PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilgisayarın "OTOMATİK YüRüTME" (Autorun) özelliğini devre dışı bırakma...


DİGİMAX
12-01-2009, 22:08
Bilgisayara CD, USB bellek, fotoğraf makinesi gibi veri içeren bir birim taktığınızda windows işletim sistemi yeni takılan medyayı otomatik olarak çalıştırır. Bunu önce yaparken takılan medya içinde autorun dosyasını arar ve bulması durumunda bu dosya içinde yazılı olan komutları çalıştırır. Autorun dosyasını bulanmaması durumunda ise windows dosyaları tarayıp, yapılacak eylemi size danışır.

Yukarıdakilere örnek olarak müzik CD si taktığınızda CD nin hemen çalmaya başlaması, kurulum CD si veya sürücü CD si taktığınızda kurulum yazılımının derhal çalışmaya başlamasını sayabiliriz.

Yukarıda anlatılan özellik güzel ve kullanışlı gibi görünmesine rağmen, tecrübe ile sabit, kötü sonuçlara da yol açabilmektedir. Autorun dosyası içinde yazılı buluanan program windows tarafından otomatik olarak çalıştırılmaktadır. Böyle bir durumda, kötü niyetli bir kişi, kötü amaçlarına hizmet edebilecek bir programı medyayı bilgisayarınıza taktığınızda çalışacak program olarak ayarlayabilir. Bu durumda kötü amaçlı programın bilgisayarınıza yapabilecekleri konusunda herhangi bir sınır yoktur.

Yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı kişisel olarak her türlü harici bellek, CD dijital kamera ve buna benzer bilgisayara takılan medyaların otomatik olarak çalışmamasını tercih etmekteyim.

Otomatik Yürütme (Autorun) özelliğinin devre Dışı Bırakılması:

Otomatik çalıştırma özelliğini kapatmak windows işletim sisteminin ayalarında bu değişikliği yapmak gerekir. bunun için kayıt yöneticisinde (Regedit) ilgili anahtarları değiştirmek gerekir. Burada ilgili kayıtları vermek yerine bunun için windowsun bize sunduğu programı kullanacağız:

önce başlat düğmesine basıp açılan menuden de çalıştır seçeneğini seçelim.

http://www.ilbaysengun.com/resim/calistir.jpg

Açılan kutunun metin kısmına, gpedit.msc yazıp Tamam tuşuna basalım.

"Grup İlkesi" başlıklı açılan programda

Grup İlkesi Diyalog Kutusu

http://www.ilbaysengun.com/resim/grupilkesi.jpg

"Bilgisayar Yapılandırılması" -> "Yönetim Şablonları" -> "Sistem" anahtarını seçin. Bu seçimden sonra sağ taraftaki pencerde "Otomatik çalıştır özelliğini kapat" anahtarını seçip çift tıklayın.

http://www.ilbaysengun.com/resim/ayar.jpg

ayar sekmesi açıkken aşağıdaki ayarları "etkin" ve "Tüm Sürücüler" olacak şekilde ayarlayın. Tamam deyip daha önce açtığımız tüm pencereleri de kapatalım.

Bu ayar bilgisayarın yeniden açılıp kapanmasını gerektirmeyen bir ayardır. Yine de isterseniz bilgisayarınızı kapatıp açabilirsiniz. Artık Bilgisayarınıza taktığını dış ortamlar kendiliğinden açılmayacaktır. Belki daha önce VCD, DVD film, müzik CDsi veya oyun CD si taktığınızda ilgili programın direkt açılmaması sizi üzecektir, ama inanın birgün takacağınız ve otomatik olarak çalışıp bilgisayarınıza zarar verecek programlara karşı alınan bu önlem çok önemlidir.

Bu ayar sizin için gereksiz ise yukarıdaki adımları takip ederek ve en son ayar pencersi açıkken yapılandırılmadı, veya kapalı seçeneklerini seçip yaptığınız bu değişikliği geri alabilirsiniz.

Ama flash belleklerden siz istemeden virüslerin girmesini engellemek için bence gerekli bi işlem..

kont
12-02-2009, 12:47
teşekkürler