PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gırtlak Kanserine Yeni Çözüm


morciii
01-15-2008, 15:24
Gırtlak Kanserine Yeni Çözüm
http://www.ailem.com/images/news/boyun(2).jpg Gırtlak kanseri erken dönemde yakalanınca tedavi şansı yüksek olmasına karşın, geç kalınmış vakalarda gırtlağın tamamını çıkarmak gerekiyor. Bu durumda hastalar boyunlarına açılan bir delikten nefes alabiliyor, konuşmakta zorluk çekiyor. Ancak ilerleyen tıp sayesinde gırtlakta delik açmadan kanser tedavisi de mümkün olabiliyor.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Münir Barış Karakullukçu, laser ile cilt hiç açılmadan ağız içinden girilerek kanserin tuttuğu bölgelerin çıkarıldığını, bu nedenle dışardan delik açılmadığını belirtiyor.
“Parsiyel Larenjektomi” olarak adlandırılan açık cerrahiye göre laser yönteminin avantajları bulunduğunu anlatan Dr. Barış Karakullukçu, şunları söylüyor:
“Erken evre gırtlak kanserlerinde laser cerrahisi son yıllarda popüler hale geldi. Sonuçları da klasik cerrahi yöntemleriyle aynı düzeyde yüz güldürücü nitelikte. Laser cerrahisinin klasik cerrahiden farkı şu: Klasik yöntemde mutlaka nefes borusuna delik açılması gerekiyor, oysa laser sayesinde böyle bir delik açmaya gerek yok. Ağız içinden girilip kanserli bölgeler çıkarılıyor. Birden fazla defa uygulanabiliyor. Ancak laser cerrahisinin bu konuda özel eğitim almış uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor.”

En Önemli Belirti, İyileşmeyen Ses Kısıklığı

Hastalığın en önemli belirtisi iyileşmeyen ses kısıklığı. Herkes dönem dönem ses kısıklığı sorunu yaşasa da, gırtlak kanserinde yaşanan ses kısıklığı sorunu daha farklı. Eğer ses kısıklığı bir ay boyunca sürüyorsa, iyileşmek yerine hep aynı düzeyde kalıyorsa ve giderek kötüleşiyorsa, o zaman gırtlak kanserinden şüphelenmek gerekiyor. Çok sigara içenlerde ses kısıklığının alarm verici olduğuna değinen Dr. Karakullukçu, “Ses bir defa kısıldıktan sonra kısılmış olarak kalıyorsa, bu belirtiyi ciddiye almak lazım. Ayrıca özellikle de katı besinleri yutarken zorlanma da önemli bir belirti olabiliyor” dedi. Gırtlak kanserleri ağrıya yol açmıyor, boğaz ağrısı da endişelendirici bir durum değil. Eğer ses kısıklığı ihmal edilirse özellikle de nefesi içine çekerken zorlanma oluşabiliyor. Yutma güçlüğü varsa ve boynunda bir şişlik çıkarsa incelenmesi gerekiyor.

Erkeklerde Daha Çok Görülüyor
Gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünün altını çizen Dr. Karakullukçu, “Bunun nedeni çok net değil ama sigara içmenin erkeklerde daha yaygın olması nedeniyle fazla görüldüğünü söylemek yanlış olmaz. Son zamanlarda kadınlarda da gırtlak kanseri daha çok görülmeye başladı. Kadınlar artık daha çok sigara içiyor. Özellikle de gelişmiş toplumlarda kadın erkek sigara içme oranları eşitlenmeye başladı” diye konuştu.

Kişinin Kendini Gözlemlemesi Çok Önemli
Gırtlak kanserinin erken tanısı için, prostat ve meme kanserinde olduğu gibi tarama yöntemlerini kullanmak sözkonusu olamıyor. Bu nedenle erken tanı konulabilmesi kişinin bilinç düzeyiyle yakından ilgili. Bilinç düzeyi yüksek ve sosyo ekonomik durumu iyi toplumlarda gırtlak kanseri daha erken dönemde saptanıyor. Sosyo ekonomik seviyesi düşük toplumlarda sağlık güvenceleri yeterli olmuyor, doktora gitme bilinci daha az gelişiyor, bu nedenle hastalık daha ileri evrelerde yakalanabiliyor.

Radyasyon Tedavisi Erken Evrede Yararlı
Gırtlak kanserinde, diğer kanserlere göre, başka organlara yayılma riski daha düşük. Kanser boyun bölgesine yayılabiliyor. Bu durumda kanserli doku ya cerrahi yöntemle çıkarılıyor ya da radyoterapi uygulanıyor.
Erken dönemde yakalandığında iki ana tedavi yöntemi var: Cerrahi tedavi ve radyasyon tedavisi.

- Radyasyon tedavisi erken evre kanserlerde başarılı. Avantajları arasında, hastanın ameliyat olmasına gerek kalmaması, herhangi bir doku çıkarılmaması ve ses kalitesinin bozulmaması geliyor. Dezavantajı ise sadece bir defa uygulanabilmesinden kaynaklanıyor. Dokularda radyasyon birikmesi nedeniyle bir defadan fazla verilirse normal dokular da ölüyor.
- Laser cerrahisinde, boyunda delik açılmasına gerek kalmadan ağız içinden girilerek kanserli dokular çıkarılıyor. Dışarıdan bakıldığında hastanın boynunda bir delik olmuyor. Ancak ses kalitesi bazı hastalarda olumsuz etkilenebiliyor. Bazen de ses kalitesi geçici bir süre bozuluyor bir süre sonra düzelebiliyor.
Ameliyat Sonrası Bunlara Dikkat!

Dr. Barış Karakullukçu, gırtlak kanseri ameliyatları sonrasında hastalara şu önerilerde bulunuyor:

- Hastaların sigarayı mutlaka bırakmaları gerekiyor.
- Bol su içmeye özen göstermeleri önemli.
- Eğer reflü varsa tedavisi fayda sağlıyor.
- Hastalar normal hayatlarına devam edebiliyor, bu nedenle endişelenmelerine gerek kalmıyor.