durumunda kapatmaya beyan ve faaliyetleriyle neden olan üyeler için daha önce 5 yıl olan siyasi yasak süresi 3 yıla indirilecek.

Siyasi partiler ile ilgili "temelli kapatma" değil, "kapatma" kararı verilecek. Kapatmanın önündeki "temelli" sözcükleri kaldırılacak. Temelli kapatılan bir partinin başka adla kurulamayacağına dair hüküm de Anayasa'dan çıkarılacak.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Çıkan sonuca iktidar ve muhalefetten ilk tepkiler

Suat Kılıç
AKP gurup başkan vekili Suat Kılıç, Anayasa değişiklik paketinin 8. maddesinin reddedilmesi sonrası, ’Paket geri çekilmeyecek’ diye konuştu..

Devlet Bahçeli
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Meclis'in ortaya koyduğu irade milletimiz için çok hayırlı oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Süha Okay
Chp Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Milletvekilleri vicdanının sesini dinledi" açıklamasında bulundu.


http://www.ensonhaber.com/parti-kapatma-maddesi-dustu-327-oy-kaldi.html

NOYAN
05-03-2010, 22:13
AKP’de gündem fire veren vekiller

http://images.ensonhaberim.com/resimler/diger/akpde_gundem_fire_veren_vekiller.jpg

Parti kapatma yetkisini TBMM'ye veren Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesine 327 kabul ve 76 ret oyu verildi. AKP'de en az 10 fire var.

BDP bu kez oy vermedi. Erdoğan'ın geçmesini en fazla istediği madde düştü. Ak Parti'nin en az 8 firesi var.
330'un altında oy aldığı için reddedilen madde artık pakette yer alamayacak. Ancak bu maddenin reddedilmesi HSYK, Anayasa Mahkemesi ve YAŞ kararlarıyla ilgili maddelerin de reddedilme ihtimalini ortaya çıkardı.
Ak Parti'nin en az 8 firesi var
8. maddenin oylamasında Genel Kurulda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 327 kabul, 76 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı ve 2 oy da geçersiz sayıldı.
Yani bu durumda 335 oya sahip olan Ak Parti'nin en az 8 firesi bulunuyor. Baştan beri fire vermemek için çaba gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu vekilleri bulmak için yoğun çaba sarf edileceği düşünülüyor.
İlk turda BDP de oy vermişti
Birinci turda, 8. maddenin gizli oylamasına 414 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 5 milletvekili çekimser kalmıştı.
İlk oylamada, "Paketin referandum barajını aşması için "acil kan" gerekmesi durumunda buna kayıtsız kalamayacakları kararıyla 5 destek oyu veren bu kez oy kullanmadı.
BDP’lilerin bu desteğiyle 337 oyla kabul edilen 8. madde BDP’nin desteğini çekmesi üzerine ikinci oylamada fire verdi. Madde 327 oyla reddedildi.
Başbakan'ın kapatma hassasiyeti
Paketin en kritik değişikliklerinden biri olan maddenin görüşmeleri sakin geçti. Diğer maddelerde sadece oy kullanmak için genel kurul salonuna gelen Başbakan Erdoğan bu maddenin oylamasını sonuna kadar izledi.
BDP'den bu kez oy yok
Parti kapatmayı zorlaştıran madde değişikliğiyle ilgili oylamada BDP'liler oy kullanmadı. İlk oylamada iktidara mesaj amaçlı 5 destek oyu veren BDP talepleri noktasında bir gelişme olmayınca oy kullanmayıp dışarı çıktılar.
Yılmaz'ın oy rengi belli
Eski Başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz oy kullanan milletvekillerinden biri oldu. Yılmaz'ın kabine girmeden oyunu kullanması kullandığı oyun renginin de belli olmasına neden oldu. Yılmaz 8. maddeye ret oyu verdi.
Oylar iki kez sayıldı
Parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde 330'nun altında kaldı. Meclis Başkanının önünde görevliler iki kez oyları yeniden saydı. Ancak sonuç değişmedi. 8. madde 410 katılım, 327 kabul, 2 çekimser 2 de boş oyla sonuçlandı. Söz konusu madde referandum sınırını oluşturan 330’un altında kaldığı için paketten düştü.
İlk oylamaya göre 10 fire
Bu kritik madde ilk tur oylamasında yüksek katılıma neden olmuştu. BDP'liler "Paketin referandum barajını aşması için "acil kan" gerekmesi durumunda buna kayıtsız kalamayacakları kararıyla 5 destek oyu vermişti. 414 katılımın olduğu ilk oylamada 337 kabul, 72 ret, 5 çekimser oy kullanılmıştı.
Bu durumda BDP’lilerin oylamaya katılmaması ilk oylama sonuçlarına göre 5 fire verilmesi anlamına geliyor. Diğer 5 firenin ise kimler olduğu bilinmiyor.
Ak Parti'de büyük şok
Meclis Başkanı Şahin’in okuduğu oylama sonucu Ak Parti sıralarında sessizlikle karşılandı. Hayal kırıklığı ve büyük üzüntü yaşadıkları gözlenen AK Partili milletvekilleri 15 dakika ara verilince sessizce dışarı çıktı.
AK Parti’de büyük şok yaratan madde CHP’nin paketten çıkarılmasını istediği değişiklikler arasında bulunuyordu. Tartışmalara neden olan değişiklik ile parti kapatma dosyaları, Anayasa Mahkemesi’nden önce Meclis’te komisyona gelecek. Bakanlık icraatları, kapatma davasında delil olmayacaktı.


http://www.ensonhaber.com/akpde-gundem-fire-veren-vekiller.html

NOYAN
05-03-2010, 22:13
Ak Parti fire sayısını açıkladı

http://images.ensonhaberim.com/resimler/diger/ak_parti_fire_sayisini_acikladi.jpg

Pari Kapatma maddesinde fire veren Ak Parti, sayıyı açıkladı.

Canikli CNNTürk'e yaptığı değerlendirmede 8-9 fire var dedi. Canik'li ayrıca 17 ve 23. maddelerde fire olmayacağını kaydetti.



http://www.ensonhaber.com/ak-parti-fire-sayisini-acikladi.html

NOYAN
05-03-2010, 22:14
Suat Kılıç’tan ilginç BDP çıkışı - Video izle

http://images.ensonhaberim.com/resimler/diger/suatkilic.jpg

Suat Kılıç: 'BDP'nin tavrı karakolda doğru söyler mahkemede şaşar' şeklinde bir tavır.

ENSONHABER.com/ ÖZEL Anayasa Değişiklik Paketi görüşmeleri 2. Turunda parti kapatmayı düzenleyen 8. maddesi yapılan gizli oylama sonucu 327 oyda kaldı. Madde reddedildi.
Ak Parti'de 8-11 arası fire verildiği kaydedilirken, Gurup Başkanı Suat Kılıç gerçekleştirdiği canlı bağlantıda, BDP'nin tavrı ile ilgili ilginç benzetmelerde bulundu.
Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar
BDP'nin tavrını 'Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar' sözleriyle ifade eden Kılıç, 'Nerden talimat alıyorlar kimler tarafından yönlendiriliyorlar tabii ki bilmek mümkün değil' diye konuştu.
İşte Suat Kılıç'ın canlı yayındaki o sözleri
http://i.ensonhaber.com/news/174190.jpg
Kılıç: BDP karakolda doğru söyler mahkemede şaşar (http://videonuz.ensonhaber.com/izle/kilic-bdp-karakolda-dogru-soyler-mahkemede-sasar)


http://www.ensonhaber.com/suat-kilictan-ilginc-bdp-cikisi-video-izle.html