PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uzun Ömrün Formülü Bulundu!


morciii
01-13-2008, 18:21
Uzun Ömrün Formülü Bulundu!
Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine bakıldığında, dünyanın bir numaralı sağlık probleminin şişmanlık ve beraberinde gelen hastalıklar olduğunu kaydeden Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, insanların uzun yaşamasının formülünün ise “egzersiz” olduğunu bildirdi.
Şişmanlığın tüm dünyada hızla yayıldığını ve “çağın hastalığı” olarak adlandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Hotamışlıgil, şişmanlıkla beraber gelen şeker, kalp hastalıkları, astım, karaciğer ve kemik hastalıklarının oranının da arttığını kaydeti.
Şişmanlığın özellikle hızlı değişim içindeki olan toplumlarda ve çoğunlukla Asya ülkelerinde arttığına dikkat çeken Hotamışlıgil, “Batı ülkelerinde olduğu kadar şişmanlamak da gerekmiyor. Kilodaki hafif değişikliklerle diyabet, kalp hastalığı, astım, karaciğer, kemik ve alzheimer gibi hastalıklar da hızla yayılıyor” dedi.
Türkiye'de bazı hastalıkların artık daha erken yaşlarda görülmeye başladığını aktaran Hotamışlıgil, “Diyabet erken yaşta görülmeye başladı. Eskiden 50'i yaşlarda başlayan diyabet, 35-40'lı yaşlara inmeye başladı. Karaciğer yağlanması 20'li yaşlarda görülmeye başlıyor. Türkiye'de bu durum sağlık sistemi açısından saatli bomba gibi. Nüfusumuz çok genç. Genç kuşak, orta yaş grubuna girdiği zaman yani 15 yıl sonra bu hastalıkların Türkiye'nin sağlık sistemine olan yükü 3-4 misline çıkacak. Buna hazırlanan bir yapı da görülmüyor” diye konuştu.
Her Öğün Taze Sebze ve Meyve Tüketin
Bir modernleşme hastalığı olan şişmanlığın ve beraberinde gelen hastalıkların önüne geçilemediğini, yaşam tarzının, yeme alışkanlıklarının değiştiğini, aile sofralarının yavaş yavaş yok olduğunu, çocukların erken yaştan itibaren sağlıksız bir beslenme kültürüyle büyüdüğünü ifade eden Hotamışlıgil, şu bilgileri verdi; “Biz kendi ailemizde çok basit şeyler uyguluyoruz. Yediğimiz ceviz, fındık, kayısıları saymıyoruz, her şeyin kalorisini hesaplamıyoruz, formüle dayalı bir yöntem kullanmıyoruz. Çok basit prensipler var, onların daha etkili olacağını düşünüyorum. Benim evimde beslenmedeki tek şart, her gün, her öğünde taze meyve ve sebze tüketmek. Karbonhidratlardan uzak kalıyoruz. Pilav ve makarna gibi gıdaları daha az tüketiyor, ekmeğimizi tahıldan zengin olandan seçiyoruz. Hayvansal gıdaları haftada 1-2 kere tüketiyoruz. Pizza ve hamburger, meyve suyu ve kola evimize girmiyor. Bir kutu gazozda 150 kalori var. 10 kutuda 1500 kalori. Bunu yakmak için maraton koşmak lazım. Buzdolabında varsa, çocuklar bunu içiyor. Olmazsa su içiyorlar. Ben ve ailem hepimiz spor yapıyoruz. İnsanların uzun yaşamasının ilacının adı; egzersiz. İnsanlara egzersizden daha yararlı bir şey düşünemiyorum. Uzun yaşam ve hastalıklardan korunmanın yolu egzersizden geçiyor.”