PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye Şubat'ta iyice donacak


alfonzo28
01-15-2008, 22:37
Sibirya soğukları, yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerini etkiliyor. Eğirdir Gölü ve Murat Nehri buz tuttu. Bir amatör futbolcunun parmaklarının donduğu Sivas'ta okullar 2 gün tatil edildi.

Hava sıcaklığının eksi 34 dereceye düştüğü Ardahan'da eğitime 3 gün ara verildi. Türkiye'yi etkisi altına alan dondurucu soğuk havayla birlikte en düşük sıcaklık rekorları kırılıyor. Özellikle gece sıcaklıklarının iç ve doğu bölgeler başta olmak üzere yurdun büyük bölümünde uzun yıllara ait ortalamaların altında gerçekleşti.

Yapılan ölçümlere göre gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 34, Erzurum'da 33, Ağrı'da 30, Kars'ta 29, Iğdır'da 23, Erzincan'da da 20 derece oldu. Sivas'ta hayatı durduran soğuk havayla birlikte ilk ve orta dereceli okullar 2 gün tatildi. Bölgenin en soğuk ili olan Ardahan'da ilköğretim okulları ve liselerde eğitime yarından itibaren 3 gün ara veriliyor. Aşırı soğuklar özellikle dizel yakıtla çalışan araçların donmasına neden olurken, birçok sürücü araçlarını soğuktan korumak için ilginç yollara başvuruyor.

Bazı kişiler araçlarını gece battaniyelerle sararken bazıları da donan depolarının altında ateş yakarak yakıtı çözmeye çalışıyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Dairesi Başkanı Kemal Dokuyucu, önümüzdeki günlerde de iç ve doğu bölgelerinde dondurucu soğukların yaşanmaya devam edeceğini söyledi. Dokuyucu'ya göre bu soğukların panzehiri, havaların kapanması ve yağış.
Dokuyucu, önümüzdeki beş günlük süreçte büyük illerde beklenen en yüksek ve en düşük değerleri de anlatarak, "Şubat ayına dikkat" uyarısı yapıyor.

Dokuyucu, "Şubat Türkiye'nin en soğuk dönemidir. Önümüzdeki süreçte yaşananlar daha düşük sıcaklıklar bekleniyor. Vatandaşlar tedbirlerini almalıdır" dedi.

İHA