PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Martı Jonathan Livingston (Richard BACH) Özeti, Konusu, Karakterleri


denizci
02-28-2010, 11:15
Martı - Jonathan Livingston

http://img400.imageshack.us/img400/7628/martijonathan0qt.jpg (http://imageshack.us/)

Yazarı : Richard BACH
Yayınevi : Epsilon yayınları
Çevirmen : Kader Ay Demireğen
Basım Yeri / Tarihi : İstanbul / Ocak 1994
Sayfa Sayısı : 96

KİTAP HAKKINDA
Bilindiği gibi martılar deniz kenarında ,balıkçı teknelerinin etrafında dolanıp karınlarını doyurmak için uçup duran kuşlardır. Onlar için bu uçuşun tek amacı yiyeceğe ulaşıp karın doyurmak, kıyıya ulaşmaktır.Ancak martı Jonathan Livingston için bu uçuşun amacı yemek bulmak değil, uçmaktır.O, sürekli öğrenmek isteyen bir kuş ve uçabilme yeteneğini de çok iyi değerlendirerek kalıplarının dışına çıkmak isteyen bir martıydı. Diğer martılar onun bu davranışları karşısında kaygılanıyorlar, bunun yanında ona destek olanlar da oluyor.Uzun çalışmalarının sonucunda hızlı uçma rekoru kırıyor, suya hızla dalıp çıkmayı ve böylece daha kolay avlanmayı öğreniyor.

Ancak tüm bunları öğrenirken martı grubundan ayrı kaldığı için dışlanıyor. Martı Jonathan üzülüyor....Ama bu üzüntünün nedeni gruptan dışlanmak değil, bulduğu gelişmeleri diğer martılara aktaramamak ..Birgün kendisi gibi çok başarılı uçuşlar yapan bir arkadaş buluyor. Bunlar bir ,iki,üç derken çoğalıyorlar.Hepsi de Jonathan gibi sürüden dışlananlar...Arkadaşlarıyla cennet gibi bir yerde sürekli çalışmalar yapan Martı Jonathan geriye dönüp tüm öğrendiklerini diğer martılara öğretmek istiyor.Geriye dönüp çalışmalara başlıyor, hepsiyle tek tek ilgilenip özgürlüğü öğretiyor...

Bu romanda Martı Jonathan Livingston gerçekte yazgısını kendi çizmek isteyen bir insanı simgeliyor. Çoğumuzun hissettiği toplum - birey çatışmasını küçük bir ilkokul öğrencisinin bile zevkle okuyabileceği yalınlıkla anlatmış yazar.Yediden yetmişe herkesin severek okuyacağı kısacık bir roman..Ama bıraktığı izi ömür boyu taşıyacaksınız..


YAZAR HAKKINDA
Richard Bach, 1936 yılında Oak Park, Amerika da doğdu. Roland Robert ve Ruth Helen Bach’in oğlu olan Richard Bach dünyaca ünlü klasik müzik bestecisi J.S. Bach’in soyundan gelmektedir. 1955 yılında, o zamanlar Long Beach Koleji olarak adlandırılan, günümüzde ise Kaliforniya Üniversitesi olarak bilinen okula başladı. Kendisi aslen bir pilot olmakla birlikte uçuş ile ilgili hemen her dalda görev almıştır. Filmlerdeki uçuş sahnelerinde dublörlük yapmış, hava kuvvetlerinde savaş pilotu olarak görev almış, uçaklar ile ilgili birçok teknik yazısı yayınlanmış ve uzun yıllar uçuş hocalığı yapmıştır. Kendi kitabına dayanarak çekilmiş olan bir filmde dahi tehlikeli sahnelerde dublör olarak pilotluk yapmıştır. İlk eşi ile evlenip altı çocuğu olmasına rağmen evliliğe inanmadığı gerekçesi ile boşanmış ve ailesini bir kenarda bırakmıştır. Çocuklarından biri olan Jonathan, hiç tanımadığı babasını konu alan “Bulutların Üzerinde” adında bir kitap yazmıştır. Gerçek tutkusu uçmak olsa da, Richard Bach ömrü boyunca yazarlığa ilgi duydu. Lise yıllarında bir hocası onun bu yeteneğini açığa çıkarmasını sağladı. 1959 yılından itibaren aklında kendi limitlerini aşmayı öğrenerek sınırların dışına uçan bir martı ile ilgili bir kurgu oluşmaya başladı ki sonunda ünlü Jonathan Livingstone Seagull, yani “Martı” ortaya çıktı. Hemen her kitabında uçaklar kitaptaki mesajı iletmekte en önemli araç rolünü üstlendiler. Richard Bach, 1973’te ikinci eşi olan Leslie Parrish ile Martı filminin çekimleri sırasında tanıştı. Daha sonra 1977 ve 1981 yılları arasında Hollywood’dan uzaklaşarak birlikte yeni bir hayata başladılar. 1981 yılında evlendiler. Ancak son yıllarda bu ilişkide sona ermiştir. Başlıca eserleri: Martı (Jonathan Livingstone Seagull), Aklım Nereye Gidiyor, Bir, Güvenlikten Kaçış, Sonsuza Uzanan Köprü Roman incelemesi.