PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gereksiz Dosyalardan Kurtulun


denizci
12-17-2009, 11:12
İşe yaramayan dosyaları silerek sisteminizin performansını artırabilirsiniz.
http://www.chip.com.tr/images/content/20070125153230.jpg



Sabit disklerin sunduğu kapasite, günümüzde son derece yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Ancak bu durum, artık işimize yaramayan dosyaları saklamamız gerektiği anlamına da gelmez.

DİSK TEMİZLEME İLE KESİN ÇÖZÜM

"Disk Temizleme" uygulaması, Windows'un standart öğelerinden biridir. Görevi, kullanılmayan dosyaları silerek sabit diskinizde kullanıma hazır boş alanlar yaratmak şeklinde özetlenebilir.

Disk Temizleme uygulamasını başlatmak için "Başlat / Tüm Programlar / Donatılar / Sistem Araçları / Disk Temizleme" yolunu takip etmelisiniz. Uygulamayı başlattığınızda, öncelikle hangi sabit diski temizlemek istediğinizi seçeceksiniz. Seçiminizin ardından kısa bir süre bekleyin. Bu sürenin sonunda, silebileceğiniz dosyaları gösteren küçük bir pencere ile karşılaşacaksınız. Bu pencere içerisinde listelenen seçenekler arasından dilediklerinizi seçebilirsiniz. Örneğin "Temporary Internet Files'ı seçerseniz, internette gezinirken bilgisayarınıza kopyalanan dosyaların silinmelerini sağlarsınız. "Karşıdan Yüklenen Program Dosyaları"nı seçtiğinizde ise, internet uygulamalarının zaman zaman kullandığı Java ve ActiveX gibi öğeleri silebilirsiniz. Ancak bu öğeleri silmemenizde büyük yarar var; çünkü internet üzerinde sörf yaparken çok işinize yarayabilirler.

"Geçici Dosyalar" seçeneği, bir program kurulumu sırasında sistem tarafından sabit diske kopyalanan ve artık hiçbir işe yaramayan dosyalardan kurtulmanızı sağlar. "Geri Dönüşüm Kutusu" seçeneğini ise, Geri Dönüşüm Kutusu'nda bulunan silinmiş öğeleri tamamen ortadan kaldırmak için kullanabilirsiniz.

Seçiminizi tamamladığınızda, "Tamam" düğmesine basarak yaptığınız işlemi onaylamanız gerekli.