PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gençleştiren Migren Tedavisi


morciii
01-13-2008, 13:27
Gençleştiren Migren Tedavisi
http://www.ailem.com/images/news/mansetresimleri/migren2(1).jpg Migren en sık rastlanan ve en fazla ağrıya yol açan nörolojik hastalıklardan biri. Türk Baş Ağrısı Epidemiyolojisi Çalışma Grubu'nun araştırmasına göre 15-55 yaş grubu arasındakilerde migren görülme sıklığı kadınlarda yüzde 21.8, erkeklerde yüzde 10.9. Başka bir deyişle her yüz kişiden 16'sı migren ağrısı çekiyor. Kadınlarda migren ağrısına erkeklerden iki-üç kat daha fazla rastlanıyor.
Günümüzde migren için çeşitli tedaviler mevcut ancak artık migren tedavisi sırasında aynı zamanda gençleşmek de mümkün.
Bu tedaviyi ilk kez uygulayan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op Dr. Zekeriya Kul'un verdiği bilgilere göre, yüz germe ameliyatı yapılan aynı zamanda migren şikayetleri mevcut olan hastalarda ağrıların ortadan kalktığı görülünce endoskopik migren cerrahisi doğdu. Alın germe ve kaş kaldırma ameliyatları sırasında kesilen bazı kasların bu sinirlerin üzerindeki baskının kalkmasına neden olduğu görüldü. Ve böylece sıklıkla migren hastalarında bu tedavi uygulanmaya başladı.
Ameliyat, nöroloji uzmanlarınca daha önce migren teşhisi konulmuş ve ağrıları başlatan belli tetik noktalara sahip hastalarda uygulanıyor. Yüz ve ense bölgesinden çıkan bazı sinirlerin çıktıkları noktada kaslar veya bazı damarlar tarafından baskıya uğraması mümkün. Hasta, ağrıların bu tetik noktalardan başladığını tarif ediyorsa, bu tetik noktalara önce botox diye bilinen bir toksin enjekte ederek kasların sinire yaptığı bası ortadan kaldırılıyor. Ancak botoxun etkinliği 4-5 ay ile sınırlı olduğu için botox ile bu kadar yüksek oranda rahatlama elde edilen hastalar tedavinin kalıcılığını istiyorlar. İşte bu noktada endoskopik plastik cerrahi devreye giriyor.
Ameliyat Nasıl Gerçekleştiriliyor?
Tetik noktaların sayısına bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebiliyor. Her bir nokta için yapılacak işlem yaklaşık 1 saat sürüyor. Alın bölgesindeki ve şakak bölgesindeki sinirler için saçlı deri içerisinden özel endoskopik aletler ve kamera eşliğinde girilerek bu bölgelerdeki sinirlerde bası etkisi olan kaslar serbestleştiriliyor. Ense bölgesindeki tetik nokta için ise sinirin çıkış noktasına uyan bölgede yapılan küçük bir kesi ile giriliyor.
Eğer bu işlem lokal anestezi ile yapıldıysa, hasta hemen sonrasında normal hayata dönülebilir. Genel anestezi altında yapılan işlemde ise 1 günlük dinlenme öneriliyor.
Ağrı, normalde plastik cerrahinin alanına girmiyor. Bu noktada migren cerrahisi yeni bir teknik olarak karşımıza çikiyor Bu yöntemle ataklar döneminde iş ve sosyal hayattan kopablecek noktaya gelen hastalar bu sorunlarını büyük ölçüde ortadan kaldırabiliyr.
Sinirlerin Üzerlerindeki Baskı Ortadan Kaldırılıyor
Ameliyatta serbestleştirilen sinirler motor sinirler değil. Ağrı duyusunu taşıyan duyu sinirleri. Ayrıca zaten ameliyatta bu sinirler kesilmiyor, sinirler gene eski fonksiyonlarını koruyor. Sadece üzerlerindeki baskı ortadan kaldırılıyor.
Hastanın ağrı şikayetlerine bağlı olarak ameliyat sayısı değişebilmese de migrenin tetikleyen tüm noktaları önceden biliniyorsa tek ameliyat sorunun çözümü için yetebiliyor.
Tetikleyen Noktalar Nasıl Belirleniyor?
Hastanın verdiği bilgi burada önem kazanıyor. Öncelikle nöroloji uzmanı ile konsülte edilen hastanın tariflerine göre ağrı olan bölgeye öncelikle botoks yapılıyor. Bu işlem geçici rahatlama sağlarsa kesin çözüm için ameliyat gerçekleştiriliyor.

Hastanın Yaşı Önemli Değil
Bu ameliyatların gerçekleştirilmesi için hastanın yaşının önemli olmadığını belirten Op Dr. Zekeriya Kul, şu bilgileri veriyor:
"Ameliyat ettiğim en genç hastam 16, en yaşlısı da 75 yaşında. Hastalar ağrıdan kurtulmak için her şeyi deniyor. Ameliyat ettiklerim arasında en mutlu olanlar migren ağrıları kesilenler. Hayat boyu minnettar kalıyorlar. Bu ameliyat, biz cerrahları da ödüllendiriyor.
Yani artık migrenliler de plastik cerrahiye başvuruyor. Ama aralarında fark var. Plastik cerrahinin aciliyeti yoktur. Migren cerrahisinde ise hastalara ameliyat dışında seçenek kalmamıştır. Migrenliler arasında ayda 10 kez ciddi ağrı yaşayanlar var."