PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Devler Konuşuyor (Kollektif) Özeti, Konusu, Karakterleri


denizci
04-01-2010, 10:44
Devler Konuşuyor
http://img223.imageshack.us/img223/3536/devlerkonuuyor9xq.jpg (http://imageshack.us/)

Yayınevi: TÜRK EDEBİYATI VAKFI YAYINLARI
Basım Tarihi: Mayıs, 2002
Sayfa Sayısı: 294 sayfa


Çarşamba Sohbetleri dizisi 1
1. Baskı





Önsöz :

Millî mücadelenin Galip Hocası Celal Bayar; şiir, nesir ve fikir üstadı, kabına sığmayan kalem Necip Fazıl Kısakürek; halk kültürünü tuvale yansıtan, aynı zamanda İstanbul'un Ortası isimli nefis eseri ile zengin bir hayat tecrübesini günümüze taşıyan Malik Aksel; dil bilgini, siyasetçi, fikir adamı Tahsin Banguoğlu; edebiyat incelemelerinde çığır açan bir bilim adamı, velût bir yazar ve fikir adamı Mehmet Kaplan; Türk nesrini yirminci yüzyılda yazdığı denemelerle göz alıcı bir üslûba kavuşturan mütefekkir Cemil Meriç; psikiyatri ile kültürü, müziği, fotoğrafçılığı ve gazeteciliği şahsında birleştiren Ayhan Songar; tek parti devrinde millî değerlerin serdengeçtiliğini yapan Osman Yüksel Serdengeçti; korkusuz kalemi ile her devirde inandıklarını yazan bir ilim, fikir ve mücadele adamı Necmettin Hacıeminoğlu; genç yaşında imza attığı onlarca eseri ve çeşitli makaleleri ile ilim ve fikir hayatımızda sarsılmaz bir yer edinen ve genç yaşta -45 yaşında- aramızdan ayrılan Erol Güngör. Ve bütün bu fikir ve kültür yumağının etrafında döndüğü Edebiyat tarihçisi, gazeteci-yazar, vefalı sohbet adamı Ahmet Kabaklı...

1978 yılında kurulan Türk Edebiyatı Vakfı'nın o günden bugüne sürdürdüğü Çarşamba sohbetlerine konuk olan isimleri hatırladığımızda, karşımızda fikir ve kültür hayatımızın sıradağlarını görür gibi oluruz. Bu kitapta, isimlerini yukarıda verdiğimiz ve artık hayatta olmayan dokuz değerli insanın Türk Edebiyatı Vakfı'nda yaptıkları sohbetler toplandı. Osman Yüksek Serdengeçti hakkındaki sohbeti ise değerli şâir ve sohbet üstadı Yavuz Bülent Bakiler yapmıştı. 1981-1986 yılları arasında gerçekleşen bu sohbetlerde dönemin panaroması yanında, zengin bir hayat tecrübesini, engin bir kültürü ve nefis bir Türkçe'yi bulacaksınız.

Kİtapta yer alan sohbetler konuşma üslûbuyla verildikleri için, okuyucu bir mânâda artık hayatta olmayan bu zirve insanlarla konuştuğu hissine de kapılacaktır. Biz bu sohbetleri yayına hazırlarken, dilimizin ucunda merhum Arif Nihat Asya'nın şu mısraları gezindi durdu.

Sarsarak köprüleri
Devler geçti bu yollardan:
Dudaklarında Hun Türküleri.

...
Sağa, sola, ileri,,,
Devler geçti bu yollardan,
Kaldı ayak izleri.

Evet, herbiri kendi sahasının devi olan bu isimlerin yaptıkları sohbetlerin toplandığı kitaba "Devler Konuşuyor" adını verdik.
Birikimleri ile, tavırları ve eserleri ile, anlattıkları ile bugünün insanına çok şeyler söyleyen; kendilerini tanımış olanları ise tatlı bir hayal dünyası içine alıp götüren bu sohbetlerin ilgi ile okunacağından eminiz.

Türk Edebiyatı Vakfı


Arka kapak yazısı :

Celâl Bayar, Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç, Tahsin Banguoğlu, Mehmet Kaplan, Erol Güngör, Ayhan Songar, Malik Aksel, Necmettin Hacıeminoğlu, Osman Yüksel Serdengeçti...

Onlar Türkiye'nin kükreyen sesiydiler.

Memleketimizin zirveleriydiler.

Hem ülkelerine itibar kazandırdılar, hem de yarınların ufuklarını ışıklandırdılar.

Ve bu doruk şahsiyetleri Şeyhülmuharrîn Ahmet Kabaklı konuşturdu...

Bu eser, onların kimliklerinin şâhidi ve belgeselidir.

İçindekiler :

Celâl Bayar : Millî Mücadeleyi Anlatıyor

Necip Fazıl Kısakürek : Ahvâl-i Âlem

Cemil Meriç : Edebiyat Nedir?

Mehmet Kaplan : Devlet, Millet ve Kültür

Erol Güngör : Nesil Meselesi

Erol Güngör : Cemiyetimizde Kültür Değişmeleri

Ayhan Songar : Din ve İlim

Ayhan Songar : Kim Deli, Kim Akıllı?

Malik Aksel : Hatıralar

Necmettin Hacıeminoğlu : Türk İllerinden Hatıralar

Yavuz Bülent Bâkiler : Serdengeçti Osman Yüksel


Farklı tadları içinde barındıran bir mutfak. Alanlarında uzman şahsiyetlerin tespitleri mükemmel. Notlarımı sizlere aktaracağım.

Muhabbetle

toshiba