PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bugün Kendinize Bir İyilik Yapın!


morciii
01-14-2008, 02:57
Bugün Kendinize Bir İyilik Yapın!
http://www.ailem.com/images/news/mansetresimleri/sigara(1).jpg Bugün Dünya Sigarasızlık Günü... Türkiye’de yılda 100 bin, dünyada 5 milyon kişi sigaradan ölüyor. Sigara, her türlü kanserin, insanları kötürümleştiren akciğer hastalıklarının, cinsel iktidarsızlığın, kalp krizinin, felcin ve daha pek çok hastalığın başlıca sorumlusu. O yüzden bugün kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın...
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Remzi Bağ, 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık günü nedeniyle sigara bağımlığı ve ASM Sigara Bırakma Kliniği ile ilgili bilgi verdi.
Günümüzde, Türkiye'deki 15 yaşın üstündeki her iki erkekten birinin sigara bağımlısı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Remzi Bağ, ülkemizde tütün kullanımının, toplum sağlığı ve ülke refahını tehdit eden bir salgın boyutunda olduğunu vurguluyor.
Türkiye’de yılda 100 bin, dünyada 5 milyon kişinin sigaradan öldüğünü belirten Doç. Dr. Remzi Bağ, "Her türlü kanserin, insanları kötürümleştiren akciğer hastalıkları amfizem ve KOAH’ın, cinsel iktidarsızlığın, kalp krizinin, felcin ve daha pek çok hastalığın başlıca sorumlusu tütünün değişik türevleridir. Ancak Sigara Bırakma Kliniği, bu alışkanlığı bırakma oranını 20 kat artırabiliyor" diye konuşuyor.

Sigarayı Nasıl Bırakabilirsiniz?
ASM Sigara bırakma Kliniği, sigarayı bırakmak isteyen ya da herhangi bir nedenle sigarayı bırakması gereken herkesin hizmetinde. Klinikte, bağımlılıktan sıyrılma süreci kolaylaştırılarak, profesyonel yöntemler ve multi-disipliner yaklaşımla, sistemli bir biçimde sigara bırakılması hedefleniyor. Göğüs hastalıkları uzmanı ve psikolog/psikiyatristlerin beraber çalıştığı ASM Sigara Bırakma Kliniği’nde, sigaranın kişide oluşturduğu mevcut zarar ortaya konuyor, nikotin bağımlılık derecesi ölçülüyor ve sigara bilinci artırılıyor. Daha sonra sigarayı bırakma günü kararlaştırılarak, ilaç desteği ile sigara isteği azaltılıyor.
Sigara bırakıldığı gün, geçici süreyle dışarıdan nikotin verilerek yoksunluk belirtileri önleniyor. Tedavi sırasında psikolojik destek de sağlanıyor. Çünkü hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çok ciddi bir bağımlılık yaratan sigara, bırakıldığında kişide bir süre yoksunluk sendromunun gelişmesine neden olabiliyor. Bu süreçte kişide sinirlilik, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. ASM Sigara Bırakma Kliniği’nde, yoksunluk hallerinde yapılacaklar konusunda eğitim de veriliyor.
Tedavinin toplam süresi 16 hafta. Hasta bu süre içinde 2, 8 ve 16. hafta sonu olmak üzere toplam 3 kez kontrole çağrılıyor. Tedavi süresince sigara içmek istendiği zamanlarda ne yapması gerektiği konusunda hastaya bilgi, eğitim ve yazılı dokümanlar veriliyor. Gerektiğinde telefonla danışmanlık da sağlanıyor.