PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şamil Basayev Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar


prensisa
02-19-2010, 00:27
ALLAH'IN MÜSADE ETTİĞİNİ BANA KİMSE YASAKLAYAMAZ
ŞAMİL BASAYEV

Çeçenistan'ın Efsanevi Lideri Şamil Basayev 1965 yılının Ocak ayında Çeçenistan’ın Vedeno köyünde dünyaya geldi.

1987 yılında Moskova’da mühendislik eğitimine başladı. Öğrencilik yıllarında devrimci kişiliği ile ön plana çıkmıştı.

Dünya'nın her neresinde olursa olsun vatanı ve özgürlüğü için savaşan insanlara sempatisi olmuştur.
Mezun olduktan sonra Sovyet ordusunda askerlik yaptı. 1991

Sovyetlerin dağılması üzerine bağımsızlığını ilan eden ülkesi Çeçenistan’a dönerek Rus gizli örgütleri ile mücadele etmek üzere kurulan özel birlikleri yönetti.

Adını ilk defa Çeçenistan’da yaşananları dünyaya duyurmak için bir Rus uçağını kaçırarak Ankara’ya indirdiğinde duyurdu.

1992 yılında Cahar Dudayev’in emri ile Abhazya’ya gönderilen Çeçen birliklerin komutanı iken, Abhazya’nın Gürcü işgalinden kurtulmasında birinci dereceden etkili olan Kafkas Halkları Konfederasyonu (KHK) birliklerinin komutanlığına getirildi.

Abhazya’nın ardından Çeçenistan’a dönerek Dudayev’e karşı muhalefete geçen Rus yanlısı silahlı birliklerin dağıtılmasında etkili oldu.

1994 yılı aralık ayında Rus güçlerin Çeçenistan’ı istila etmesiyle Çeçen komutanların en önemlilerinden biri haline geldi ve uzun süre Vedeno cephesini kumanda etti. Bu sırada Rus savaş uçakları şamil’in Vedeno’daki evini bombalayarak ailesinden 11 kişiyi şehit ettiler.

Rus güçlerin sivillere karşı giriştikleri katliamların en üst seviyelere ulaştığı Haziran 1995’de, yaşananları dünya kamuoyuna duyurabilmek için Moskova'daki Kreml sarayını ele geçirmek üzere yola çıktı fakat maddi durumların yetersizliği nedeniyle en yakın kent olan Budennovsk'ta ki hastaneyi 150 mücahitle birlikte istila etti. Bunun üzerine ruslar hastanede yüzlerce rus vatandaşının bulunmasına rağmen, Başbakan Çernomirdin ve Cumhurbaşkanı Yeltsin kendi vatandaşlarının hayatını hiçe sayarak hastaneye saldırı düzenleme kararı aldı. Çıkan çatışmalarda birkaç mücahit dışında ölenlerin tamamı rus vatandaşı idiler. Amacı sesini tüm dünyaya duyurmak olan Şamil bunu başarmıştı. Saldırının ardından ruslar büyük bir hüsrana uğradılar. Daha sonra Şamil ve diğer mücahitler yanına birkaç rehine alarak Çeçenistan'a başarıyla dönerek rehineleri serbest bıraktılar.

1996 yılı Nisan ayında Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Komutanlığına getirildi. Ve Rus güçlerine Çeçenistan’ı boşaltmaya mecbur eden Cahar-Kale(Grozni) operasyonunu komuta etti.

26-28 Nisan 1998 de Cahar-Kale’de yapılan Çeçen-Dağıstan Halkları Kongresi’nde islam şurası Başkanı seçildi. Ve Kongrenin ikinci toplantısında alınan kararla 1 Ağustos 1999’da kurulan islam şura’sının başkanlığına getirildi.

Gözlerini cihatla açtı ve cihatla kapadı
Allah'ın Müsade ettiğini bana kimse yaaklayamaz dedi
Müslüman kardeşlerinin göz yaşlarıyla 10 Temmuz 2006 da dünyanın dört bir tarafında milyonlarca insanın kıldığı giyabi cenaze namazıyla çeçenistanda defnedildi.

Mekanı Vatanını savunan her askerimiz gibi Cennet olur İnşaallah