PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi


denizci
02-06-2010, 09:52
Tanzimat'ın ilanından sonra öğretmen yetiştirmek amacıyla İstanbul'un en işlek mekanında 16 Mart 1848 tarihinde ilk Darülmuallim (Erkek Öğretmen Okulu) Padişah I. Abdülmecid'in iradesi ile Ahmet Cevdet Paşa öncülüğünde Öğretime başlamıştır.

1874 yılında ortaya çıkan ihtiyaç üzerine Darülmuallimin-i İdadi açıldı. 1890 yılında öğretmen okulu Sıbyan, Rüşdiye, İdadi ve Âli kısımlarına ayrıldı. Âli kısım ise Fen ve Edebiyat bölümlerine ayrıldı.

Bu dört kademeli okulun adı Darülmuallimin-i Âli olarak yeniden düzenlendi.

İkinci meşrutiyetin ilanından sonra 1908 yılında politik nedenlerle okula yeni Öğrenciler alınmamış, öğrenciler Darülfunun edebiyatı, riyaziye, tabiyat Şubelerine dağıtılmıştır. 1909-1910 öğretim yılında ise yatılı öğretmen okulu Resmen kapatıldı. Ancak bir yıl sonra yeniden açıldı. Darülfunun Edebiyat, Riyaziye, Tabiyat bölümlerinde okuyan öğrenciler Resim, Beden Eğitimi, Pedogoji ve Askerlik derslerini de kendi okullarında okuyorlardı.

Mimar Kemalettin tarafından 1900 yılında imar edilen Çapa'daki tarihi

Binasında 1 Mart 1951'de Yüksek Öğretmen Okulu olarak bütün bölümleriyle Yeniden açıldı. 1979 yılında yatılık kaldırılarak öğrenciler burslu hale getirildi. 1980 yılında yeniden eski statüye döndürüldü. Ancak öğrenci alınmadı. 1981 yılından sonra okul Hizmet İçi Eğitim Statüsü şekline dönüştürülen okul, 1985 yılında yatılı öğretmen yetiştirme merkezi haline getirildi.

1987'de ise Çapa Öğretmen Okulları kampüsüne geçici statü ile Pertevniyal Lisesi ve Devlet Kitapları Müdürlüğü taşındı. Ancak Hizmet İçi Eğitim Merkezi 1991 yılına kadar tarihi ana binada faaliyetini sürdürdü. 1991-1992 Öğretim yılında ise amacına uygun şekilde tarih kokan bu binada ÇAPA ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ açıldı. Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi Misyonu, vizyonu ve toplam kalite anlayışıyla gündüzlü ve yatılı şekilde öğretimine başarıyla devam etmektedir. Tecrübeli ve çalışkan eğitim kadrosu, yüksek zeka seviyeli öğrencileriyle Türk Milli Eğitimi'nin gururu olma amacını sürdürmektedir.