PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İÜ Senatosu'ndan türban paketine sert tepki, ayakta alkışlandı


kayısıkentli
01-31-2008, 18:58
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Senatosu tarafından yapılan açıklamada, "Türban yasağının anayasa değişikliği yoluyla aşılmak istenmesi, laiklik ilkesine, yani anayasanın ruhuna aykırı olacaktır" denildi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, Rektör Yardımcıları ve üniversite senatosu üyeleri, üniversitenin Fen Fakültesi Cemil Bilsel Salonu’nda bir toplantı düzenledi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural, İÜ Senatosu tarafından hazırlanan duyuruyu okudu.
"Üniversitemiz, türban yasağının kaldırılması konusunda gelinen noktayı endişe ile izlemektedir" diye başlayan duyuruda, şu görüşler dile getirildi:
"İstanbul Üniversitesi Senatosu olarak türban yasağının anayasa değişikliği yapılarak aşılmaya çalışılmasının yanlış olacağını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve mevcut anayasamızın temel ilke ve dayanaklarının başında laiklik ilkesi gelmektedir. Laiklik ilkesi, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, demokrasinin varlığının ve bilimsel özgürlüğün korunmasının ön koşuludur. Bu anlamda Cumhuriyetin özünün ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçasıdır. Türban yasağının anayasa değişikliği yoluyla aşılmak istenmesi, laiklik ilkesine, yani anayasanın ruhuna aykırı olacaktır.
Üniversitemizde dinsel simgelerin kullanılması yasağı, dayanağını laiklik ilkesinden almaktadır. Politik çıkarlar ve siyasi tercihlerin, din ve vicdan özgürlüğü adı altında üniversitelerde bilimsel özgürlükleri tehdit etmesi kabul edilemez. Türkiye, din istismarına ve şeriat oyunlarına sahne olmayacaktır. Sosyal düzenimizi bilerek veya bilmeyerek değiştirmek isteyenlere göz yumulamaz." Senato duyurusunda, İstanbul Üniversitesi’nin her zaman laik ve demokratik Cumhuriyete sahip çıktığı vurgulanarak, "Üniversitemiz, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve demokratik hukuk devleti ilkesine kararlılıkla bağlı kalmıştır. Üniversitemizin, ulusumuzu aydınlık bir geleceğe taşıyabilecek öğrenciler yetiştirmek için bu ilkelerin savunucusu olmaya devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır" denildi.
Senato duyurusunun okunmasının ardından salondaki sahnede bulunan senato üyeleri ile salonu ve locaları tamamen dolduran fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve akademisyenler açıklamayı ayakta alkışladı.

nehir
01-31-2008, 19:14
teşekkürler güzel haber