PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hindistan Kültürü


denizci
04-26-2010, 12:59
Hindistanın Yemekleri - Hindistanın Yemek Kültürü

Hint mutfaginin pilav ve köriden ibaret oldugunu düsünenler zengin bir kültürle karsilasirlar..Karsinizda tam bir *Baharat Cenneti* duruyor..

Hindistan mutfaginin temelini baharat tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder.
Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur.

Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni bu ülkenin mutfaginda yer alan her yemegin kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi..
Örnegin; Bir karisim olan köri siyah kimyon ve hardal taneleri tarçin çubuklari ve zencefil çok sik kullanilan baharlar. Özel bir karisim olarak adlandirabilecegimiz körinin bilinen kesin bir reçetesi yok. Hindistan'da çok sevilen bu baharatin aileden aileye degisen formülleri var. Bir gelenek halinde kusaktan kusaga aktarilan bu formüllerin her biri farkli aromaya sahip.
Körinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir. Garam masala 5-6 baharin karisimiyla elde edilir.

Bölge bölge spesiyaller.
Hindistan mutfagini bir bütün olarak degil de bölgelere göre incelemek daha dogru olur. Kuzeybati bölgesinin mutfagi yemek çesidi zenginligiyle dikkat çeker. Bunlarin arasinda en çok bilinen Biryani pilav ve kuzu etinden yapilir. Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasinda. Kuzeyin diger olmazsa olmazlari; yogurt ve sarimsak. Yogurtla birçok çesit baharli içecek de hazirlanir.
Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi hardal gibi sert aromali baharlariyla bilinir. Yemeklerde agirlikli olarak siviyag kullanan Bengalliler kirmizi et yerine deniz ürünlerini tercih ederler.
Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir. Bölgede hindistancevizi ile hazirlanan o kadar çok yemek vardir ki adeta tuz niyetine kullaniliyor denebilir. Bugdayin yerini burada pirinç aliyor.

Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte. Örnegin; Hindular sigir eti Müslümanlar domuz eti Budistler ise hiçbir et çesidini tüketmiyor. Bu da onlarin yemek kültürü egilimlerini belirliyor. Dine göre belirlenen et seçimi sebzenin ön plana çikmasini saglamis. Sebzeler her bölge ve mevsimde farkli. Sebzeyi pisirme sekli yaninda hangi yemekle sunulduguna bagli. Mercimegin tüm ülkede kullanimi çok yaygin ve bölgesel tercihlere göre farklilik gösterir.

Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler Hindu ve Müslüman gelenekleridir. Her yeni göç dalgasi kendi mutfak aliskanliklarini da beraberinde getirmis. Ancak her yeni grup zaman içinde Hint yemek özellikleri ve pisirme yöntemlerini benimsemis ve bu sayede daha iyiye dogru bir sentez olusturmuslar.

Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir.

Portekizliler Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina önemli katkilar yapmislar. Mughlai yemekleri kebaplar bir pilav ve et yemegi olan Biryani rogan josh kil firinlarda yapilan tandir et ve tavuk yemekleri Hindistan'da bulunan Müslümanlarin ülke mutfagina olan katkilari diye bilinmekte.
Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin tüm dünyada taninmasinda büyük rol oynamis.
Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da bulunan Mogol saraylarinda sekillenmis. Kesmir bölgesinin mutfak temelini koyun eti olusturur.

Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var. Goa ve Kerala'da yapilan yemeklerde bol miktarda hindistancevizi de kullanilir. Goa'ya özgü deniz ürünleri olan yengeç gevrek börekleri ve ufalanmis pirinçle hazirlanan tartlari ile taninir.
Gujarat ve Tamil Nadu'da ise güçlü bir vejetaryen gelenek bulunur. Binlerce yaratici tarzda pisirilen sebze ve mercimek yemekleri olaganüstüdür.

Ülkenin spesiyal lezzetlerinden biri de Tandoori. Tandoori'nin pisirildigi 'Tandoor' içi yüksek isili kömürle dolu

Hint mutfagina özgü tatlilar genelde yagli ve yagsiz süt lor peyniri ve suruptan yapilir. Batili damak tadina asiri tatli gelen Hint tatlilari ve sekerlemeleri asil bu özellikleri nedeniyle agir bir Hint yemeginden sonra sindirimi kolaylastirmak amaciyla tercih edilir.

Hindistan'a özgü alkolsüz içkilerin basinda ülke çapinda sevilen Nimbu-pani gelir. Nimbu-pani sekerli veya tuzlu su ya da sodayla karistirilmis eksi limon suyudur. Hint yemeklerinin yaninda sIk rastlanilan bir baska içecek baharat süt gibi malzemelerle tatlandirmayi seviyor. Ayni durum kahve için de geçerli.

birfo
07-10-2020, 16:54
hindistan yemekleri de kültürü ve insanları gibi çeşit çeşit. zamanında tura turizm'le gitmiştim ve çok etkilenmiştim hindistan'dan. rehberimiz sayesinde aç da kalmadık. yemekleri gerçekten çok baharatlı ve bazen de acı olabiliyor. özellikle masala dosa favorilerimdendi. ikinci turu yapacağım çünkü hint yemeklerini özledim.

alkann
12-16-2020, 00:02
Suriyelilerin kepse pirinci var. Çok meshurdur yemeklerinde, Meşei hindistan yazıyor. Galiba bir biz kullanmıyoruz. (https://urfayoresi.com/product-category/yoresel-urunler/).. Ama bizimde Yöresel Dünyanın en iyi pirinci Karacadağ Pirincimiz var. (https://urfayoresi.com/urun/karacadag-pirinci/)..

_pellet_
01-14-2021, 11:29
teşekkürler.

utkumm
01-19-2022, 20:58
Paylaşım için teşekkürler.

Kalpsiz_
02-15-2023, 14:16
teşekkürler.

denizci
01-05-2024, 15:33
Paylaşım için teşekkürler.