PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hüseyin Hüsnü Tekışık Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar


prensisa
02-21-2010, 23:10
HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK, 1928 YILINDA Şebinkarahisar'da doğdu. İlk ve ortaokulu orada okudu. 1948 yılında Sivas Öğretmen Okulunu bitirdi. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 6 yıl ilkokul öğretmenliği ve idarecilik yaptı. Kitaplarını Karlıova'da yazmaya başladı. 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi. 2 yıl Sivas İlköğretim Müfettişliği yaptı. Mili Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü Eğitim Şubesi Müdür yardımcılığı görevinde bulundu. 1963'te Ankara İlköğretim Müfettişliğine atandı. 1975'te, 27 hizmet yılını doldurarak 47 yaşında emekli oldu.


Ayten Tekışık'la evli olan Tekışık'ın 3 kızı ve 5 torunu vardır. Tekışık, 27 yıllık meslek ve daha sonraki emeklilik hayatında durmadan çalıştı. Kendi deyimi ile "Çalışmaktan ihtiyarlamaya zaman bulamadı." 80'den fazla öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı.
HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK, 1963 yılında eşi Ayten Tekışık adına Ankara'da Rehber Yayınevi'ni, 1974 yılında Tekışık Matbaası'nı kurdu. Emekli olduktan sonra Çağdaş Eğitim Dergisini yayınlamaya başladı.

Çocuklarımızın her türlü imkan içinde iyi bir eğitim görmeleri Tekışık için bir idealdi. Bu idealini gerçekleştirmek amacı ile yazdığı kitaplardan elde ettiği imkanlarla 1980 yılında "HER İLDE BİR OKUL" kampanyasını başlattı. Hakkari, Van, Siirt, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Samsun, Amasya, İçel ve Edirne illerinde 13 okul, 1 kültür merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi, 1 halk kütüphanesi, 1 halk eğitim merkezi yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığına bağışladı. Yüzlerce okula kütüphane kurdu. Ankara'da "Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı'nı" kurdu. Bu vakfın faaliyetleri olarak ulusal milli eğitim sempozyumlarının yapılmasını sağlamaktadır.

HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK'a, Türk milli eğitimine yaptığı katkılardan ve üstün hizmetlerden dolayı, 120'den fazla şükran plaketi ve onur belgesi verildi. Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu, 1990 Eğitim Hizmet Ödülünü; Milli Eğitim Bakanlığı 1993'te Çok Yönlü Hizmet Ödülünü; Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Senatosu 1995/61 no'lu kararı ile Fahri Eğitim Doktoru unvanını; 1996'da Cumhurbaşkanlığı da Şükran Plaketini verdi.

Ayırca 2005 yılında Ulusal Eğitim Derneği tarafından verilen ''Eğitim Onur Ödülü''ne layık görüldü.