PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erkekler kadınlardan daha mı akıllı?


Hasret
02-08-2010, 02:18
Erkekler hâlâ kadınlardan daha fazla para kazanıyorlar çünkü onlar biz kadınlardan daha iyi pazarlık yapıyorlar, yüksek maaşı kapıyorlar. İşte onların taktiklerinden örnekler.
http://www.ekotrent.com/photos/419323341.jpg (http://www.ekotrent.com/)

Kariyer koçu ve "Take Control of Your Career" (Kariyerinizin Kontrolünü Elinize Alın) kitabının yazarı John Lees, kadın arkadaşlarından birinin iyi bir iş başardığında kendiliğinden ödüllendirilmesi gerektiğini düşündüğü için patronundan zam istemediğini söylüyor. "Eğer zam ister ve patronuda bunu reddederse, bunu kendine karşı bir tepki olarak görüyor" diyor. Lees'e göre;bu çok sık karşılaşılan bir tutum ve bu kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkının en önemli nedeni.

Problem, kadınların iş konusunda duygusal davranmaları ve dolayısıyla da kendilerini veya bir başkasını mutsuz etmekten korktukları için isteklerini belirtmekte zorlanmaları. Diğer yandan erkekler; işlerini nasıl yaptıklarıyla kim olduklarının ayrımını yapabiliyorlar. Ücret artışı istemek onlar için rekabetin bir parçası. Lees, bir zam anlaşması sırasında kullanabileceğiniz, kendinden emin erkek yöntemlerini şöyle sıralıyor:
Değerinizi Bilin

Kendini en beğenmiş erkek iş arkadaşınızı düşünün. Onu patronunuza "Bana sunduğunuz maaş tahminimden çok yüksek, bunu kabul edemem" gibi bir laf ederken hayal edebiliyor musunuz?
Kesinlikle hayır.
Değerinizin ne olduğunu belirleyin.

Danışmanlık şirketleriyle görüşün ve iş ilanlarında önerilen ücretlere göz atarak sektörünüzdeki insanların aldıkları parayla kendi maaşınızı karşılaştırın. Sonuç olarak daha fazla almanız gerçeği ortaya çıkıyorsa veya daha fazlasını hak ettiğinizi düşünüyorsanız patronunuzla konuşmalısınız. bazı şeylerin kabalık olduğunu düşünmeyin ya da kızarmaktan veya zam istemenin patronunuzu kızdıracağından… Erkekler her zaman daha fazla zam isterler.

İstedikleri sonucu elde ederler veya edemezler, ama kimse onların başarısız olduğunu düşünmez. Şöyle düşünün: Başarılı olduğunuz, müşterilerle iyi ilişki kurduğunuz, ikna edici olduğunuz için işe alındınız. Bu özelliklerinizi patronunuza karşı kullanmanız onu niye şaşırtsın ki? Zam görüşmeniz, işinizde başarılı olduğunuzu göstermenin en doğal kanıtıdır.
Özür Dilemeyin

Erkeklerin şunu bildiğini asla unutmayın: Yanlış bir şey yapmıyorsunuz, dolayısıyla da özür dilemenizi gerektiren bir durum yok. Eğer patronunuza ilk cümleniz, "Kusura bakmayın vaktinizi alıyorum ama…" olursa, baştan anlaşmanın dışında kalırsınız. Bunun yerine işinizde ne kadar istekli ve hevesli olduğunuzu anlatarak konuşmaya başlayın ve yine benzer olumlu sözcüklerle bitirin. Tek probleminizin aldığınız para olduğunu belirtebilirsiniz. Bu sayede hakkınızı aradığınızı gösterirsiniz.
Sat! Sat! Sat!

Pek çok kadın başkalarına bir şey pazarlamayı çok iyi becerir. Ama iş kendilerini pazarlamaya gelince, dut yemiş bülbüle döner. Sosyal yaşamda bu iyi bir şey olsa da, zam konuşurken pek işe yaramaz. Takdire layık bir iş yapmış olsa bile bir kadın bunu alenen anlatmayı tercih etmez. Ama erkekler bundan çekinmezler. En iyi arkadaşınızın maaşına zam istediğinizi hayal edin. Eğer patronunuz bunu ne için hak ettiğinizi sorarsa, nedenlerini anlatarak örnekler verin.
İkinci Bir Planınız Olsun

Çalıştığınız şirketin size istediğiniz parayı verememe ihtimali de olabilir. Bu durum da diğer seçeneklerin sizi mutlu edip etmeyeceğini düşünün. Ayrılırsanız daha fazla kazanacağınız bir iş bulabilecek misiniz?Esnek saatlerde çalışabilecek misiniz? Terfi etmenize yardımcı olacak eğitimlerden geçecek misiniz? Bütün bunları göz önüne olarak önünüzdeki alternatifleri değerlendirin.
Güveninizi Arttırın

İşinizde neden iyi olduğunuzu anlatan bir liste hazırlayın. Şirketinize ne kadar para kazandırdınız? İşi büyüten bir fikir ürettiniz mi? Bir felaketi önlediniz mi? Bu örnekleri maaş konusunda patronunuzla konuşurken kullanabilirsiniz.

Good Life (:
03-06-2010, 14:33
Yapımızdan dolayı uygulanması zor şeyler gibi :)

Teşekkürler =)