PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk insanı mecburiyetten girişimci


denizci
12-22-2009, 11:47
Gençleri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla tüm dünyada kutlanan hafta kapsamında Türkiye'de de 16-22 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Gençleri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla tüm dünyada kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında Türkiye'de de 16-22 Kasım tarihleri arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu ve Endeavor ev sahipliğinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, TOBB Plaza binasında düzenlediği basın toplantısında, girişimciliği, ekonomiye katkısı olacağını düşündükleri için desteklediklerini belirtti. Sabancı, Goldman Sachs'ın 2050 yılında Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri haline geleceğini ve böyle bir potansiyeli olduğunu söylediğini hatırlatarak, şunları kaydetti: ''Bu kulağa çok hoş gelen bir şey. Buraya gelebilmek için bugün nerede olduğumuzu iyi anlamamız lazım. Bugün katedeceğimiz çok yol olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin, temmuz ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 12,8. Gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 23,2. Türkiye'de girişimcilik oranı yüzde 6. Bunun yüzde 80'i mecburen, yüzde 20'si kendiliğinden girişimci oluyor.”

Girişimcilik ülke gelirini artırıyor

Türkiye'de nüfusun yüzde 50 -50 olmasına rağmen 1,3 milyon erkek girişimcinin yanında sadece 80 bin kadın girişimci olduğunu söyleyen Sabancı, “Girişimcilik ne kadar yüksekse o ülkelerin kişi başına düşen gelirini artırmaya katkıda bulunuyor. Ülkeler geliştikçe girişimciliğin ekonomiye katkısından dolayı ekonomi hızla büyüyor. Bizim hedefimiz öncelikle Türkiye'deki girişimcilik oranını artırmak. Bu, bugünden yarına olacak bir hedef değil” şeklinde konuştu.

Girişimcilik konusunda insanların farkındalığını artırmak ve girişimciliğin önündeki engellerin nasıl aşılacağını anlatmayı amaçladıklarını belirterek, ''Girişimciliğin bir hayalperestlik olmadığını insanlara aşılamak istiyoruz. Girişimcilik oranı ne kadar yüksekse ülkelerin refah düzeyi o kadar yüksek oluyor'' diye konuştu.

En büyük engel finansman

Sabancı, girişimcilerin önünde duran en büyük engellerden birinin finansman olduğunu dile getirerek, bu sıkıntının sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde olduğunu kaydetti. Girişimci olduğunu düşünen insanların sayısının çok yüksek olduğunu, ancak gerçek manada girişimcilerin çok az bulunduğunu dile getiren Sabancı, bürokratik boyutta da birtakım sıkıntılar olduğunu ama bürokrasinin veya finansmansızlığın arkasına saklanmaktansa, girişimciliğin bir zavallılık olmadığını hissettirmek gerektiğini söyledi.

Ali Sabancı, ''Türkiye'de de kriz ortamında genç girişimcilere daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü girişimci sayısı ne kadar artarsa, istihdam oranı da o ölçüde artar. Girişimci sayısının artması ile toplumsal refah düzeyi ve insanların hayat standartları da yükselecektir'' ifadelerini kullandı. Sabancı, Genç Girişimci Kurulundaki bazı üyelerinin bu ekonomik durgunluktan dolayı işlerini büyütme olanakları bulduklarını da sözlerine ekledi.

''Düşünen değil, yapan kazanıyor”

Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu da, amaçlarının girişimciliğin, özellikle gençlerin üzerinde ve tüm Türkiye'de bir kariyer seçimi olarak algılanmasını sağlamak olduğunu bildirdi. Tahincioğlu, sivil havacılığın özel sektöre açıldığında çok ilgilendiklerini, etüt ettiklerini ve çok düşündüklerini ifade ederek, ''Ama düşünen değil, yapan kazanıyor. İşte gördüğünüz gibi Ali Bey etkin bir girişimci olarak Pegasus'u kurarak hakikaten birçok istihdam yarattı, ekonomiye katkıda bulundu. Gerçekten bizim yapmaya çalıştığımız şey, insanları girişimciliğe özendirebilmek, amacımız da bu'' diye konuştu.

Bazı ülkelerde, özellikle gelişmekte olan, Türkiye ekonomisiyle benzerliği olan ülkelerde, bundan 10 sene öncesine kadar girişimcilik teriminin olmadığını anlatan Tahincioğlu, girişimciliğin önemli bir konu olduğunu ve Türkiye'de yeterince desteklenmediğini kaydetti.

Tahincioğlu, 48 ülke üzerinde yapılan bir araştırmada, Türkiye'nin girişimcilik konusunda özgüveni en yüksek ülkelerden biri olarak ortaya çıktığını bildirdi. Bu araştırmanın sonuçlarına göre:

• Türkiye fırsat tespit etmede ise en alt sıralarda.
• Potansiyel girişimcilerimiz neyi nasıl yapacağını, hangi konuda nasıl yol alabileceğini bilemiyor veya desteklenemiyor.
• Türkiye'de 100 kişiden sadece 6'sı girişimci
• Bu 6'nın yüzde 80'i, yani 4,8'i mecburen girişimci oluyor. Bir seçim olarak yapmıyor. İş bulamıyor, kendi işini kurmak zorunda kalıyor.
• Sadece 6 kişinin yüzde 20'si olan 1,2'si fırsatları değerlendirmek üzere girişimci oluyor. Bu gelişmiş ülke seviyelerinden çok çok düşük bir rakam.

Girişimcilik haftası 100 ülkede kutlanıyor

Ekonomik kalkınmanın önemli araçlarından olan girişimciliğin artan önemi çerçevesinde dünyada 100 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası'nın (GGH) 16-22 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlendiği belirtildi.

Bu yıl Türkiye'de ikinci kez düzenlenen Global Girişimcilik Haftası kapsamında çok sayıda etkinlik yapılacağı, kriz ortamında girişimcilere yeni ufuklar açılacağı ve gençlerin girişimciliğe teşvik edileceği ifade edildi.

Global Girişimcilik Haftası'nın, toplumda girişimcilik hakkında farkındalık yaratmak, gençlere etkin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak sunmak ve girişimcilik ortamının paydaşları arasında dayanışma yaratmak amacıyla düzenlendiği kaydedildi.

Haftanın, Türkiye'de de genç girişimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi amacıyla kurulan TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile gelişmekte olan ülkelerde girişimciliği destekleyerek ekonomik kalkınmaya katkıda bulunan uluslararası sivil toplum kuruluşu Endeavor öncülüğünde düzenlendiği hatırlatıldı.

20'den fazla etkinlik yapılacak

Türkiye'de de Global Girişimcilik Haftasını bir girişimcilik kutlamasına dönüştürmek üzere, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler arasından 90'a yakın kurum ile iletişim haline geçildiği ve yaklaşık 30 kurumun bu hafta içinde bir etkinlik yapmayı veya desteklemeyi kabul ettiği bildirildi.

Hafta kapsamında Türkiye'de aralarında TÜGİAD, GYIAD, JCI (Junior Chamber International), Özyeğin Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Akbank ve Turkcell'in de bulunduğu 30'un üzerinde kurum ve kuruluşun katıldığı 20'den fazla etkinliğin yapılacağı kaydedildi.

Yüzlerce konuşmacının ve 5 binin üzerinde katılımcının beklendiği haftanın ilk günü gerçekleştirilecek ''Krizde ve Her Mevsimde Yaratıcı Liderlik'' konulu etkinliğe ise dünyaca ünlü yaşam koçu Azim Jamal'ın konuşmacı olarak katılacağı ifade edildi.