PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bitkinliği Üzerinizden Atın


morciii
01-14-2008, 03:01
Bitkinliği Üzerinizden Atın
http://www.ailem.com/images/news/mansetresimleri/enerji1.jpg Pek çoğumuz günlük hayatımızda yorgun ve bitkin olmaktan şikayetçiyizdir. Özellikle mevsim değişikliklerinin yaşandığı günlerde yaşadığımız yorgunluk hissi günlük hayatımızı etkileyecek boyutlara kadar varabilir.
Bitkinlik kimi zamanlarda psikoljik kimi zamanlarda da kalp, hipotiroid, diyabet ve menopoz gibi tıbbi sorunlardan kaynaklanabilir. Ancak her ne kadar bitkinlik hayatlarımızın kaçınılmaz bir parçası da olsa, bu onu azaltmak için yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığı anlamına gelmemektedir. RealAge'de yer alan bilgilere göre; vücudunuz enerji harcadığı gibi aynı zamanda onu üretir. Hayatı eğlenceli ve sağlıklı yaşayabilmek için gereken fiziksel ve mental enerjiyi yaratmak için birçok yol vardır.


Yiyerek Enerji Kazanın
Denenmiş ve başarıya ulaşmış bir beslenme düzeni sayesinde enerjinizi üst düzeyde tutabilirsiniz. Dengeli bir beslenmenin içinde çeşitli karbonhidratlar, proteinler ve yağlar bulunur. Tam buğday ürünleri, sebzeler ve sağlıklı yağlar ile bunlar elde edilebilir.
Günlük olarak alınacak yeterli vitamin ve mineralleri almalısınız ancak ihtiyacınızdan fazla alırsanız bu size kesinlikle ekstra enerji sağlamaz.
Belli başlı ürün çeşitlerinden yeterli miktarda tüketirseniz yorgunluk ve bitkinliğinizi azaltabilirsiniz. Çünkü besin türleri çeşitliliği size değişik miktarda enerji vermeye yarar. Mesela şekerlemeler ve bildiğimiz şekeri tüketirseniz çabuk ve etkili bir şekilde enerji sağlanır. Ancak tam buğdaylı ve sağlıklı doymamış yağlardan tüketirseniz, bu sizin enerji depolamanızı ve gün içerisindeki ihtiyaca göre kullanmanıza yarar.
Sık sık ama az yiyin... Konu enerji olduğunda az yemek ancak her birkaç saatte bir öğün almak, günde 3 büyük öğün yemekten daha yararlıdır. Bu sizin bitkinliğinizi azaltacaktır çünkü beyninizin çok az enerji saklama kapasitesi vardır ve sık sık desteğe ihtiyaç duymaktadır.


Stresi Minimuma İndirin
Israrcı ve bitmek bilmeyen bitkinliğin en temel nedeni stres ve duygusal yaşamdaki dengesizliklerdir. Hayatının büyük bölümünde kendini bitkin hisseden insanlar görünüşte diğerlerinden daha fazla stres altında durmazlar. Aslında daha fazla stres altında olmayabilirler. Ancak stresin etkilerine karşı diğer insanlardan daha hassaslardır. Stresten arınmış duygular yüksek çapta enerji üretir.
Rahatlama terapileri sayesinde stresinizi azaltabilir ve doğal yollardan enerjinizi arttırmış olabilirsiniz. Özellikle davranış terapileri ile birlikte uygulandığında rahatlama terapilerinin etkileri çok fazla olur. Meditasyon, kendi kendine hipnoz, yoga ve tai chi gibi rahatlama teknikleri uygulanabilir.
En kolay yollardan biri de kas rahatlatma tekniğini uygulamaktır. Sistemli bir şekilde kaslarınızı sıkıp gevşetmek ve bunu topuktan başlayıp bacaklara, gövdeden ellere ve omuzlara kadar yapabilirsiniz.
Ayrıca diğer rahatlama tekniklerinden olan aromaterapi ve masajı da uygularsanız faydalarını göreceksiniz.