PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Organ naklinde büyük umut


*fanii*
01-16-2008, 12:49
Doku mühendisleri, ölü farelerin kalplerine, yeni doğmuş farelerin kalp hücrelerini enjekte ettiler ve kalbin yeniden atmaya başladığını gördüler. Uzmanlar, bu yeni araştırmanın, organ nakli bekleyen on binlerce hastanın tedavisi için büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Amerika'daki Minnesota Üniversitesi'nden Dr. Doris Taylor ve ekibi, heyecan verici bir araştırmaya imza attılar. Ölü farelerden alınan kalpler, laboratuar ortamında nakledilen kalp hücreleri yardımıyla yeniden çalıştırıldı.

Doktor Taylor ve ekibi, önce ölü farelerin kalplerinden, var olan tüm hücreleri temel kolajen yapıyı bozmadan yıkadı. Geride kalan jelâtine benzer temel yapıya, yeni doğmuş farelerin kalp hücreleri enjekte edildi. Sonra da bu karışım, besleyici bir solüsyonun içinde gelişmeye bırakıldı.

4 gün sonra, aşılanmış kalplerin büzülme hareketi yapmaya başladıkları gözlemleyen araştırmacılar, bu büzülmeleri koordine etmek için bir kalp pili kullandılar. Ve nihayet 8 gün sonra, kalpler pompalama işlemi yapmaya başladı.

Uzmanlar, ''Nature Medicine'' dergisinde yayınlanan bu araştırmayla, organ nakli bekleyen hastalara kök hücre yoluyla organ üretiminde yeni bir umut ışığı doğduğunu belirtiyor.

Doku mühendisleri için çok önemli olan bu deneyin daha önce farklı deney hayvanları üzerinde de uygulandığı, fakat yalnızca farelerde başarıya ulaşıldığı belirtiliyor.

kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=327033)

nehir
01-17-2008, 00:58
haberlerde gördüm bu gidişle ölümlerde kalmıycak ama nerde..