PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : samsun da sağlık ocağında ırkçı uygulama


çakır
01-08-2010, 13:41
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL-

ANKARA- Manisa'da Roman vatandaşlarla ilgili yaşanan krizin bir benzeri bu kez Samsun'da başladı. Samsun Canik Belediyesine bağlı Hacıismail mahallesi 'Romanlarla aynı yerde muayene olmak istemiyoruz" diye ayaklandı. Belediye Başkanı Sağlık merkezi'ni mühürledi. Şimdi 'Roman vatandaşların gidemeyeceği yere sağlık merkezi yapılması " için hazırlık yapılıyor. Roman vatandaşlar isyanda. Romanların çoğunlukta olduğu Yavuzselim Mahallesi muhtarı Ömer Gezginci, İNTERNETHABER'e, "Burada bir ırk ayrımcılığı var. Belediye Başkanı da bu ayrımcılığı körüklüyor" dedi.

"PİSLER...!"

Olayın başlangıcı 29 mart yerel seçimlerine dayanıyor. Seçimler sırasında Romanların bulunmadığı Canik Belediyesine bağlı Hacıismail Mahallesi sakinleri, AK Parti adayı ve bugün belediye başkanı olan Osman Genç'ten, sağlık merkezi'nin kendi mahallelerine taşınması için söz aldılar.

Seçim sonrası, Başkan sözünü yerine getirmeyince Hacıismail mahallesi sakinleri, başkana baskı yaptılar. hacıismail mahallesi sakinlerinin Belediye başkanına, "Bize söz verdiniz. Biz romanlarla aynı yerde muayene olmak istemiyoruz. Pisler ve hastalık kapıyoruz..." diye baskı yaptıkları ileri sürüldü.

AYIRDILAR AMA

Bunun üzerine dörtte üçü Roman vatandaşlardan oluşan Yavuzselim Mahallesindeki sağlık merkezinde ara formül bulundu. Sağlık Merkezi binasının bitişiğindeki bir daire kiralandı. Burası da Sağlık Merkezi'nin ek binası gibi dizayn edildi ve Romanlar ile Roman olmayan vatandaşların muayeneleri ayrı yerlerde yapılmaya başlandı.

"BAŞKAN FIRSAT BULDU"

İddiaya göre; canik Belediye Başkanı Osman Genç, bu yeni inşaatı fırsat bilerek, yıllardır kullanılan merkezin ve yanındaki yeni yapılan ek inşaatın ruhsatsız olduğunu gerekçe göstererek sağlık Merkezi'ni mühürledi.

"YENİSİNE BİZİ ALMAYACAKLAR"

Bu mühürleme sonrası bu kez, Yavuzselim, 200 Evler ve Düvecik mahalleleri ayaklandı. Sağlık Merkezi'nin, ırk ayrımcılığı yapan Hacıismail mahallesine taşınacağı, buraday Roman vatandaşların alınmayacağı endişesi ile tepki gösterdiler. 10 bin kişilik nüfusun 3 bin kişilik nüfusa mahkum edildiğini, çoğunluğu Roman olan vatandaşların sağlık hizmeti alamayacağını ileri süren diğer üç mahalle Hacıismail Mahallesi'ndeki vatandaşlarla karşı karşıya geldi.

"ROMANLARIN HAKKI GASP EDİLİYOR"

En fazla Roman vatandaşın yaşadığı Yavuzselim mahallesi muhtarı Ömer Gezginci, "Biim pis olduğumuzu ve birlikte, aynı yerde muayene olmak istemediklerini söyleyerek baskı yapıyorlar. Şimdi oldu bitti ile bu sağlık merkezi oraya taşınacak. Biz nasıl gideceğiz? Büyük sıkıntılar , tartışmalar çıkabilir. Burada bir ırk ayrımı yapılıyor. Romanların hakkı gasp ediliyor" iddiasında bulundu.