PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Özel Pangaltı Ermeni İlköğretim Okulu Ve Lisesi


denizci
01-25-2010, 09:46
Kuruluş Tarihi

Okulumuz Mıhitaryan Manastırı tarafından 1825 yılında Beyoğlunda Galatasaray ile Ağacami arasında Manastırın mülkü olan geniş bir arazi üzerine uç katlı bir binada 60 öğrenci ile faaliyete geçmiştir.

Okulun ilk müdürü P.Serope Mercanyan'dır, ilk öğrencileri arasından Hovsep Vartanyan, ilerde Hovsep Paşa namıyla maruf yazar ve Mecmuaı Havadis gazetesi başyazarı olmuştur. Yine ilk öğrencilerden Tıngıryan üç kardeşlerden Andon, Andon Yaver Paşa Tıngır namıyle Osmanlı Devleti hizmetine girmiştir.

1839 Beyoğlu büyük yangınında okul binasa da tamamen yanmış ve kül olmuştur.

Kiralık binalarda faaliyetini sürdüren okulumuz Manastırın 1847 de 33.000 kuruşa satın aldığı geniş bir arsa üzerine yaptırdığı okul binasında tekrar faaliyetini sürdürmuştür.

1857'de Beyoğlu Mektep Sokak No: 8 de yatılı olarak eğitim - oğretime devam ederken, 1865 Ekim başında Yukan Pangaltı da Kalpakçıyanlar arazisi diye anılan 30 bin arşın büyüklüğündeki araziyi, üzerinde bulunan binasıyla birlikte 1.001.250 kuruş karşılığında satin alarak, 1866 Eylul 20'de buraya taşınış ve faaliyetini burada sürdürmüştür. 1870 de Beyoğlu tekrar büyük bir yangın felaketine uğrayınca Pangaltıda satın alınan arazinin ne kadar isabetli olduğu anlaşılmıştır.

Bu döneme kadar okulun müdürlük görevini Mekitarist Rahipler yapmıştır.

1923 yılına kadar burada Türk Ermeni ve Yabanci oğrencileri kabul eden okulumuz Cumhuriyet devrinden itibaren yasalar gereğince bir Ermeni Azınlık Okulu olarak sadece Ermeni öğrenciler için faaliyetine devam etmiştir. Bu dönemde ilk kez okulun matematik öğretmeni Armenak Bey Aprikyan müdürlük görevine getirilmiştir.

Aprikyan Bey müdürlük görevinden istifa edince bu kez okulumuzun Kimya öğretmeni Karabat Bey Kürkçiyan bu göreve atanır. Kolej derecesinde faaliyet sürdüren okulumuz 1929-1930 öğretim yılında Lise olarak ilk lise mezunlarını vermeye başlamıştır.

P.Hımayak Hamparyan, P.Sarkis Paroyan , P.Krikoris Manyan , P.Aristages Bohcalyan ve P.Kapriel Ayanyan yönetinin önemli taşlarını oluşturmuşlardır.

Günümüze kadar Özel Pangaltı Ermeni ilköğretim okulu ve Lisesi adı altında Ana İlköğretim ve Lise kısımları ile gündüzlü ve yatılı Türk Milli Eğitim amaçları doğrultusunda faaliyetini sürdüren okulumuzdan binlerce aydın öğrenciler yetişmiş, bunlar arasında Istanbul Üniversitesinde halen görevli Pröfesör ve Doçentlerimiz olduğu gibi Üniversitelerimizin çeşitli dallarından mezun birçok mezunlarımız ve serbest meslek sahibi öğrencilerimiz birçok sahalarda çalışarak yurdumuzun kalkınmasına katkıda bulunmaktadırlar.

P.Sarkis Vrt. Ermen'in müdürlük ve P Hagopos Çopur'un Md. Yardımcılığı yaptığı dönemlere denk gelen 1988- 89 öğretim yılında orta ve lise kısımları karma eğitime geçmiş 1991 de ilk kez Okul Aile Birliği kurulmuş 1992 - 93 öğretim yılında ise Ingilizce hazırlık sınıfı açılmış ve yabancı uyruklu ingilizce öğretmenlerin okulumuzda ve genelde diğer Ermeni okullarında ders okutabilme izinleri alınabilmiştir.

1999 yılında Bakanlık emri gereğince, okullar Ortaöğretim ve İlkoğretim olarak iki bölüme ayrılmış ve İlköğretim için de ayrı bir müdür istenmiştir.

Okulumuz bugün de P.Sarkis Vrt. Ermen ve P. Hagopos Vrt. Çopur'un yanısıra kuvvetli bir irade ve öğretmen kadrosuyla Atatürk İnkilap ve İlkeleri doğrultusunda eğitim ve öğretimi sürdürmektedir.

İletişim

Adres Telefon Fax

Pangaltı Ermeni İlköğretim Okulu ve Lisesi
Süleyman Nazif Sok. No.9, Pangaltı
Tel : (0212) 2466179
Tel : (0212) 2477114
Fax: (0212) 2405613

KAYNAK (http://www.pangaltilisesi.k12.tr/tr/)