PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kırışıklıklara Karşı Önlem Alın


morciii
01-25-2008, 01:52
Kırışıklıklara Karşı Önlem Alın
http://www.ailem.com/images/news/kirisiklik.jpg Yaşın ilerlemesi, genetik yatkınlık, çok fazla güneş ışığına maruz kalmak, sigara içmek ve stres gibi pek çok faktör ciltte kırışlıkların meydana gelmesine sebep oluyor. Peki, kırışıklıkların önüne geçmek mümkün mü? Alınacak önlemlerle yaşlanma durdurulabilir mi?
Deriye düzgünlüğünü, parlaklığını ve kıvamını veren maddelerin yaş ilerlemesi (Kronolojik yaşlanma) veya foto yaşlanma (Güneş etkisiyle hızlanmış yaşlanma) sonucunda azalması deri yaşlanmasının, dolaylı olarak kırışıklıkların nedeni. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay'ın verdiği bilgilere göre, bu maddeler arasında deri temel maddesi; kollajen, elastin ve fibronektin olarak sayılabilir. Deri yaşlanması sonucu deri incelir, azalan elastik lifler ve kollajen, deri yenilenme hızının yavaşlaması; kıvrımların ve kırışıklıkların oluşmasına ve deri elastikiyetinin kaybolmasına, deri yüzeyinin kabalaşmasına ve deri renginde düzensizliklere neden olur.
Kırışıklık Oluşumundaki En Önemli Faktörler
Güneş, foto yaşlanmanın ve kronolojik yaşlanmanın temel nedenleri arasındadır. Kronolojik yaşlanmayı etkileyen diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir:
1. Güneş ışığına maruz kalma oranı (Burada ani, aşırı kızaracak ve soyulacak düzeyde yanma sıklığı, solaryuma girme ve deri fototipi önemlidir. Deri fototipi beyaz tenliden, zenciye kadar olan 6 sınıflandırma içinde değerlendirilmektedir),
2. Çöl gibi sert ve kuru iklim koşullarında yaşamak,
3. Aktif veya pasif sigara içiciliği,
4. Çevre ve hava kirliliği (Egzoz gazları, flor v.s.),
5. Stres,
6. Kalıtım,
7. Beslenme yetersizliği veya dengesizliği,
8. Pasif bir hayat yaşamak (Egzersiz yapmamak, sürekli kilo alıp vermek),
9. Aşırı mimiklerle konuşmak, gülmek (Özellikle çatık kaş çizgisi ve göz çevresi kırışıklıklarını artırabilir)
Kırışıklıkların Önüne Geçilebilir Mi?
Peki; kırışıklıkları geciktirmek mümkün olabilir mi? Yaşlanma durdurulabilir mi? İlk çağlardan beri bu sorulara yanıt aranmakta, kesin bir sonuca varılabildi mi? Dr. Mehmet Coşkun Acay, tüm bu soruların yanıtının tartışmasız "Hayır" olduğunu belirtiyor. Dr. Acay'ın açıklamalarına göre, bu alanda en önemli görev koruyucu tıp alanındaki gelişmeler ile sağlanabilecek gibi görünüyor. Tıbbın birçok alanı, anti-aging yani yaşlanma karşıtı gelişmelerle ilgileniyor ve bu konuda önemli adımlar atılıyor. Deri, bireyin dış dünya ile direkt temasını sağladığından anti-aging çalışmalarının odağında yer alıyor. Yaşlanma bedenin tümünü ilgilendirdiğinden; yaşlanmayı etkileyen negatif unsurlardan uzak durmak, sağlıklı bir derinin, sağlıklı bir bedende bulunacağını düşünmek gerekiyor. Bu nedenle güneşten korunmak, temiz ve doğal bir ortamda yaşamak, stresi azaltacak ortamları paylaşmak, yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallere karşı antioksidan kullanımı, vitaminleri (A,B,C ve E vitaminleri ) ve mineralleri içeren yeterli ve dengeli beslenme, vücudun, dolayısıyla derinin oksijenden sonra, en önemli gereksinimi olan suyun yeteri kadar alınması kırışıklıkların önüne geçmek için alınabilecek önlemler arasında sayılabilir.


Çocukluktan İtibaren Önlem Alınmalı
Yaşlanmayı ve kırışıklıkları geciktirmek için, çocukluktan itibaren önlem almak gerekiyor. Güneş deri yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biri olduğundan, güneşe maruz kalan vücut bölgelerinin, çocukluktan itibaren, uygun güneş koruyucularla korunması çok önemli.
İlerleyen yaşlarda alınan önlemler, her ne kadar genç yaşlarda alınan önlemler kadar etkili olmasa da, geç yaşlarda da önlem almak gerekli. Sadece kırışıklıklar açısından değil, birçok deri kanserinin temel nedenleri arasında yer aldığından, güneşten korunma geç yaşlarda da önemini koruyor. Bu yaş grubunda; kimyasal peeling (Deri soyma) ve lazer resurfacing (Lazer ile deri yüzeyinin yenilenmesi) operasyonları görünümün düzelmesinde, kırışıklıkların azaltılmasında, tedavi edici ve ilerlemeyi önleyici yöntemler olarak ön plana çıkıyor.
Kozmetik Ürün Seçerken Dikkatli Olun
Kırışıklıkları azaltacak veya korunmayı sağlayacak kozmetik ürünlerde bulunması gereken temel unsurlar ve bazı kozmetik maddelerden kısaca aşağıda bahsedilmiştir, yine de doğru ürün, doğru yol gösterici ile seçilebilir. Deriyi nemlendirmek (İçeriğinde hyaluronik asit, fosfolipidler, yalancı safran (safflower seed oil ), çuha çiçeği yağı, borage, gliserin bulunan kozmetikler ), deri yüzeyini hafifçe soymak ( salisilik asit, glikolik asit, laktik asit , jojoba, papain veya bromelain enzimleri içeren kozmetikler ), serbest radikalleri engellemek, etkisizleştirmek ( E ve C vitamini, üzüm çekirdeği ekstresi, yeşil çay, meyve ekstreleri, koenzim Q10 içeren kozmetikler), enflamasyonu (iltihabi yanıtı ) azaltmak ( çinko, allantoin, pantenol, arnica, bazı bitkiler, cucurma longa, anthemis nobilis, aloe vera içeren kozmetikler), kollajen onarımını artırmak (retinol, retinil palmitat, alfa hidroksi asitler, C vitamini ve aminoasit içeren kozmetikler ) amacıyla üretilen kozmetikler doğru seçim olarak değerlendirilebilir. Çok sayıda kozmetik ürün kullanımı yerine, yaşa uygun, doğru kozmetik ve güneş koruyucu seçimi için, bu konuda eğitim almış kişilere danışmak önemlidir.


Cilt Kırışıklıklarına Karşı Alınabilecek Önlemler
- Öncelikle güneşten korunun. Güneşten koruyucuları yaz ve kış aylarında kullanın.
- Sigara içmeyin, sigara içilen ortamlarda bulunmayın. Çevremizde sigarasız ve toksik ortamların azalması için çaba harcayın. En azından evinizde, misafir dahi olsa sigara içilmemesini sağlayın.
- Stresi azaltmaya çalışın. Dostlarla ve sevdiklerinizle zaman geçirmek, iş ve ev ortamınızı neşeli bir hale getirmek gibi...
- Doğru beslenmeye özen gösterin.
- Alkol ve kafein tüketimini azaltın
- Bulduğumuz her fırsatta spor yapın. Hiçbir şey yapmanız dahi, günde iki kez yarım saatlik yürüyüş yapmaya çalışın.
- Yeteri kadar su için. Bu konuda kesin bir kanı yok ama 1.5- 2.5 litre su tüketimi gerekli.
- Yaşadığınız alandaki havayı nemlendirin.
- Zor da olsa gülmeyi ve konuşmayı bırakmadan bazı mimiklerinizi kontrol etmeyi öğrenin. Bunun için yüz egzersiz programlarını deneyebilirsiniz.
- Kollajen onarımını artıracak kozmetikleri bir uzmana danışarak uygulayın.