PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DÜNYAYI AĞLATANLAR : DOVİDOVİÇ TROÇKİ (Rus Kızıl Ordu Başkomutanı )


kayısıkentli
01-30-2008, 02:48
Rus Kızıl Ordu Başkomutanı , Dışişleri Bakanı ve Binlerce İnsanın Katili

DOVİDOVİÇ TROÇKİ

Kızıl orduyu kurarak milyonlarca Rus vatandaşını acımasız bir şekilde sindiren , süren ve öldüren Troçki , Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olarak 1879 yılında doğdu. Babası varlıklı bir çiftlik sahibiydi. 1898'de devrimci hareketlere katıldığı için tutuklanarak Sibirya'ya sürüldü. Orada Lenin'le tanıştı. Marksist fikirleri benimsedi.


1902 yılında sahte pasaportla İsviçre'ye gitti. Sosyal Demokratik Partinin , Bolşevik ve Menşevik olarak ikiye bölünmesinde , Lenin'in sert ve diktatör fikirlerine karşı , Menşeviklerin yanında yer aldı. Ancak , SSCB'de 1905 yılında Çara karşı ilk komünist ayaklanmayı organize etti , Lenin'e zemin hazırladı ve "İşçi Sovyeti"ni kurdu. Bu yüzden Troçki ,"ihtilâlin babası" olarak üne kavuştu.


Aldatılmış halkın da katıldığı gösteriler önü alınmaz bir hal alınca , Çar anayasayı çıkarma vaadinde bulundu ve işçilerin arzusuna uyarak siyasî suçluları affetti. Bu aftan yararlanan Lenin de SSCB'ye dönme hakkı kazanıyordu. Böylece , 1905 yılında isyancıların hareketinin durması beklenirken daha da genişledi. SSCB'de genel grev ilân edilmişti. Hükümet bir ihtilâlin arifesinde olduğunu görünce , çok sert tedbirlerle karşı çıktı , işçilere ateş açıldı ve Troçki de dahil olmak üzere , liderler tevkif edildi. 1907 yılında ikinci defa Sibirya'ya sürüldü. Bu başarısız ihtilâl teşebbüsü , iyi bir ders olmuş , 10 yıl sonra yapılabilecek ihtilâlin bir nevi provası sayılmış , hataların tespitine ve daha iyi bir tekniğin tatbikine yaramıştı.


Troçki ikinci defa sürgünden kaçtı. Avusturya , İsviçre ve Fransa'da komünist hareketlere katıldı. Fransa'dan sınır dışı edilince , Amerika'ya sığındı. Bir yıl sonra 1917'de , SSCB'ye tekrar döndü. Yeniden "Petragod Asker ve İşçi Sovyeti" Başkanı seçildi. Bu sıfatla ekimde yapılan Bolşevik ihtilâlde çok mühim rol oynadı. Troçki ayaklanmanın her noktasında hakim görünüyordu. Adeta dizgniler tamamen onun elinde idi.
İhtilâl başarıya ulaşmış , Lenin'in başbakanlığında kurulan hükümete , Troçki , dışişleri bakanı olarak katılmıştı. Daha sonra savunma ve deniz bakanı oldu. Kızıl orduyu kurdu ve teşkilâtlandırdı. Batılı devletlerin silâhlandırdığı komünist ihtilâle karşı hareketleri tamamen bastırdı , milyonlarca insanı öldürttü.


Lenin'in 1924 yılında ölmesiyle , bütün hakimiyet partiş genel sekreteri Stalin'in elinde toplanmaktaydı. Stalin , komünizmin evvelâ SSCB'de yerleştirilmesini , kuvvetlendirilmesini ve ancak bundan sonra , dünyada Bolşevik ihtilâlinin hazırlanmasına gidilmesini müdafaa ediyordu. Troçki ise , durumun müsait olduğunu , bilhassa Almanya'nın olgun hale geldiğini söylüyor , hemen dünyada Bolşevik ihtilâlin tahrik edilmesi gerektiği tezini savunuyordu. "Stalin , Troçki'yi haris , menfaatperest , bir Yahudi olmakla , ihtilâle ihanet plânları hazırlamakla suçlayarak bakanlıktan uzaklaştırdı. Tamamıyle elinde olan basın ve gizli polis vasıtasıyla Troçki'nin itibarını günden güne siliyordu.


Troçki 1927 Kasımında karşı ihtilâli hazırladı ise de , önceden haber alınarak bastırıldı. Ayaklanan yüzlerce Yahudi , öğrenci ve işçi tutuklandı. Troçki , artık her şeyi kaybetmiş olarak SSCB'den ayrılmak zorunda kaldı.
Taraftarlarının çokluğu sebebiyle onu SSCB'de öldürmeye cesaret edemeyen Stalin , sürgünde öldürmeye karar vermişti. 1929'da İstanbul'a gelen Troçki 4.5 yıl kaldı. Geniş emniyet tedbirleri arasında , daima öldürülme korkusu içinde yaşadı. Türk polisinin sıkı tedbirleri bir suikasta meydan vermedi.


1937'de geldiği Meksika'da üç sene boyunca dört duvar arasında bir zindan hayatı yaşamıştı. Dışarı çıkmağa bir türlü cesaret edememişti. İşte sonunda fırsatı bulmuşlardı.

Troçki , remi vazifelilerin dışında ancak birkaç kişi ile görüşmekteydi. Bunlardan ikisi Sylvia Agellof ile nişanlısı Jackson Mercader idi. Jackson ile tanışalı çok olmamıştı. Fakat ona güvenmişti. Daha doğrusu Mercader Troçki'ye yaklaşmasını bilmişti.

Jakson , İspanyol'du ve komünistti. Fakat , Troçki'nin değil Stalin'in görüşlerini kabul etmekte ve Kızıl İhtilâlin başarısı için Troçki'nin ortadan kaldırılması gerektiğine inanmaktaydı. Bu yüzdendir ki , Troçki'yi ortadan kaldırmak için seçilmişti.

20 Ağustos 1940 günü Jackson yine her zaman olduğu gibi elini kolunu sallayarak , serbestçe villaya girdi. Bir müddet Troçki ile konuştu. Onun bir ara sırtını dönmesini fırsat bilerek , ceketinin altında sakladığı çekici çıkardı. İki eliyle sımsıkı kavradıktan sonra hızla indirdi. Troçki'nin kafasından fışkıran kan yüzüne gözüne sıçramıştı.

Kızıl İhtilâlin hazırlayıcısının ağzından boğuk bir feryat çıktı. Bu sesi işiten nöbetçiler içeriye daldılar ve Jackson'u kıskıvrak yakaladılar.
Troçki,"Bu sefer başardılar!"der demez kendinden geçti. Bir daha ayılmadı. Hastaneye kaldırılmış , fakat bir şey yapılamamıştı. Kafatası kemiği ile birlikte beynin de darmadağın olduğunu gören doktorlar çaresiz kalmışlardı...


İki acımasız diktatörden biri , elini daha çabuk tutarak rakibini ortadan kaldırmıştı.
Milyonları ölüme gönderen bir komünist lider , bir başka komünist liderin emriyle öldürülürken , komünizmin gerçek yüzü hakkında da önemli mesajlar veriyordu.
Türk komünistleri arasında da Troçki'ler bulunmuştur. Bunlar içinde en meşhur ikisi , Nazım Hikmet ve Vala Nurettin idi. Nazım , SSCB'ye veda şiirinde Troçki'yi över :
Senin1 Mayıslarını gördük ,
Uğultularla duyduk,
Kocaman bir çan gibi haykıran Troçki'yi...
Fakat Stalin duruma hakim olunca , Nazım tam bir komünist dönekliğiyle bu defa da ona methiyeler döktürmüş , hatta o kadar alçalmıştır ki,"Beni Stalin yarattı" saçmasını bile söyleyebilmiştir.(Vakkasoğlu , 1976 : 226)

1917 Komünist İhtilâliyle , SSCB'ye komünizmi getiren liderlerden birisi durumundaki Troçki ; komünizmin yerleşmesi için milyonların kanına girmişti. Ama , o milyonlarca insanın "ahları" onun yakasını bırakmadı , bir komünist tarafından katledildi. "Eden , bulur" gerçeği işlemeye devam ediyordu.


SSCB'ye komünizmin gelmesinde , yerleşmesinde ve Kızıl Ordu ile istihbarat güçlerinin oluşmasında Troçki birinci derecede rol oynamıştır. Her ayaklanmayı kanla bastırmış , muhalifleri acımadan ezip geçmiştir. Başında olduğu Kızıl Ordu milyonlarca insanı katletmiştir. Ancak , kendisi de sonunda bir komünist eliyle katledilmiştir.
Andrei Sakharow


(Halit ERTUĞRUL'un "dünyayı ağlatanlar" kitabından alıntıdır.)