PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hangi bitkiler neye iyi geliyor ?


Melancholy
04-27-2010, 15:28
1991 yılında yapılan bir araştırmaya göre Avrupa birliğine üye ülkelerde 1400 çeşit bitkisel ilacın kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu oldukça yüksek bir rakamdır ve doğada bulunan bu bitkilerin insan sağlığına yaptığı katkıların ne kadar kapsamlı olduğu hakkında da fikir verebilir.

http://www.milligazete.com.tr/dosyalar/haberler/2010/04/23/160534/hangi-bitkiler-neye-iyi-geliyor-medium-0.jpg http://adsrv.prodestek.com/www/delivery/avw.php?zoneid=68&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE&n=a831eec1 (http://adsrv.prodestek.com/www/delivery/ck.php?n=a831eec1&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE)

İlk insanlar binlerce yıl önce tedavi amacıyla sadece bitkilerden faydalanmışlardır. Bu faydalanma çağlar boyunca devam etmiştir. Özellikle son yüz yılda bitki tedavilerinin değeri tüm dünya ülkelerinde giderek artma eğilimi göstermektedir. Yurt dışında birçok eczanede bitkilerin satıldığını görmek mümkündür. Ülkemizde bitkilerin satılması henüz eczanelere kadar yaygınlık kazanmamıştır.
Aktarlar bu alanda çok önemli bir işlev görmekte fakat kontrolsüz ve sağlığa uygun olmayan ortamlarda faaliyet gösteren birçok yer sağlıksız bitki kullanımını teşvik etmektedir. Merdiven altı ürünler de denilen nerede ve nasıl, hangi şartlar altında saklanıp paketlendiği bilinmeyen bu ürünlerden sakınılmalıdır. Markası olmayan ve ilgili bakanlıklarca yetki belgesi almamış firmalar tarafından üretilen ürünler kesinlikle tercih edilmemelidir.
Her derde deva; Biberiye

Acımtırak bir tada sahiptir. İyi gelmediği hastalık neredeyse yok gibidir. Hazımsızlık, kansızlık, çarpıntı ve baş dönmesine karşı, safra söktürücü olarak 20 gr. biberiye 1 lt. su içinde haşlanır ve akşamları bir bardak içilir. Çok standart bir kullanımı yoktur. Özellikle ağır yemeklerden sonra bir tutam biberiye ağız içinde iyice çiğnenerek yenildiğinde ağır yemeğin yapacağı yorgunluk ve hazım sorunlarını ortadan kaldırır. Haşlanmış suyu ile yaralar yıkanır ve burkulan eklemlere masaj yapılır. Ağız ve dişeti enfeksiyonlarında gargara olarak kullanılabilir. İyi bir toksin atıcı olup, bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Kolesterolü düşürür. Safra kesesi taşlarında ve kalın barsak enfeksiyonlarında, cinsel fonksiyonların zayıfladığı durumlarda, karaciğer yetersizliğinde, boğmacada ve barsak parazitlerini düşürmek için kullanılır. Epilepside, özellikle yüz felcinde, titremede, uyurgezerlik rahatsızlığında kullanılır.
Çok sık rastlanılan karaciğer tıkanıklıklarına bağlı gelişen depresyonda son derece etkilidir. Tüm tıkanıklıkları açarak karaciğer fonksiyonlarının normale dönmesini sağlar. Etkisi hemen ortaya çıkmaz. Karaciğerde meydana gelmiş kirlenmenin ve hastalığın boyutuna göre bir haftalık kullanım süresinde karaciğerde temizlenme etkisi belirgince hissedilebilir.
Anason; anne sütünü artırıyor

Gaz söktürücü, iştah açıcı, süt arttırıcı, uyku verici olarak kullanılır. Emziren ve çocuğunda gaz sancısı görülen anneler için özellikle tavsiye edilir. 2-3 gr. Anason çocukların gaz ağrılarında (kolikum infantum) rahatlatıcı olarak bir miktar şekerle kaynatılır ve ılık bir şekilde içilebilir.
Biberiye ile kaynatılır balla tatlandırılarak astım ve nefes darlığında kullanılır. Süt artırıcı, migren ağrılarını kesici, kan dolaşımını düzenleyici etkileri vardır. Karaciğer, böbrek, dalak, mesane ve rahim bölgelerindeki dolaşım tıkanlıklarını ortadan kaldırır. Yaşlı insanlarda meme, yüz, karın gibi bedenin değişik bölgelerindeki sarkmalar için faydalıdır.
Kan yapıcı ve diüretik etkilisi vardır. Fazla miktarda ve kısa aralıklarla kullanıldığında uyuşukluk yapabilir.
Adaçayı yaprağı

Ağrı giderici, ekspektoran (göğüs yumuşatıcı), iştah açıcı, uyarıcı etkileri vardır.
Zihinsel fonksiyonları güçlendirir. Sabah mahmurluğunu giderir. Yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırmak için kullanılabilir. Üşütmeyle meydana gelen adale ağrılarında, diş enfeksiyonlarında, boğaz ve ağız içi enfeksiyonlarında, diş eti bozukluklarında kullanılır.
Bağırsak bozukluklarından sonra gelişen ishallerde, solunum organları ile midede bulunan balgamların atılmasında kullanılır. Bayanların hormonal dengesizliğinde etkilidir. Östrojene benzer etkiler içerdiğinden erkeklerin uzun süre ve bolca kullanmaları önerilmez. Toksin atıcıdır. Aşırı terleme, soğuk terleme, gece terlemelerinde, fiziki ve zihinsel yorgunluğa bağlı depresyonda, melankolik ruh hallerinde vücut enerjisini artırmak amacıyla kullanılır.
Ayrık otu; böbrek taşını düşürüyor!

Diüretik, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarında, böbrek taşı ve kumlarını düşürücü olarak kullanılır. Böbreklerinde sürekli taş oluşan kişiler hastalıklarından sonuç almak amacıyla bu bitkiyi kullanabilirler. Etkinliği her insanda aynı olmayıp denenmesinde de sakınca bulunmayan bir bitkidir. 20 gr. Bitki 750 gr. suda demlenir ve limon veya balda ilave edilerek içilir. Şişmanlarda, karaciğer yetersizliğinde ve kan temizleyici olarak kullanılır. Pratikte kullanımı yaygın değildir.
Ihlamur

Özellikle kışın bolca tüketilmekte olan bir bitkidir.
İdrar söktürücü, terletici, göğsü yumuşatıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.
Yemek saatine doğru içildiğinde iştahı azaltıcı etkisi vardır.
Kaynatılarak içilir. Kaynatılması diğer bitkilerden ayrılan özelliğidir.
Uyku yaparak rahatlatıcı özelliği vardır.
Prostata; Isırgan!

Barsakların temizlenmesinde ve idrar çoğaltmak amacıyla kullanılır. Özellikle yüzde ve vücudun değişik bölgelerindeki sivilcelerin ortadan kaldırılmasında çok etkilidir. Balgam söktürücü olarak, hemoroit tedavisinde kullanılır. Yorgunluğa, astıma, prostat rahatsızlıklarına, migrene karşı kullanılır.
İdrar yapma zorluğunu gidererek tansiyon düşürücü etkide bulunur. Böbrek ve mesanede taş oluşumunu engeller. Böbrek hastalıklarıyla birlikte görülen şiddetli baş ağrılarında tavsiye edilir. Diğer bitkilerden farklı olarak provitamin B5 içerir. Antioksidan, antibakteriyel, antiseptik, antivirutik özellikleri vardır. Yüksek oranda demir içerir. Kan yapıcı ve temizleyicisidir. Tüm dolaşımı olumlu yönde etkileyerek destekler.
Çayı uzun süre içilebileceği gibi ısırgan tohumunun uzun süre kullanımında dikkatli davranılmalıdır. Zira ısırgan tohumu oldukça güçlü etkilere sahiptir. Günde bir iki çay kaşığı kullanmak yeterlidir. Haftada birkaç gün kullanıma ara vermek isabetli olur.

Milli Gazete