PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ****bolizmanızı Kışa Hazırlayın!


morciii
01-13-2008, 18:17
Sonbahar ve kış aylarında vücut soğuğa karşı direncini korumak için çok fazla enerji harcamaz ve ****bolizmanın çalışma hızı düşer. Sürekli yeme ihtiyacı duyulduğu için diyet yapmak güçleşir ve hareket azalır. Ancak sağlıklı bir kış dönemi geçirmek isteyenlerin kilo kontrolü ve fiziksel aktivitelerine dikkat etmesi gerekir.
Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Oya Yüksek, “Kış döneminde sağlıklı beslenme” hakkında bilgiler verdi.
Sonbahardan kış aylarına girerken mevsim geçişlerindeki ısı farklılıkları ****bolizmayı etkilemektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
· Kışın ****bolizma ısı üretmeye odaklanır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Bu yüzden de dikkat edilmezse kilo artışları kaçınılmaz hale gelebilir.
· Kilo artışının ikinci bir nedeni ise fiziksel aktivitenin azalmasıdır.
· Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir.
· Yine hormanlara bağlı olarak ve havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ve direnç düşmesi gibi durumlar meydana gelebilir.

Tüm Bunların Önlenebilmesi İçin...
· Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Süt ve süt ürünleri, et grubu, meyve-sebze her gün, kuru baklagilleri ise haftada 2 defa beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin.
· Özellikle kilo artışı yaşamamak adına peynir-süt-yoğurt grubunda az yağlıları tercih edin. Pişirme yöntemi olarak kızartmalardan kaçının.
· Bol sıvı alımına dikkat edin. Su alımıyla birlikte ekinezya, yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur, rezene, anason ve kekik çayları soğuk algınlıklarından korunmak için içebilirsiniz.
· Kabızlığın önlenebilmesi için kefir, probiyotik yoğurt, yulaf kepeği ve kuru baklagilleri tercih edin.
· Soğuk algınlığından korunmak için; antioksidan içeriği açısından yeşil yapraklı sebzeleri (Ispanak, roka, tere gibi) tüketin. Meyve alımını günlük 4-5 porsiyonda tutun. Portakal, mandalina, nar, kivi tüketin.
· Mineral içeriği açısından kuru meyvelerde beslenmenizde bulunsun.
· Haftada birkaç kez balık tüketmeye özen gösterin. Bağışıklık sistemi açısından Omega 3 yağ asitleri önemlidir.
· Salatalarınıza zeytin yağı ve limon kullanın. Hem E vitamini hem Omega-9 yağ asidi hem de C vitamini açısından vücut için bir koruma sağlar.
· Yemeklerde kullanacağınız sıvı yağın yararlılığı açısından piştikten sonra üzerine dökmeyi tercih edin.
· Haftada birkaç kez ceviz veya badem tüketebilirsiniz.
· Besinlerle yeterli alamadığınız durumlarda ise antioksidan olarak; quercetin ( en çok elmada bulunur) ,yeşil çay veya yeşil çay ekstresi, KoenzimQ-10 ve Cat’s claw (kedi tırnağı) gibi besin takviyelerini bir uzman gözetiminde kullanabilirsiniz.
· Kilo kontrolü için fiziksel aktivitenize dikkat edin ve haftada 2 veya 3 defa yürüyüş yapmaya çalışın.