PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aşık Salihî Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar


prensisa
02-18-2010, 23:17
Kerem PULGAT/KONYA, (DHA)

Konyalı hallk aşığı Aşık Salihi’nin, 1980 yılında bestelediği ‘Dertlerim’ adlı eserinin telif hakkını 5 bin dolar karşılığında ABD’deki müzik şirketi Atlantic Recording Corparation satın aldı. Şirket sanatçısı Saigon’un, ‘Dont Do That’ adlı şarkısını Aşık Salihi’nin bestesine uyarlayacağı belirtildi. ‘Unutursun Diye’ başta olmak üzere 41 yılda 130’u aşkın beste yapan Aşık Salihi, Konya’da hiçbir ücret almadan verdiği konseri için, 3 bin dolarlık bilboard masraflarını karşılayacak sponsor bulamadığını söyledi.

Atlantic Recording Corparation adlı müzik şirketinin yöneticileri, müzikologlar aracılığıyla dinlediği ‘Aşık Salihi’ olarak tanınan Konyalı sanatçı Halil Yılmaz'ın, 1980 yılında İsveç’e giderken uçakta bestelediğini söylediği ‘Dertlerim’ adlı parçasını beğenerek bestesini 5 bin dolara satın aldı. Aşık Salihi’nin bestesi, sözleşme uyarınca ‘Saigon’ adlı sanatçının ‘Dont Do That’ adlı şarkısına İngilizce olarak uyarlanacak.

Konya’da bir apartman katında yaşayan Salihi, ABD’li şirketin telefonla yaptığı ilk teklifi duyunca şaka sandığını belirterek, “Bestemi istediklerine inanamadım. Arkadaşların şaka yaptığını sandım. Ancak daha sonra şirket yetkilileri Konya’ya geldi ve noter huzurunda sözleşme imzaladık. Bestemin telif hakkı karşılığında bana 5 bin dolar gönderdiler. Sanıyorum bu bestemi ABD’de bir müzikolog keşfetmiş ve çok beğenmişler. Kendi sanatçıları için uyarlamaya karar vermişler. İstanbul’daki bir müzik şirketi aracılıyla benimle irtibat kurdular ve bestemi aldılar” dedi.

KONSER İÇİN SPONSOR BULAMADI

Aşık Salihli, geçen yıl ücretsiz konseri vermek için teklif aldığını ancak, bilboardlarda yapılacak reklam bedeli olan 3 bin doları karşılayacak sponsor bulamadığını söyledi. Aşık Salihi, “Ne pahasına olursa olsun, para karşılığı şarkı söylemek istemedim. Konser için tek şartım biletsiz olmasıydı. Sponsor bulamamama rağmen reklamsız sahneye çıktım ve konserimi verdim. İnanılmaz sevgi seliyle karşılandım. Ancak bana sahip çıkılmadığı için çok kırılıp, incindim” dedi.

Yaklaşık 30 yıl önce ‘Saliha’ adlı kadına aşık olduğunu ve 50’ye yakın bestesini Saliha için yaptığını söyleyen Aşık Salihi, adını da aşkı Saliha’dan aldığını söyledi. 130’ün üzerinde beste yapan evli ve 2 çocuk babası sanatçının ünlü şarkıcılar tarafından seslendirilen bazı eserleri şunlar:

‘Unutursun diye çok korkuyorum’, ‘Dayanılmaz bir çile bu Allahım’, ‘Aldanmak acı şey’, ‘Kalbime misafir oldun sevgilim’, ‘Çıkma karşıma’, ‘Sokak kadını’, ‘Mutsuzum’, ‘Bırak benim yakamı sen.’

Çiçeksiz baharın yağmuru oldu
Yağdıkça içime doldu dertlerim
Nereye gizlenip, nere saklansam
Beni aramadan buldu dertlerim

Bir küçük sevinci tatmadan bitti
En güzel yıllarım kayboldu gitti
Sevgiler çürüttü, sevda yok etti
Peşpeşe yıkıldı tüm ümitlerim

Dostun yıktığını düşman yıkmazmış
Dostun yarasının izi çıkmazmış
Düşenin yüzüne kimse bakmazmış
Kaldırırlar diye boşa beklerim