PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meksika Kültürü


denizci
04-26-2010, 12:53
Meksikanın Yemekleri - Meksikanın Yemek Kültürü

Küçücük kuru insanı yerinden zıplatacak kadar acı biberler acı soslarla pişirilmiş barbunya fasulyesi mısır ve mısır unundan yapılmış hamur işleri tortilla ve taco ve de et yemeği olarak fajita ilk akla gelenler...

Bol acılı sosları ve baharatlarıyla Türk damak zevkine en yakın mutfaklardan biridir Meksika mutfağı.
Meksika mutfağının simgesi tortilla
Tortillanın geçmişi tam 12000 yıl önceye dayanır. Maya efsanesine göre ilk tortilla bir köylü tarafından aç kralın karnını doyurmak için yapılmış.

İsmini İspanyolca “yuvarlak pasta” anlamına gelen “torta” kelimesinden alan tortilla; mısır veya buğday unundan yapılan küçük boyda ince yuvarlak bir yufkadır.. Ekmek yerine her öğünde yenir. Meksika mutfağının simgesi; Türklerin ekmeği pidesi Çinlilerin pirinci gibidir... Tortillalar yalnızca ekmek olarak değil aynı zamanda üstü çeşitli malzemelerle süslenerek pizza olarak da kullanılır.
Tortilla ayrıca katlanıp içi değişik malzemelerle doldurularak da yenir. Böylece tortillanız içindeki malzemelerin kızarıp fırınlanlanmasıyla yeni yeni isimler alır ve tabağınızda tamale flauto buritto ya da quesadilla oluverir...

Tamale; Meksika’da oldukça popüler olan bir yiyecektir. Yapıldığı bölgeye göre kırmızı yeşil biber konarak yapılabilir. Tatlı olanı da vardır. Tavuk et ya da meyveler muz yaprağı veya mısır kabuğuna sarılarak yapılır.

Buritto; tortilla her yanı kapalı olacak şekilde sarılarak yapılır. Yani silindir şeklin iki ucu da kıvrılıp içine konur. İçine kavrulmuş et ya da tavuk siyah fasulye pilav domates marul ve sos konarak yenir.

Quesadilla; içinde neredeyse her şeyin bulunduğu yumuşak tortilladan yapılan bir çeşit dürümdür. Etli tavuklu ya da peynirli olabilir ama genellikle tavuklusu tercih edilir. Salsa acı krema ve istenilirse guacamole ve acı biberle servis edilir.

Enchilada; genellikle gevrek mısır unundan yapılmış tortillanın içi çeşitli malzemelerle doldurulmuş şeklidir. İçine et tavuk ya da peynir konulabilir seçilen malzemeye göre soslar da değişebilir.
Meksika’da genç kızlar yıllarını mükemmel tortillayı yapmanın sırlarını öğrenmekle geçirirler. Günümüzde tortillalar hala eski zamanlardaki tariflerle hazırlanmaktadır yalnız tek bir farkla: Artık Meksikalı kadınların yerini makineler almıştır