PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Manic Street Preachers Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar


prensisa
02-19-2010, 00:45
MANIC STREET PREACHERS
İlk adı “Betty Blue” olan Manic Street Preachers, 1986 yılında “Betty Blue” ile aynı anda doğdu. Galli grubun ilk kadrosunda gitarist James Dean Bradfield, basçı Flicker, James’in kuzeni davulcu Sean Moore ve ritim gitarist Nicky Wire yer alırken, grup ilk bestelerini de bu zamanlarda yaptı. Basçı Flick’in 1988 yılında gruptan ayrılmasıyla 3 kişi kalan ekip, Nicky Wire’ın bas gitara geçmesiyle, ilk single’ı, The Clash yorumu“Suicide Alley”ı 1989 yılında çıkardı. Nihilist felsefeleriyle diğer İngiliz gruplarından farklı bir konumda bulunan Manic Street Preachers, 1990 yılında “New Art Riot” adında bir EP çıkartarak, medyadan ilgi görmeye başladı. Heavenly Records ile anlaşan grup, bu şirketten 1991 yılında “Motown Junk” adındaki ilk single’ı piyasaya sürdü. Aynı sene “You Love Us” adlı 2. single’ını çıkartan ekip, anarşist punk tavrıyla kendine belirli bir fan kitlesi yarattı.

Sony Records ile anlaşan Manic Street Preachers, 1992 senesinde ilk albümleri “Generation Terrorists”i Columbia Records etiketiyle piyasaya sürdü. Albümdeki şarkılarda Albert Camus, Henry Miller, George Orwell ve Friedrich Nietzschze gibi yazarlardan alıntılar kullanan grup, albümden beklediği başarıyı elde edemedi. Bu albüm sonrası Fatima Mansions ile çalışan ekip, 1992 yılında “Suicide Is Painless” adında bir single çıkartarak, İngiltere lislerinde 7 numara olmayı başardı.

2. albümleri “Gold Against The Soul”u 1993 yılında çıkartan Manic Street Preachers, bu albümle İngiltere listelerinde 8 numaraya yükselmeyi başardı. Daha grunge ve melankolik bir albüm olan “Gold Against The Soul”dan sonra, gruptakilerin yakın arkadaşı Richey James Edwards’ın psikolojik sorunlardan dolayı tedavi görmeye başlaması, ekibin moral olarak kötü zamanlar geçirmesine neden oldu. Richey’nin tedavisine para bulmak için konserlere çıkmaya başlayan Manic Street Preachers, 1994 yılında 3. albümünü yayınladı.

1994 yılında çıkan “The Holy Bible”, İngiltere listelerinde 6 numara oldu. Manic Street Preachers bu albümde biraz daha soundunu sertleştirirken, albümün konsepti din, politika ve edebiyat üçlemesi içerisinde dolaştı. Albümün sözlerinin %75’ini yazan Richey James Edwards, bu albüm öncesinde en çok Nirvana’nın In Utero’sundan etkilendi ancak Richey 1995 yılından itibaren kayıplara karıştı. Grup içinde önemli bir yeri bulunan Richey’nin kaybolmasından sonra moral bozukluğu yaşayan Manic Street Preachers, aynı sene Bosna Hersek’deki savaş için yapılan “The Help Album” albümünde “Raindrops Keep Falling On My Head” parçasıyla yer aldı.

Richer James Edwards’sız ilk albüm “Everything Must Go”, 1996 yılında piyasaya çıkarken, albümden çıkan ilk single “Design For Life” İngiltere listelerinde 2 numara olmasından sonra, “Everything Must Go” da İngiltere listelerinde 2 numaraya kadar yükseldi. Albümde Richey’nin beş şarkıda sözlerinin bulunması albümü da da özel kıldı. Albümden çıkan diğer single’lar, “Everything Must Go”, “Kevin Carter” ve “Australia” oldu.

1998 senesinde “This Is My Truth Tell Me Yours” ile 5. stüdyo albümlerini çıkartan Manic Street Preachers, bu albümle İngiltere listelerinde 3 hafta boyunca 1 numarada kalmayı başardı. Albümden çıkan single, “If You Tolerate This Your Children Will Be Next” İngiltere listelerinde grubun ilk 1 numarası olurken, grup 2000 senesinde “The Masses Against The Classes” single’ını çıkartarak yine İngiltere listelerinde 1 numaraya yükseldi.

2001 senesinde Küba’da ilk defa batılı bir grubun konser vermesi öncülüğünü yaşayan Manic Street Preachers, daha sonra bu konseri “Louder Than War” DVD’si olarak piyasaya sürdü. Aynı sene 6. stüdyo albümü “Know Your Enemy” ile ortaya çıkan grup, bu albümden aynı gün içerisinde iki tane single çıkardı; “So Why So Sad” ve “Found That Soul”.

Grubun bazı fanları tarafından Manic Street Preachers’ın en tartışma yaratan albümü olarak kabul gören “Know Your Enemy”den sonra, 2002 senesinde “Forever Delayed” derleme albümüyle hayranlarına ‘Merhaba’ diyen grup, albümde iki tane yeni şarkıya yer verdi. 2003 yılında “Lipstick Traces” adlı b-side ve yorum albümünü piyasaya süren Manic Street Preachers, bir sonraki albümünü 2004 yılında çıkardı.

2004 yılında çıkan 7. stüdyo albümü “Lifeblood” ile İngiltere listelerinde 13 numara olan ve hayal kırıklığı yaşayan Manic Street Preachers, albümden çıkarttığı single “The Love Of Richard Nixon” ile İngiltere listelerinde 2 numara olmayı başardı. Diğer single “Empty Souls”da listelerde 2 numaradaki yerini alırken, grup 2004 senesinde “The Holy Bible” albümünü baştan piyasaya sürme kararı aldı.

2005 senesinde “Past-Present-Future” turnesine çıkan Manic Street Preachers, bu turne sırasında “God Save The Maniacs” adında bir EP çıkartarak fanlarına dağıttılar. Sonradan internet üzerindende erişilebilir hale gelen EP’den sonra, aynı sene “Help-a Day In The Life” adındaki savaş karşıtı albümde “Leviathan” adlı parçalarıyla yer aldı.

2006 Temmuz ayında Manic Street Preachers’in vokalisti ve gitaristi olan James Dean Bradfield, “The Great Western” adlı solo projesini çıkartırken, bir diğer yandan basçı Nicky Wire da 2006 Eylül ayında kendi solo projesi “I Killed The Zeitgeist” ile sevenleriyle buluştu.

2006 Ekim ayında “Everything Must Go” albümünü DVD’li bir şekilde yeniden piyasaya süren Manic Street Preachers, şu günlerde 2007 yılında çıkaracakları yeni albümleri üzerinde çalışıyor