PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : klavuz hatice hayatı


denizci
12-19-2009, 14:37
Klavuz Hatice
Çılgın Türk 673 Fransız'ı esir etti

GÜÇLÜ bir Fransız birliği Toroslar'ın kuzeyine sarkmış Pozantı'yı işgal etmişti.

Çukurova çeteleri Pozantı'yı kuşattı. Fransız birliğinin Adana ve Mersin'deki birliklerle bağlantısını kesti. Sayıca azdılar ama çok hareketliydiler.


Çevreyi de elbette avuçlarının içi gibi biliyorlardı. Pozantı'daki birliğin ikmal edilmesini engellediler. Birlik tehlikeli duruma düştü. Adana'da bulunan tümen komutanı Pozantı'daki birliğin komutanı Binbaşı Mesnil'e uçak mesajı ile Pozantı'dan çekilip Toroslar'ı aşarak Mersin'e inmesi emrini verdi.

HATİCE KADIN

Birlik Verdun Savunması'na katılmış deneyimli başarılı bir birlikti. Mevcudu 1000 kişiyi buluyordu. 25 Mayıs 1920 gecesi zayıf kuşatma çemberini aşıp yola çıktı.

Yanına yolları bilen kılavuzlar almıştı. Bunlar birkaç erkek ve kadındı.

Alay Tekir'e kadar şoseyi izledi.

Bu aşamada kılavuzların Fransızları yanıltarak Elmalı Boğazı'na doğru yönelttiği kılavuzlardan Hatice Kadın'ın bir yolunu bulup bu durumu köylülere bildirdiği anlaşılıyor. Gülekliler silahlanıp Fransızların ardına düştüler yakınlardaki birliklere de haber verdiler.

DESTANIN SIRRI

Bine yakın silahlıdan oluşan Fransız birliğini yolunu kesip esir almaya karar verdiler. Karboğazı olayını destan yapan sır bu kararı veren ve uygulayacak olanların sayısıdır: 44!

Evet sadece 44 kişiydiler.

Kuvayı Milliye ruhu işte budur:

Vatanı hiçbir şeyden yılmadan her fedakárlığı göze alacak kadar sevmek.

Gülekliler şiddetli yağmur altında düşe kalka durmaksızın yürüdüler akşam düşmanı yakaladılar. Düşman Karboğazı denilen mevkide karargáh kurmuştu.

Ateşler yanıyordu.

10 KİŞİ ARTÇI

On kişiyi geride bıraktılar.

Otuz dört kişi gece yine yağmur altında ormanlık tepeleri aşarak pusu kuracak uygun bir yere kadar ilerlediler. Karboğazı'nın Delmeli Mezarlık Boğazı denilen yerini seçtiler. Yarısı boğazın bir yakasına yerleşti yarısı öbür yakasına.

Baskına hazırlandılar.

Sabah düşman öncüleri yaklaşmaya başladı. Boğazda ayak nal ve teker sesleri yankılanıyordu.

Öncü birlik pusu yerine girince hep birden ateşe başladılar.

Bir yandan da bağırıyor aşağıya taşları yuvarlıyor sürekli yer değiştiriyor böylece çok kalabalık oldukları izlenimi vermeye çalışıyorlardı. Arkada kalan on kişi de geriden ateşe başladı.


Toros geçitlerini tutmaya çalışan Bnb.Menil komutasındaki Fransız taburu milli kuvvetler karşısında tutunamayarak kaçmaya çalışmış ancak Karaboğazı'nda çevrilerek esir alınmıştır. İşte Fransız taburunu esir alan 40 kişilik Kahraman Milis Müfrezesi Bucak Köyü'nde görülüyor.



TESLİM OLDULAR

Üç yanlı ateş baskını Fransızları dehşete düşürdü.

Çok kayıp verdiler. Karboğazı destanı Binbaşı Mesnil'in teslim olma kararıyla sona erecektir.

Çukurova'nın batı kesimi komutanı olan Sinan Paşa (Yüzbaşı Ratıp Tekelioğlu) sonucu Ankara'ya bildirdi.

Bu rapora göre 650 er 23 subay esir alınmış iki top 8 makineli tüfek bin kadar silah 13 kadana 90 katır ele geçirilmiştir.

ATA'DAN TEŞEKKÜR

Mustafa Kemal Paşa'dan şu telgraf geldi:

"Devamlı başarılarınızı tebrik eder size ve kahraman Kuvayı Milliyemize selam ve teşekkür ederim."

Turgut ÖZAKMAN 9 Ocak 2006 hürriyet

*******************

Kılavuz Hatice

Pozantı’da mücadele etmiştir. 8 Mayıs 1920’de gece Fransız kuvvetlerine Kumcu Veli ile birlikte kılavuzluk ederek onları Türklerin ateş hattına sokmuştur.

Fransızlara en kritik nokta olan Karboğazı’na sıkıştıklarını ancak gün ışıyınca anlayacaklardır.

Bu arada Hatice kaçarak Türk tarafına geçer. Bu şekilde Fransız askerleri esir edilir. Bu hadisedeki rolünden dolayı Kılavuz Hatice olarak anılan bu Türk kadını hakkında fazla bir bilgimiz yoktur