PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Romatizmal Ateş


morciii
01-15-2008, 15:40
Romatizmal ateş, Grup A beta-hemolitik Streptokokkus adlı bir bakterinin yol açtıağı boğaz enfeksiyonundan sonra eklemleri, kalbi, deri, deri altını etkileyen, oluşum mekanizmasının bağışıklık sisteminden kaynaklandığı bir hastalıktır. Kısacası, basit bir boğaz enfeksiyonu, bakterinin boğazda yerleştiği binkişiden 5’i ile yüz kişiden 3’ünde sözü edilen bu organlara vurabilir. Aslında, bakteri bu organlarımıza ulaştığı için değil, bsu organların yapısındaki antijenik moleküllerle bakteri yapısındaki antijenlerin benzerlik göstermesi nedeniyle, bağışıklık sistemi hücrelerimiz şaşırmakta ve bakteriye karşı saldırıya geçerken kendi organlarımıza saldırmakta ve onlara zarar vermektedir.
Soru: Boğaz enfeksiyonundan sonra Romatizmal ateşe yakalandığımızı
nasıl anlayacağız?
Cevap: Boğaz enfeksiyonundan bir süre sonra, eklemlerinizde, gezici tarzda ağrılar, kas ağrıları, terleme ve ateş; kalp tutulduğunda çarpıntı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, halsizlik görülebilir. Kalpte özellikle, kalp kapakçıkları ve kalp zarı zedelenmesi ortaya çıkma olasılığı vardır.
Beyinde, belirli bölgeler etkilenirse, Sydenham chorea olarak adlandırılan, önceleri duygusal bozukluklar ve giderek ellerde, kollarda ve bacaklarda zayıflık, ani ve amaçsız hareketlerin görüldüğü nörolojik bir durum ortaya çıkabilir.
Deri altında, özellikle, dirseklerde ve ön kolda nodüller; deride ise, kaşıntısız, gelip geçici kızarıklıklar görülebilir.
Soru: Herkesin boğaz enfeksiyonundan sonra romatizmal ateş geçirme
şansı var mı?
Cevap: Hayır; ancak, çocuklar, çocukların anne-babaları, okul öğretmenleri, sağlık ve askeri personel gibi kalabalık ortamlarda yaşayanların ve de son beş yıl içinde romatizmal ateş geçirenlerin etkilenme olasılığı daha fazladır.
Tedavi
Eğer boğaz enfeksiyonu doğru biçimde baştan iyi tedavi edilirse, romatizmal ateş hemen hemen ortaya çıkmaz. Tedavi edilmemiş ve siz de yukarıda sözü edilen yüzde 3’ün içine girerseniz, hastalık oluşabilir. Tedavi, dünyada hala en güvenilir ve en ucuz ilaçlardan biri olan, Penisilinlerle yapılır. Bu ilaca alerji varsa, Eritromisin gibi ilaçlar da işe yarar. Amaç, vücutta arta kalan bakterileri yok etmektir. Bunun yanı sıra, yatak istirahati ve hastalığın derecesine göre, aspirin türevleri,özellikle, kalp tutulumu varsa, kortizon gerekebilir.
Hastalık, akut yani alevli olduğu dönemde dindirildikten sonra ve yeniden hastalığın ortaya çıkmaması için düzenli, ayda bir Penisilin iğneleri gerekir. Özellikle, kalp etkilenmişse, bunu uygulamak çok önemlidir. Hastalığı geçirdikten sonraki ilk beş yıl en tehlikeli dönemdir. Ve 18 yaşına dek ve en az 5 yıl boyunca aylık iğneleri sürdürmek gerekebilir.