PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Clifford Lee Burton Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkında Yazıl(1962 -


cl0ud
02-18-2010, 14:24
Clifford Lee Burton, (10 Şubat 1962 – 27 Eylül 1986) thrash/heavy ****l grubu ****llica'nın ikinci bas gitaristidir. Gruba 1982 yılında Ron McGovney'in yerine katılmıştır. Heavy ****l müziğin en iyi basçılarından biri olarak görülür.

İsveç'te gerçekleşen bir konserden dönerken yolun buzlanması nedeniyle kayan tur otobüsünden dışarı fırlayarak hayatını kaybetmiştir. Hayatı ve trajik ölümü birkaç şarkıya konu olmuş ve Billy Sheehan, Les Claypool, John Myung gibi müzisyenlerin tarzlarını etkilemiştir. ****llica bu basçısına ...And Justice for All albümünden 9:49'luk bir bölüm ayırmış ve "To Live is To Die" şarksını ona ithaf etmiştir. Bu şarkıda doğumdan ölüme kadar hayatı sadece melodiyle ve sonlara doğru bir kez söylenmiş bir dörtlükle "****lci ağıtı" şeklinde anlatılmıştır.


Hayatı

Clifford Lee Burton, 10 Şubat 1962'de San Francisco, Kaliforniya'da doğdu. Anne ve babası (Jan ve Ray) iki San Francisco hippisiydi. Cliff de imajını anne ve babasından almıştır. Kendine ait bir stili vardı. 1972 model bir VW station vagon kullanıyordu, kemer takıyordu, H. P. Lovecraft okuyordu, piyano dersleri almıştı ve hatta yüksek okula gitmişti. Cliff, "Faith No More" gitaristi Jim Martin ile San Francisco'nun yakınlarında büyümüştü. O Clint Eastwood ve E. F. Hutton arasında bir kişilikti.

****llica öncesi kariyeri

Motörhead'den Lemmy Kilmister, Rush'tan Geddy Lee, Geezer Butler (Black Sabbath) ve Caz bas gitaristi Stanley Clark etkilendiği gitaristler; Bach, Pink Floyd, The Misfits, Samhain, ZZ Top, Thin Lizzy, R.E.M., Aerosmith, Black Sabbath, Velvet Underground ve Judas Priest etkilendiği besteciler ve gruplar olmuştur.

****llica'dan önce çaldığı gruplar, Easy Street, Agents Of Misfortune ve Trauma 'dır.

****llica ve Cliff

1982'nin sonlarına doğru ****llica'nın ilk basçısı olan Ron McGovney'in görevinde yeterince iyi olamadığına karar verildi. O sıralar ****llica düşüşe geçmişti. Solist James Hetfield artık şarkı söylemek istemiyordu, çünkü bu işi iyi yapamadığını düşünüyordu. Bu yüzden sadece ritim gitar çalmak istiyordu.

Cliff 1982 yılının Ağustos ayında keşfedildi. Lars ve James, Cliff'i Los Angeles'de bulunan Troubadour'da fark ettiler. Lars ve James, Cliff'in bas gitar çalışından gerçekten de etkilenmişlerdi.

Bundan sonra, ****llica Cliff'i gruba kazandırmak için tam anlamıyla büyük bir kovalamaca başlattılar. Burton eğer ****llica San Francisco'ya taşınırsa gruba katılabileceğini söyledi.

****llica, bütün problemleri ile San Francisco'ya taşındı. ****llica'nın Cliff ile ilk çalışması ses düzenleyicisi Mark Witaker'in evindeydi. O sırada James ve Lars o evde kalıyorlardı. 5 Mart 1983'te 4 şarkılık bir demo kaydettiler. Cliff, ****llica ile ilk kez The Stone'da (San Francisco) çaldı. Böylece "3 iyi ****llica yılı" başlamış oldu.

O zamanlar 1986 ****llica'nın yılı olacak gibi görünüyordu. ****llica'nın 3. albümü Master Of Puppets gerçekten de müzik dünyasında bir fırtına gibi esti ve ****llica'yı ****l müzik dinleyenler çevresinde bir bakıma sanal yıldızlar durumuna getirdi. Sonunda ****llica başarmıştı ve kimse onların yükselişini durduramaz gibi görünüyordu; ancak Cliff'in ani ölümüyle herkes şok yaşadı.

Kişiliği

Cliff, San Francisco'da ailesi ile yaşadı ve ****llica'yı zirveye taşımak için 3,5 yıl boyunca çok çalıştı. 1982'de Ron McGovney'in yerine geçen Cliff sahnedeki performansıyla, dört bir yana savrulan saçlarıyla ve demode giysileri ve imajı ile kendi markasını yaratmış oldu. Daima kot ceket ve kot pantolon giyerdi. Eğer hava soğuksa bir gömlek giyerdi.

Sahne dışında, sahnedeki agresif ve vahşi görünümünün tam tersine normal sakin bir California'lı biriydi. Şaka yeteneği, bas soloları ve sahnedeki sunumu gibi çok iyidi. O grubun sahnedeki görselliğiydi ve sahnedeyken adeta vahşiye dönüyordu. Cliff ayrıca ****llica'nın şarkı sözü yazılımında da büyük rol oynadı. Kirk gibi o da H. P. Lovecraft hayranıydı.

Cliff'in ne kadar sinirlerine hakim ve harika bir insan olduğunu gösteren bir olay 1985'de Castle Donnington Festival'i (17 Ağustos 1985) sırasında yaşandı. Seyircilerden biri sahneye bir armut attı ve bu armut Cliff'in bas gitarına çarptı. Cliff gitarına çarpan armutu aldı ve iki ısırık aldıktan sonra seyircilere geri fırlattı.

Cliff ayrıca oldukça iyi ve kabiliyetli bir soloist idi. "Anesthesia"'daki distortion ve wah-wah pedalını kullanması grubun canlı performanslarındaki en önemli olaylardan biriydi. Daha önemlisi Cliff iyi bir insandı ve herkes tarafından sevilen biriydi. Cliff ne kadar yorgun olsa da gider grup hayranlarıyla konuşurdu. O kesinlikle grup elemanlarından olduğu kadar hayranları tarafından en fazla övgü toplayan kişiydi.

Ölümü


Cliff, İsveç'te bir konserden dönerken yolun buzlanması nedeniyle kayan tur otobüsünden dışarı fırlayarak 27 Eylül 1986'da, 24 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Ölüm anı şüphelidir, çünkü camdan fırladığında yaralanmamış, otobüsün ona çarpmasıyla ciddi yara almış, bununla birlikte otobüsü kaldıran vinç de onun ikinci defa yaralanmasına neden olmuştur. Vokalist James Hetfield, otobüs şoförünün alkollü olduğunu ve dikkatsizlik yüzünden kazanın meydana geldiğini söylemiştir.