PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uptime Oranı ve Ping Oranları


_SoN_
12-16-2009, 16:20
Web hosting araştırmasına daldıysanız bir şeye dikkat etmiş olmanız gerekiyor. İstisnasız bütün hosting firmaları size %99,8 veya %99,9 gibi bir uptime oranı verirler. Bu oran o sunucunun uptime oranıdır ki bu oldukça önemli bir orandır. Uptime’a geçmeden önce bu oranı %100 olarak gördüğünüz hosting firmalarından uzak durun diye bir hatırlatma yapalım hemen. Çünkü günümüzdeki teknoloji ile bir sunucunun her an online olma ihtimali yoktur. O nedenle bu oranın %99,9 olanını tercih etmeye çalışın.

Uptime bir sunucunun başarısı göstermesi açısından çok önemli. Kısaca bir sunucunun en son resetlendiği andan itibaren geçen süreyi ifade eder diyebiliriz. Uptime oranı ne kadar uzun olursa o sunucu o kadar kararlı bir sunucudur denebilir. Sonuç itibari ile site dosyalarınızı barındırdığınız sunucuya ulaşabilmeniz için, yani siz web tarayıcınızda site adınızı yazdığınızda sitenizin açılması için, karşı taraftaki sunucunun online olması gerekir.

Bir alan adına ping atma ise o siteye ne kadar zamanda erişildiğini gösterir. Örneğin Komut İstemi’ni çalıştırıp ping www.google.com.tr (http://www.google.com.tr/) yazarsanız ortalama 6 ms’lik bir erişim süresi görürsünüz. Oysa ping www.google.co.uk (http://www.google.co.uk/) yazdığınızda bu süre 335 ms’ye çıkar. Bu fark aynı zamanda yurtdışında host edilen bir site ile yurt içinde host edilen bir site arasındaki farkı da gösterir. Aslında sadece milisaniye cinsinden baktığınızda aradaki fark size pek bir şey ifade etmeyebilir. Ancak sitenize gelen her ziyaretçide, veritabanında yapılan her sorguda bu fark katlanarak artar ve siteniz yavaş açılan bir siteye dönüşür. O nedenle mümkün olduğunca, özel projeleriniz dışında, yurt içinde bir hosting almaya gayret edin. Özel projeleriniz için yurt dışındaki VPS (Virtual Private Server) ve sunucu maliyetlerinin çok daha uygun olduğunu belirtelim. Bu arada www.sonforum.org’a (http://www.byte.com.tr/makaleler/default.asp/Gorev/MakaleGoster/Makale/95/Sayfa/%E2%80%99ye) ping attığınızda 16 ms’lik bir erişim oranına ulaştığınızı göreceğinizi de belirtelim.