PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi


denizci
01-25-2010, 09:46
Okulumuz Hatay İmam-Hatip Lisesi 1967-1968 öğretim yılında, Antakya Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan bir evde eğitim ve öğretime başlamıştır. Bir süre sonra yine aynı cadde üzerinde bulunan başka bir eve taşınmıştır. Daha sonra Hayırlı İşler Yaptırma ve Devam Ettirme Cemiyeti tarafından alınan Asi Nehri kıyısındaki arsa üzerine mahalli imkanlarla temel atılarak zemin kat yaptırılmış ve okul 1970-1971 öğretim yılında yeni binasına taşınmıştır.
Bilahire merhum Hacı Mehmet Aksu’yu tarafından 1. Kat yaptırılmıştır. Daha sonra bina Dernek tarafından Maliye Hazinesine devredilmiş ve Devlet-Millet işbirliği ile zemin+3 Kat olarak tamamlanmıştır.1985-1986 Öğretim yılında bina içerisinde bazı tadilatlar yapılarak 198 öğrenci kapasiteli Devlet Parasız Yatılı öğrenci yurdu yapıldı.
1993 yılında Okul Koruma Derneği imkanları ile 2.binanın temeli atıldı. Bina Devlet-Millet işbirliği ile kısa zamanda tamamlanarak 1996 yılında hizmete açıldı. 2.bina bodrum+zemin+4 kat olup öğrenci yurdu olarak hizmet vermektedir.1. bina ise eğitim-öğretim binası olarak kullanılmaktadır.1995 –1996 Öğretim yılında okulumuz bünyesinde Anadolu İmam-Hatip lisesi açıldı.

Okulumuz Hatay İmam-Hatip Lisesi 1967-1968 Öğretim yılında hizmete açılmış olup, Milli Eğitim Bakanlığı Din Ögretimi Genel Müdürlüğüne bağlı bir okuldur. Okulumuz İmam-Hatip Lisesi bünyesinde 198 öğrenci kapasiteli Devlet Parasız Yatılı ögrenci yurdu mevcuttur. Merkezi sistem sınavlarına girerek DPY sınavını kazanan öğrencilerin yeme, içme, giyim-kuşam masrafları ile kırtasiye masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca katsayı*125 TL. miktarında her ay öğrencilere harçlık verilmektedir.Yurt binasi her türlü konfora sahip olup, öğrencilere 3 öğün yemek çıkmakta, kış günleri kaloriferler yakılmakta ve her sabah banyolara sıcak su verilmektedir.
http://www.hatayihl.k12.tr/images/stories/okulumuz/mtenis.jpgHafta sonları Evci çıkmayan yatılı öğrenciler masa tenisi,satranç ve okul bahçesinde futbol oynama imkanına sahiptirler. Ayrıca arzu edenler TV seyretmektedirler.Haftaiçi ögretmenlerin nezaretinde sabah ve aksam etütleri yapmaktadırlar. Ülkemiz de İmam-Hatip Liselerinin kuruluşunun yasal dayanağı; Anayasamızın 24. Maddesi ile Milli Eğitim Temel Kanununun 32. Maddesidir. Anayasamizin 24. Maddesinde "Herkes , vicdan , dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.14.Madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet,dini ayin ve törenler serbesttir.Kimse, ibadete , dini ayin ve törenlere katılmaya ,dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz;dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
http://www.hatayihl.k12.tr/images/stories/okulumuz/okul1.jpgDin ve Ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır.Din Kültürü ve Ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerinde kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. Kimse, devletin sosyal, ekonomik,siyasi ve hukuki temel düzenini kısmen de olsa,din kurallarına dayandırmaya veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz." denilmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Temel Kanununun 32.Maddesinde:"İmam-Hatip Liseleri, İmamlik, hatiplik ve Kuran Kursu öğreticiliği gibi dini hizmetlerin yerine getirilmesi ile görevli elemanları yetiştirmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığınca açılan orta öğretim sistemi içinde, hem mesleğe,hem yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan öğretim kurumlarıdır.
Okulumuz İmam-Hatip lisesi ve And. imam-Hatip Lisesinde hem mesleğe yönelik dersler,hemde kültür dersleri okutulmaktadır. Okutulan derslerin %39 i Meslek Dersleri, %61 ise kültür dersleridir. Okulumuz mezunlari Üniversite sınavlarına girebilmekte olup, puanına göre kazandığı alanda yüksek öğrenime devam edebilmektedir. Bugün birçok alanda çalışan İmam-hatip Lisesi mezunlarına rastlamak mümkündür.1995-1996 Öğretim yılında okulumuz bünyesinde Anadolu İmam-Hatip Lisesi açılmıştır. Buraya Ortaögretim Kurumlari merkezi sınavlarını kazanan öğrenciler kayıt yaptırmaktadırlar.

Anadolu kısmında İngilizce Dersleri ağırlıklıdır." Ayrıca okulumuzda 2002-2003 Öğretim yılında Bilgisayar Laboratuvarıda kurulmus olup,ilk etapta okul personeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak Bilgisayar Kullanım Kursundan geçirilmiştir. Ayrıca 2007-2008 Öğretim yılında okulumuza Bilişim Teknolojileri Sınıfı kurularak okulumuz pilot okul seçilmiştir. Diğer taraftan okulumuzun Sportif,kültürel ve mesleki alanda katıldığı yarışmalarda elde ettiği birçok başarıları vardır. Huzurlu bir ortamda bulunmak, iyi bir eğitim almak isteyen öğrenciler için İmam-Hatip liseleri ideal bir okuldur.


http://www.hatayihl.k12.tr/images/M_images/con_address.png Kanatlı Mahallesi Atatürk Caddesi 4. Sokak Antakya HATAY Türkiye 31200
http://www.hatayihl.k12.tr/images/M_images/emailButton.png hatayihl@hotmail.com http://www.hatayihl.k12.tr/images/M_images/con_tel.png 0326 214 52 30