PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Konsantrasyon İçin Bulmaca Çözün


morciii
01-14-2008, 02:43
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, her gün çözeceğiniz kare bulmaca veya dikkatinizi yoğunlaştırdığınız benzeri uğraşılar, konsantrasyonunuzun genel olarak güçlenmesine yardımcı oluyor.
Kare bulmacadan sudokuya kadar pek çok aktivite, beynimizin genç kalmasını sağladığını belirten Wake Forest Üniversitesi Baptist Tıp Merkezi’nden Jennifer Mozolic, "Daha önce yaptığımız araştırmalarda, yaşlı kişilerde dikkat çalışmalarının çevredeki rahatsız edici uyaranların etkilerinin azaltılmasında ve konsantrasyonun artmasında etkili bir yol olduğunu belirledik diye konuşuyor.
Yaşlı kişiler, duyularından gelen bilgilere gençlerden daha çok önem verirler. Duyusal entegrasyon olarak isimlendirilen bu eğilim, rahatsız edici görüntü ve seslerin belirli bir konuda konsantre olunmasını engellemesine izin verir.
Sekiz hafta süren ve yaşları 65 ile 75 arasında değişen 23 kişinin katıldığı bu çalışmada, katılımcılar haftada bir saatlerini dikkat çalışmalarına ayırdılar. Yapılan seanslarda, bire bir zihin çalışmasına veya grup halinde beyin egzersizine yer verildi. Sonuç olarak katılımcıların rahatsız edici uyaranları bloke ederek daha kolay konsantre oldukları belirlendi.
Ayrıca beyin aktivitelerinin ve beyindeki kan akışının analizi için, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) tekniği kullanıldı. Mozolic araştıralarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Elde edilen veriler, dikkat çalışmalarının çoklu duyusal entegrasyonu azalttığı ile ilgili hipotezimizi destekliyor. Yaşlı bireylerde çevredeki rahatsız edici uyaranlara karşı hassasiyetin azaltılmasında, dikkat çalışmaları oldukça etkili.”