PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Atabarı'nın hikayesi


_SoN_
01-04-2010, 15:27
Atabarı

1936-1937 yıllarında Artvin oyun ekibi, büyük Ata´nın isteği ile Balkan festivaline cağrılır.

Murat Coşkun ve Ahmet Çevik´in anlattıklarına göre ekip, Halvaşi servet beyin başkanlığında Hüseyin, Murat, Ahmet, Ziver Tahsin ve Ali beylerden kuruludur. Çagrı üzerine yola çıkan ekip 20 günde Tophaneye ulaşir. Görevlilerce karşılanan ekip, konuk ekiplerle tanışırlar. Büyük Ata, kırk gün kırk gece süren eğlenceleri özellikle izlemektedir. Dolmabahçe sarayında gösterilerin yapıldığı salon, hınca hınç doluduru.
Ata, Savarona ile gece saat 11.00-11.30 da bandonun vals çalışı ile gelirler. Artvin oyun ekibi, o gece proğramın sunucusudur.

Murat Çoskun, bu geceyi şöyle anlatmaktadır : “Oyunlarimiz; düz horon, deli horon, sasa, artvin barı adı ile oynayacağımız bugünkü Atabarı idi. Oyunlar beşer daki ile sınırlıydı. Çağrıldık diğer oyunlar bitip sıra Artvin barına gelince salon çınladı. Öteden beri Ata´yı gözle izliyordum. Yerinden kalktı, piste doğru ilerledi. Ziverle Hüseyin Gürel´in arasında oyuna girdi. Ata´yı gören diğer büyüklerde katıldılar. Oyuncular yirmibeş otuz kişi oldu, bende ter bir pınar gibi akmaya başladı. Ata´nın oyununa çalgı çalmak zordu. Gecenin en coşkun bölümü olan bu an yirmi dakika sürdü, Ata ve yanındakiler ayrıldıktan sonra bizler “Maradit deli horomu” adı ile “şimdiki hemşin horomu” oynadık ve gösteri bitti.

Park Otel´de ekiplere verilen yemekle Ata özel beğeni ile Artvin ekibine birer kadeh rakı sundular. Bizler teşekkür ile karşılık verince, üçer tane badem verdiler. Yemedik, sakladık. Artvin´e dönüşte valimiz, gezi izlenimlerimizi dinlemek üzere bizleri topladı. Bizde anılar arasında Ata´nın bizimle oyun oynadığını anlattık. Bademleride kendilerine sunduk.

Işte bu izlenimlerin verdiği duygu ve düşünce ile barın adının Atamızın adı ile ölmezleştirilmemesini ve vali beyin bizlere önder omasını istedik. Uygun buldular. Anımsadığıma göre, Ata´ya çek len tel, şu anlamda idi : Balkan festivalinde ekibimizle lütfederek oynadığınız Artvin barını „ATABARİ“ olarak adınızla ölümsüzleştirmek istiyoruz, izninizi dileriz. Gelen yanıt (Cevapta) ise uygun bulunduğu „Muvafıktır“ şeklinde belirtilmekte idi.

Işte atabarı o günleri yaşayanların anlatımı ile Atatürk´e Atfen „ATABARİ“ ismini almıştır.“

Kaynak : Artvin Halk Oyunlari üzerine yazilmis bir kitapdan, halk oyunlari hocamdan 12 sene evel almisdim.