PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erişebilirlik Seçenekleri


denizci
12-18-2009, 10:44
Erişilebilirlik, değişik kullanıcı ihtiyaçlarına göre kullanıcı arayüzünü özelleştirmenizi sağlar.

Windows'un en önemli özelliklerinden birisi de esnekliktir. Kolayca özelleştirilebilen ve tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilen kullanıcı arayüzü, Windows'un esnekliğinin en güzel örneğidir.

Erişilebilirlik, değişik kullanıcı ihtiyaçlarına göre kullanıcı arayüzünü özelleştirmenizi sağlayan önemli bir Windows bileşenidir. İşletim sistemleri ve programlar; kullanıcıların sahip oldukları donanımları, isteklerine yönelik olarak işleten yardımcılardır. Güncel programların ve işletim sistemlerinin sahip olduğu arayüz ise, kullanıcı ile yazılım arasındaki iletişimi sağlayan önemli bir unsurdur.

Kısacası menüler, pencereler, kısayollar, düğmeler, simgeler ve imleçler gibi; işletim sistemi içerisinde hareket etmenizi sağlayan öğelerin bütününe "kullanıcı arayüzü" denir. Hatta sesler, sistem mesajları, yazı tipleri gibi yardımcı öğelerin tamamı da kullanıcı arayüzünün bir parçasıdır. Herhangi bir programın kullanıcı arayüzü ne kadar İyi tasarlanmışsa, o programın kullanımı da o kadar kolay ve sezgisel olacaktır. Daha önceki sayılarda "kullanıcı dostu" (user friendly) teriminden zaten bahsetmiştik. Bir işletim sistemi, kullanıcının ihtiyaçlarına adapte olduğunda ve aynı sonuçları elde etmek için farklı seçenekler sunduğunda "kullanıcı dostu" unvanını almayı hak eder. Tabii ki, tüm bunların tek bir amacı vardır: Kullanıcının hayatını olabildiğince kolaylaştırmak.