PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alerji sezonu açılıyor


Hasret
03-23-2010, 23:53
* Bahar mevsimi geldiğinde sürekli öksürüyor ve hapşırıyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim? S.B./İstanbul
Saman nezlesi olarak da bilinen 'mevsimsel alerjik rinit' bu sene erken başladı. Çim, ağaç, çiçek veya tohum polenlerinin alerjik bir durum yaratmasıyla birlikte burunda akıntı, tıkanıklık, gözlerde sulanma, yanma, öksürük ve hapşırma yaşayanların sayısı arttı. Saman nezleniz varsa burun spreyleri, antihistaminik ilaçlar, burun akıntısını önleyen dekonjestanlar veya göz damlalarından yararlanabilirsiniz.
İğne olun!
Doktorunuzun önerisiyle alerji iğnelerini de deneyebilirsiniz. Bu tedavileri alerjinizin başlamasını beklemeden uygulamanız, bahar aylarını daha rahat geçirmenizi sağlar.

Koroner kalp hastalığı yalnız erkeklere özgü değildir!
* Ben, koroner kalp hastası olmaktan korkan bir kadınım. Korunmak için ne yapmalıyım? B.Y./Van
Koroner kalp hastalığını sadece erkeklere özgü bir hastalık olarak algılamayın. 50 yaşını geçen kadın ve erkeklerde, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski aynı oranlardadır. Kadınlarda menopoz sonrası zararlı kolesterol LDL yükselmeye, faydalı kolesterol HDL ise düşmeye başlar. Östrojenin koruyucu gücü kaybolunca, kalp ve damar hastalığı riski üç kat artar. Amerikan Kalp Birliği, kalbi korumanın genç yaşlardan itibaren başlaması konusunda kadınları uyarıyor. İşte alınabilecek önlemler:

SİGARA İÇMEYİN!
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg HDL, LDL ve trigliserit gibi kan lipidleri ile lipoprotein A ve CRP gibi değerleri izleyin.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg Kan şekeri ve insülin direncini takip edin.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg 65 yaş üzerinde yüksek tansiyon kadınlarda daha sık görülür. Kan basıncını 120/80 civarında tutun.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg Sigaradan uzak durun. Sigarayı bıraktığınızda bir yıl içinde kalp ve damar hastalığı riskiniz yüzde 50 azalır. 15 yıl sonra hiç içmeyenlerle aynı olur.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg Rafine şekerleri ve hayvansal yağları hayatınızdan çıkarın. Omega 3 ve folik asiti bol bir beslenme planı uygulayın. Alkolü sınırlayın.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg Beden-kitle indeksinizi (kg/m2) 21-24 arasında, bel çevrenizi 80 cm ve altında tutun.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg Ruh sağlığınıza özen gösterin. Depresyon, kalp hastalığı riskini artırır.
http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg Erkek akrabalarınızda 55, kadın akrabalarınızda 65 yaşından önce kalp ve damar sorunu yaşayanlar varsa daha erken kontrollere başlayın. Unutmayın: Kalp krizi kadınlarda tipik göğüs ağrısı, sol kol, omuz ve çeneye yayılan ağrı, uyuşma ya da karıncalanma şeklinde değil, güçsüzlük ya da yorgunlukla beraber ortaya çıkan baş dönmesi, baygınlık hissi ve mide bulantısıyla ortaya çıkar.

Ne kadar kahveye izin var?
* Kahvenin zararı olduğu kadar yararı da yok mu? Sizce günde ne kadar kahve içmeliyim? T.D./Şanlıurfa
Kahve, kararında içildiğinde gerçekten faydalı bir içecek... İçerdiği kafein ile odaklanmanıza, uyku halini atlatmanıza hatta hafıza kaybı ve şeker hastalığı riskini azaltmanıza yardımcı olan kahve; fazla içildiğinde uykusuzluk, yorgunluk ve selülit gibi pek çok soruna yol açıyor. Bu nedenle günde kilo başına üç-dört mg'ı, toplamda 200-225 mg'ı geçmemeniz gerekiyor. Bir fincan filtre kahvede 150-200 mg, Türk kahvesinde 50 mg, espressoda 100 mg, bir bardak çayda 50 mg ve kolalı içeceklerde 35-50 mg kafein olduğunu bilmelisiniz.