PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ekran Koruyucu Nedir, Nasıl Kullanılır?


denizci
12-17-2009, 11:17
Hem monitörünüzü koruyorlar, hem de masaüstünüzü renklendiriyorlar.
http://www.chip.com.tr/images/content/20070129233359.jpg

Bir zamanlar monitörümüzü korumak için kullandığımız renksiz ve basit ekran koruyucuları, günümüzde gerçek birer sanat eseri haline geldiler. Bu küçük programlar, artık koruma özelliğinden çok görsel özellikleri ile ön plana çıkıyorlar.

İş yerinizdesiniz... Öğle yemeği zamanı geldiğinde üzerinde çalıştığınız programı kapatmamak için bilgisayarınızı ve monitörünüzü açık bırakıp çıkıyorsunuz. Siz arkadaşlarınızla yemeğinizi yerken, ekranda sabit duran görüntünün monitörünüze zarar verdiğinden haberiniz bile yok...

Bu durum kısa vadede ciddi bir sorun yaratmayabilir; ama uzun süre bu şekilde devam ederseniz monitörünüzde kalıcı hasarlar oluşabilir. Ekran koruyucu adı verilen basit programlar da ilk olarak bu gibi unutkanlıklar yüzünden ortaya çıktı. Ekran koruyucular, uzun süre sabit kalan görüntünün monitörü bozmasını engellemek için hareketli görüntüleri ekrana yansıtmakla görevlidirler. Bilgisayarı yeninden kullanmaya başladığınızda ise ekran koruyucu devre dışı kalır ve çalışmanıza geri dönebilirsiniz.

Aslında yeni nesil monitörlerde bu tip bir sorunla pek sık karşılaşmıyoruz. Ancak ekran koruyucular, bugün bile büyük bir ilgi görüyorlar. Eskiden sadece bir önlem olarak düşünülen bu küçük programlar işin estetik yanını keşfeden programcılar sayesinde kısa sürede bir sanat akımına dönüştü. Artık ekran koruyucular monitörü korumaktan çok estetik değerler için tercih ediliyorlar. Yine de ekran koruyucuların koruma özelliğini görmezden gelmeyin. Ne kadar kaliteli bir monitöre sahip olursanız olun, onu korumak için mutlaka iyi bir ekran koruyucuya sahip olmalısınız.