PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DÜNYAYI AĞLATANLAR :NERON


kayısıkentli
01-30-2008, 02:54
Roma'yı Keyfine Göre Yakan Adam

NERON

Roma'nın Beşinci İmparatoru olan Neron , M.S.15 Aralık 37'de İtalya'da doğdu. Annesi ve babası Roma İmparatorluğu soyumdan gelmektedir.
Babasının 40 senesinde ölmesi ile annesi Aggrippina , amcası ve aynı zamanda imparator olan Clauduis ile evlendi. Claudius'un meşru varisi , oğlu Britlanicus'tu. Ancak Aggrippina , imparatoru ikna ederek , tahtın varisisinin kendi oğlu Neron olması olmasını sağladı. Britlanicus'u varis isteyenleri de işbaşından uzaklaştırdı. Clausius , 13 Ocak 54'te Aggrippina tarafından zehirlenerek öldürüldü. Ondan sonra 17 yaşındaki Neron hükümdar oldu. Ancak , idareyi ise annesi ve adamları ellerine aldılar. Aggrippina'nın plânları gereği Neron'un yakınlarından olan Burrus ve filozof Senaka , uzun süre imparatorluğun en tesirli kişileri oldular.


Neron'un ilk beş hükümdarlık senesi , onun altın yılları oldu. Yardımcılarının tavsiyeleri doğrultusunda , önceden yaptırdığı vaatleri tuttu , vergileri azalttı , halk yararına mali reformlara girişti , iç barışı ve sınır emniyetini tesis etti. Ancak bu beş yılın hemen ardından zevk ve sefahate daldı. Annesinin bu hayatına müdahale etmesi üzerine onu öldürttü. Bu yıllarda Neron'un en mühim işi , ülkenin bozulan düzenini tekrar düzeltmeye çalışmak oldu. Bunun için en yakın dostlarından olan Burrus'u M:S.62'de , Senaka'yı 65'te öldürttü. Öldürülenlerin arasında karısı ve bir senatör ile çok sayıda önemli kişi de vardı.


64 yılında , Roma'yı zevkine göre yeniden inşa etmek için , "Büyük Roma Yangını"nı başlattı. Yangın sonucu Roma'nın tamamına yakını kül oldu. Suçu , Hıristiyan ve Yahudilerin üzerine atarak binlerce kişiyi katletti. Bundan sonra halkın önünde şarkı söylemeye çaldı çalmaya başlayan Neron , nüfuzunu iyice kaybetti. Senato ve ordu , kendisini kundakçılık , katillik ve uygunsuz davranışlarda bulunma ile suçlayarak , başkaldırdı. Kendisine bağlı olanlar Roma'yı kan gölü haline çevirerek ayaklanmayı bastırdılar.


Neron , kendi keyiflerini sonuna kadar almak ve dünyada tadılacak bir lezzet bırakmamak için ülke dışına gezilere çıktı.
Neron'un bu davranışı , halkı üzerinde olumsuz tesirler bıraktı ve çeşitli tepkilere neden oldu. Özellikle Filistin , Mısır ve Afrika'daki sömürgeleri kendisine başkaldırmaya başladılar. Başlarında "ahlâksız imparator" görmek istemiyorlardı.
Bunun üzerine Neron , derhal Roma'ya dönmesine rağmen , bu sırada ortaya çıkan Galya ve İspanya ayaklanmalarına mani olamadı. Ülkesinde , senato ve halk tarafından vatan haini ilân edilmesi üzerine , 9 Haziran 68'de Roma dışına çıkarak , bir mağarada boğazını kesmek suretiyle intihar etti. Kendi zevkleri uğruna ülkeyi yakan ve binlerce insanı öldüren Neron , hazin bir sonla hayata veda etti. Hiçbir zalimin , yaptığı yanına kâr kalmadığı gibi , Neron'un da yaptığı yanıan kâr kalmamıştı.


(Halit ERTUĞRUL'un "dünyayı ağlatanlar" kitabından alıntıdır.)