PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vimax teknolojisi


alfonzo28
01-25-2008, 18:30
http://www.donanimmerkezi.com/depo/haber/vimax.jpg

Wimax (Worldwide interoperability for Micrawave Access) türkçe anlamıyla "Mikrodalga erişim için dünya çapında birliktelik" internet teknolojisindeki yeniliklerden biri. Wimax eski radyo veya yayınları tarzında yani elektromagnetik dalgalarla internetin dağıtılmasını amaçlıyor. Yüksek bir noktaya veya merkezi bir yere konulacak wimax vericileri ile çevredeki kullanıcılar internet erişimine sahip olabilecekler. ADSL in bulunmadığı illerde veya ilçelerde bu teknoloji ile interneti hesaplı bir şekilde kullanmak mümkün olabilecek.
Hareket halinde iseniz bile istasyon değişiminde aynı cep telefonu baz istasyonlarının birbirini tamamlaması gibi wimaxtada kopma olmadan istasyonlar arası geçiş yapılabilecek. En güçlü gelen sinyal kaynağına otomatik bağlanılacak.

Wimaxın sunduğu 70 Mbps lik bant genişliği ile yüzlerce kullanıcı en azından 512k lık bir internet bağlantısına sahip olabilecek. 2 -11 GHz arasındaki frekanslarda çalışan wimax istasyonu ile 50 km çapındaki bir alana internet sağlayabilecek.

Çalışmalarına devam edilen bu teknoloji şu anda Ingilterede bir bölgede kullanılmakta. Metranet adlı şirketin sağladığı hizmet dünyada ilk. Yakın gelecekte tüm dünyada kullanılacak bir teknoloji olması çok yüksek bir ihtimal. Merakla bekliyoruz.