PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Demokrasi Darbesi !


nehir
01-18-2008, 11:48
Tarih: 4 Eylül 2007 Salı

Böyle başlık olur mu’ diyeceksiniz ? Ama gelişen olaylar birbirine zıt kavramları yan yana getirebiliyor. Çünkü ancak böyle bir ifade süreci izah edebilir.

Ben demiştim falan demeyeceğim. Son iki yazımıza bakanlar durumu görür.

Anayasa Mahkemesinin meşhur kararı sonrasında bir arkadaşım arayarak ‘oyum Ak Parti’ye..böyle olmaz,yeter..’ mealinde sözler söylüyordu. Köklü CHP ‘li olan ailesini de Ak Parti’ye oy vermeleri için ikna etmeye çabalıyordu. Kendisini yeni kuvvacı olarak niteleyen bu arkadaşımla saatler süren sonuçsuz tartışmalarımız olmuştu. Son tavrından çok etkilenmiştim. Çünkü durumu çok şeyi ifade ediyordu.

22 Temmuz seçimlerinde seçmen, temsilcilerine sahip çıkmıştır. Onları ‘kurda kuşa yem etmemiş, açık çek vermiş, yürümeye devam et’ demiştir.


Niçin?

Bir sürü sebebi var. Demokrasi ,hukuk, vicdan, adalet, ekonomik-sosyal iyileşmeler, istikrar, siyasal icraatlar….ve umut.

Bazılarının millet aldatıldı, millet popülizme kurban edildi, millet cahil, millet şöyle, millet böyle demelerine karşı söyleyecek çok şey var amma ben sadece bir tanesini söyleyeyim; bu millet çok zeki ve olgun.

Çünkü, seçmen, bir yandan hükümete ‘pek iyi’ verirken, muhalefeti de yetersiz bulduğunu göstermiş ve buna uygun bir tablo oluşturmuştur. Bu tablo ile güçlü bir iktidar ve karşısındaki ana muhalefetin yanına iki kutuplu bir birbirini dengeleyen iki yavru muhalefetle mecliste yüksek siyasi rekabeti öngörmüştür. Bu müthiş bir dizayndır. Ancak geniş bir vizyon ve zekanın ürünü olabilir.

Ak Parti’nin sorumluluğu artık daha fazladır. 2002 den itibaren ülke tarihinde önemli kırılmaları yaşatmış bir iktidar özelliğini kazanan hükümet, AB referanslarıyla da olsa yaptığı reformlarla; buyurgan bürokrat egemenliğinden milletin egemenliğine geçişin kilometre taşlarını döşemiştir. Bence ülkem adına en büyük hizmet budur.

Türk seçmeninin umutları devam etmektedir. Geçen dönemde yarım kalmış köklü dönüşümlerin bu dönem tamamlanması beklenmektedir. Her kesimin önceliği farklı da olsa kesişme noktalarında, toplumsal ve tarihi kökleriyle barışık yeni bir anayasa ve bu değişikliğe bağlı kurumsal mutabakatlar, sosyal adaletin geniş kesimlere yaygınlaştırılması, ekonomik açılımlar ve iç güvenlik zorlamalarının ortadan kaldırılması gibi ciddi dönüşümler önümüzdeki sürecin hedefleri olmalıdır.Esasen bunlar deklare de edilmiştir.Seçim beyannamesi Ak Parti’nin taahhüdü olarak dikkatlice okunmalıdır.

Bu süreç devam eder mi? Maniplasyon, müdahale, muhtıra.. olur mu?

Demokrasi ve sosyal-adalet ancak bir arada gelişebilen değerlerdir. Birinin geriye bırakılması yürüyüşü tökezletir. Süreç devam edecek, bağıran–çağıran, ters bakan, manidar konuşan olacaktır. Ancak kervan yürüyecektir. Çünkü bu kez darbeyi millet yapmıştır..

Av.Remzi Aydın