PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Baykal'dan Büyükanıt'a şaşırtan çıkış


kayısıkentli
01-31-2008, 18:52
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın türban tartışmalarıyla ilgili olarak "Görüşlerimizi bilmeyen yok" sözünün sorulması üzerine "Bizim hukukun dışında hiçbir kurumdan bir bekleyişimiz yok, kimse gölge etmesin başka bir şey beklemiyoruz" dedi. Baykal, daha sonra da hedefinin TSK olmadığını siyasetçiler ve onların uygulamalarını muhatap aldıklarını açıkladı.
NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Baykal, "Yargıtay ve Danıştay'ın açıklamalarını 'cumhuriyetin koruma mekanizmaları' olarak değerlendirmiştiniz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamalarını da bu kapsamda mı görüyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi:

Kimse gölge etmesin
"Artık Türkiye, yaşadığı deneyimin sonucunda görmeye başladı ki bu konularda halkın kendisinden başka güvencesi yoktur. Varsa bir tek güvence de hukuktur. Yani yaşadığımız deneyimler özellikle son dönem bize açıkça göstermiştir ki Türkiye'nin laik demokratik bir cumhuriyet olarak ayakta kalmasının güvencesi, hukukun ve milletin iradesi dışında hiçbir kurumun bu konuda yapabileceği hiçbir şey yoktur. Bu ortaya çıkmıştır. Herkes de bu bilince gelmiştir. O nedenle bizim hukukun dışında hiçbir kurumdan bir bekleyişimiz yok, kimse gölge etmesin başka bir şey beklemiyoruz."

Hedefimiz siyasetçiler
Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile görüşmesinden sonra da şunları kaydetti:
"Bizim muhatabımız genellikle siyasetçilerdir, onların uygulamalarıdır. Siyaset dışındaki temel kurumlar, yargı organları, silahlı kuvvetler hedefimiz haline gelmezler. Herkes görevini yapıyor, herkes görevini yapmalı. Türban konusu partilerin polemik konusu olmanın çok ötesinde, ciddi bir sorundur. Bir kompleks, çekişme içinde değilim. Bu konuda eylemlilik içine girmek en doğal demokratik haktır. Elbette isteyen bu konuda eylem tavrını sergiler, yapar. Bu tür eylem planlayan STK'lar vardır. Bunların gerginliği artıracağı düşünülemez." Baykal, NTV'deki açıklamaları özetle şöyle:

'Kollektif sorumluluk'
"Bu geldiğimiz noktaya kolektif sorumluluklarla gelinmiştir. Öyle anlaşılıyor ki artık bundan sonra iş vatandaşın ve hukukundur. Tabii bu çerçevede 'hukuku yeniden tarif edelim, hukuk kim oluyor, Anayasa Mahkemesi kim oluyor, onların da haddini bildiririz' demek mümkündür, bu Türkiye’deki gerilimi farklı bir düzeye taşır."

Yazıklar olsun
"'Laiklik gerekirse kalkar' diyen bir siyaset adamının şimdi laikliğin güvencesiyim açıklamasını yapması artık Türkiye’de laiklikle ilgili hiçbir güvencenin kalmadığının açık bir itirafıdır. Hukuk, kurumlar, Anayasa Mahkemesi, anayasanın kendisi güvencedir. Sayın Erdoğan Türk milletine 'laikliği sen bana emanet et, ben senin için iyisini takdir ederim' diyorsa yazıklar olsun o ülkeye. 'Biz Anayasa’nın 2. ve 24. maddelerini değiştirmiyoruz' diyorlar. Bu aldatmacayı Anayasa Mahkemesi değerlendirecektir. Bu basit bir aldatmacadır. Anayasa’nın değiştirilemez maddesinin arkasından dolanma taktiğidir."

Sanki Kelime-i Şahadet
"Prof. Dr. Ergun Özbudun, 'başı açık öğrenciler için anayasada bir güvenceye ihtiyaç var' diyerek 'öyle bir yola giriyoruz ki, Anadolu'nun çeşitli kasabalarında, kentlerindeki başı açık çocuklarımız mecburen örtünmek zorunda kalacak, bir tedbir almamız lazım' demek istiyor. Bu değerlendirme laikliğin ihlal edildiğinin itirafıdır. Türban denilen biçim sanki Kelime-i Şahadet'in yerine getirildi, onun işlevini üstlenir hale gelmeye başladı." Baykal, CHP'nin genel kuruldaki türban değişikliği oturumuna girerek yanlışları ortaya koyacağını da sözlerine ekledi.