PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İzmir Büyücüleri (Mara Meimaridi) Özeti, Konusu, Karakterleri


denizci
04-01-2010, 10:48
İzmir Büyücüleri
http://web15.server01.webadresse.net/oscommerce2/catalog/images/Izmirbuyuculeri.gif
Yazarı: Mara Meimaridi
Yayınevi: Literatür
Basım Tarihi: 2004 - Ekim
Sayfa Sayısı: 411




KİTAP HAKKINDA
1887’ler. İzmir. Katina ile annesi Eftalya, herşeyi arkalarında bırakıp Kapadokya'dan İzmir'e göç ettiklerinde yanlarında sadece umutları vardı. İzmir'de düzen kurmak için fazla zorlanmadılar. Yaşadığı fakir kenar mahallelerden birinde kendine büyüyü öğreten Attarti Ana adında bir Türk kadınla tanışır, büyü sanatının sırlarını öğrenir. Katina daha yükseklere ulaşmak için harekete geçer.
Yaptığı büyüler ve şeytani zekâsı sayesinde herbiri birbirinden daha yakışıklı ve zengin olan beş erkekle evlenmeyi başarır. Sosyal sınıfta yükseldikçe onların işlerine karışmaya, ticaret ve banka işlerinde söz sahibi olmaya başlar. Ama her güzel şeyin bir sonu olduğunu o da biliyordur.

Kitabı okurken 19. yüzyılın sonundaki İzmir insanların gözünde canlanıyor. Her ne kadar yazar İzmiri ve İzmirli kadınları güzel anlattıysa da, okurken kitabın bir Yunan tarafından yazıldığı belli oluyor. Her fırsatta Türkler ve hatta Yahudiler aşağılanmış. Kitabın sonlarına doğru Osmanlının kaderini değiştiren Kemal adlı birinden de bir iki yerde söz edilmiş. Her ne kadar bir roman olsa da, anlatılan bazı şeylerin doğruluğu, saray kadınlarının isimlerinin doğru verilmesi gibi gerçek öğeler içerdiğinden insanları "gerçekten böyle miydi?" diye düşündürür. Özellikle sonlarına doğru kurgusu iyice karışsa da, başlarında oldukça sıkıcı bir üslupla bu kitap mı bestseller diye sordurur insanlara. Gene de biraz alıştıktan sonra, yapılan uzun tasvirlerle insan kitap okuyormuş gibi değil de, sanki bir film izliyormuşcasına bu masalın büyüsüne kapılır.

Yazar Hakkında
http://www.greekbooks.gr/web/artistsPhotos/bookAuthor/mara%20meimaridi.jpg
Kitabın yazarı Mara Meimardi, aslında bir antropolog ve Atina Üniversitesi’nde öğretim görevlisi.
Yunanistan, Kastella’da doğup büyüyen Meimardi, önce Atina Üniversitesi felsefe bölümünü bitirdi. Öğrenciliği sırasıda bazı arkeolojik kazılara katıldı.
Aynı zamanda rehberlik okulundan da mezun olan Meimardi, Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde Arkeoloji üzerine master yaparken Biyoloji ve Tıp antropolojisiyle ilgilendi.
Jussieu-Ecole de Medicine'de Snt.Peres’ten iyi derecelerle mezun oldu.Yunanistan’a döndükten sonra kazılara katılarak iskelet yapılarını inceledi.
Çocuk sağlığı, Aya Sofya Çocuk Hastanesi pedagoji bölümü gibi çocuk sağlığıyla ilgili yerlerde uzun süre çalıştı. Araştırmalarından en önemlisi olan “çocuk gelişimindeki etnik kalıplar” bugün halen çocuk sağlığıyla ilgili kitaplarda kullanılıyor. Atina Üniversitesi’nde röntgen araştırması yaparak “Yunan çocuklarının gelişme karakterleri” adlı tezini hazırladı. Birçok araştırması tıp dergilerinde yayınlandı. Son yıllarda basında beslenme konusunda yazarken bir taraftan da (UMD American University ) evrenbilimi ve astrofizik eğitimine devam ediyor.
İzmir Büyücüleri onun ilk romanı. Meimardi Tüyap İstanbul Kitap Fuarı'nın da konuğu olmuştu.