PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dosya Sıkıştırma Programları


denizci
12-17-2009, 11:15
Büyük dosyaları sıkıştırmak ve kolayca taşımak isteyenler için gerekli olan araçlar.
http://www.chip.com.tr/images/content/20070126043100.jpg


Dosya sıkıştırma programları, neredeyse bilgisayarlar kadar uzun bir geçmişe sahiptirler. Bu programları kullanarak sabit diskinizdeki dosyaların büyüklüklerini azaltabilirsiniz.

Sıkıştırma programlarının amacı, dosyaların sabit disk üzerinde daha az yer kaplamamalarını sağlamaktır. Dosyaları sıkıştırmak, özellikle eskiden sabit disklerin kapasiteleri düşükken çok sık baş vurulan bir yöntemdi. Bu yöntemin günümüzde de popülerliğini korumasının nedeni ise, sabit diskte daha az yer kaplayan dosyalara duyulan ihtiyaç değil, dosyaları taşırken kullanılan ünitelerin sınırlı kapasitelerini daha iyi kullanabilmektir. Büyük dosyaları, 1.44 MB kapasiteli normal disketler ile bir bilgisayardan diğerine taşımak mümkün değildir. Bu durumda yapılması gereken, taşınacak dosyaların sıkıştırılmaları ve disketlere sığmalarının sağlanmasıdır.

Sıkıştırma işlemi, pek çok farklı türü olan sıkıştırma yazılımlarının yardımıyla gerçekleştirilir. İlk zamanlarda piyasada şimdikinden çok daha fazla sıkıştırma programı bulmak mümkündü. Bu da, ister istemez büyük bir karmaşaya yol açıyordu. Çünkü her program, sıkıştırma sırasında farklı bir dosya formatı kullanmaktaydı. Üstelik bir dosya formatı, farklı bir program ile açılamıyordu. Sonuçta programların bir kısmı yavaş yavaş ortadan kalktı ve geriye sadece birkaç sıkıştırma formatı kaldı. Günümüze kadar yaşayabilen en popüler sıkıştırma formatlarının başında ".arj", ".rar" ve ".zip" gelmektedir.