PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayak Sporu Ve Kayak Merkezleri..


Kalpsiz_
01-13-2008, 10:34
Mevsimi geldiğinde kayak yapmak için özel turlara koşa koşa gidenlere biraz yardımcı olalım istedik ve Türkiye’deki önemli kayak merkezlerini bulduk. Bu işi profesyonelce yapanlar, her kış kayak yapmak için turlara ihtiyaç duymayanlar eminiz ki, bu adresleri ezbere biliyorlardır. Peki, yalnızca kar gördüğünde kayak yapmayı düşleyenler...

Daha önce hiç kayak yapmadıysanız, onun da çözümü bulunuyor. Aşağıda listesini verdiğimiz merkezlerde kayak hocaları var. Eğer malzemeniz yoksa, tesislerden malzeme ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. Ayrıca Aspect Turizm’in kayak derslerine de bir göz atabilirsiniz. Aspect’in kayak eğitimi Slalom ve Kros kayağı olarak iki seçenekten oluşuyor. Slalom: Malzemelerin tanınması ve kullanılmasının öğretimi ile başlayan ilk safhada bacakların ve dizlerin kullanımı, kayakların üzerinde durabilme, dengenin sağlanması, ilerleme ve durma konuları teorik olarak veriliyor. Eğitimin ilk safhalarında hafif eğimli ve fazla uzun olmayan pistler tercih ediliyor. Yine ilk safhada dengenin kaybedildiği durumlarda uygun düşme pozisyonları gösteriliyor. Bunun yanı sıra kayakları kullanarak yukarı çıkış ve yerinde dönüşler de ilk aşamanın konularını oluşturuyor. İlk aşama günde 2 ile 3 saatten kişinin performansına bağlı olarak 3-4 gün sürüyor. Daha sonraki safhada kar sapanı yaparak durma, vücudu kullanarak hız kazanma ve hız kesme, ilerleme esnasında dönüşler tamamlanıyor. Son aşama artık liftlerle yukarı çıkıp, eğitmenler nezaretinde aşağı inişler gerçekleştirmektir. Eğitimlerin tamamı yine kişinin kendisine bağlı olarak 10 ile 20 ders arasında tamamlanıyor. Kros: Kayakların slalom kayaklarına oranla daha ince ve hafif olmasından dolayı denge ve ilerleme konuları daha fazla zaman alıyor. Topukların hareket edebiliyor olması diğer kayak türüne göre daha fazla dikkat ve efor gerektiriyor. İlk aşama yine benzer konuları içermekle birlikte 7 ile 10 günlük bir periyodu kapsıyor. Her eğitim seansı kültür fizik hareketleriyle ısıtılması gerekir.Zira bu branşta eklemlerin, özellikle ayak bileklerinin kullanımı daha fazladır. Belirtilen bu ilk aşamanın geçilmesinden sonra yürüyüş, yukarı çıkış ve slalomda olduğu gibi diğer konular ele alınıyor. Eğitimin toplam süresi 20 ile 30 gün arasında değişiyor.




KAYAK MERKEZLERİ

Ağrı - Bubi Dağı

Ağrı şehir merkezine 18 km. uzaklıktadır. 1227 metre uzunluğunda, 600 kişilik bir teleski, 1 adet alt istasyon binası içinde oturma salonu bulunmaktadır. Kayak mevsiminde kar kalınlığı 1-2 metreyi buluyor. Orta ve zor pistlere sahip merkezde kayak mevsimi Aralık-Nisan aylarıdır.
Antalya - Beydağları

Antalya Saklıkent kayak merkezi şehir merkezinin 50 km. kuzey batısındadır. Özel bir kooperatife ait iki adet teleski tesisi bulunuyor. Merkezde, kooperatife ait pansiyonlar ve cafeler yeralıyor. Antalya’dan 1 saatlik bir yolla ulaşılabiliyor. Kayak mevsimi Aralık-Mart aylarını kapsıyor.

Ankara - Elmadağ
Şehir merkezine uzaklığı 18 km. ODTÜ-Hacettepe-Ankara Üniv.- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ait kayak evi ile Turizm Bakanlığına ait Turban otel ve şahıslara ait iki restoran bulunuyor. 548 metre uzunluğunda 720 kişilik bir adet teleski bulunuyor. Ulaşım üniversite araçları ve özel imkanlarla sağlanabiliyor. Kayak sezonu Ocak-Mart ve kar kalınlığı 30-60 cm.
Bitlis - Merkez

Kayak merkezi Bitlis şehir merkezinin içinde yeralıyor. Bir kayak evi ile bir teleski tesisi bulunuyor. Tesisin uzunluğu 725 metre, kapasitesi ise 710 kişidir. 1000 metre uzunluğunda orta ve zor pist yeralıyor. Pistin kot farkı alt 1510, üst 1700 metredir. Kayak mevsimi Aralık-Nisan ayları ve kar kalınlığı 1-2 metredir.
Bingöl - Yolaçtı (Kurucadağ)

Kayak merkezi Bingöl şehir merkezine 25 km. mesafede, ana yol güzergahındadır. 925 metre uzunluğunda 499 kişilik bir teleski mevcuttur. Merkezde bir de kayak evi bulunuyor. Pist uzunluğu 1000 metre acemi ve ileri düzey kayakçılar için. Alt istasyon 1650, üst istasyon 1890 metredir. Ulaşım otobüs ve özel araçlarla sağlanıyor.

Bolu - Kartalkaya

Bolu Kartalkaya’da iki otel mevcut. 9 adet teleski ile 2 adet telesiej tesisi bulunuyor. Mekanik tesislerin toplam taşıma kapasitesi saatte 4750 kişi, merkezde 13 adet pist var. En uzun pist 1400 metre. Kayak mevsimi Aralık-Nisan ayları olup, kar kalınlığı ortalama 250 cm.’dir. Toplam yatak sayısı 1250 ile 1000 kişi kapasiteli otel, merkezde iki restoran, yüzme havuzu, disco, oyun salonu, snack bar mevcuttur.

Bursa - Uludağ

Kamu kuruluşu niteliğinde 12 adet konaklama tesisi ile özel sektöre ait 15 otel bulunuyor. Bursa’ya 30 km. uzaklıkta olup, ulaşım taksi , dolmuş taksi, minübüs ve teleferikle sağlanabiliyor. Merkezde pist sayısı 11, en uzun pist ise 2000 metre. Mekanik tesis sayısı 13, 7 adet telesiej ile 6 adet, 1000 kişilik teleski bulunuyor. Kayak mevsimi Aralık-Nisan aylarını kapsıyor.
Erzurum - Palandöken

Erzurum-Palandöken kayak merkezi şehir merkezine 4 km uzaklıkta olup taksi ile ulaşılabiliyor. Tatil günleri ise Belediye otobüsleri çalışıyor. Ulaşımı oldukça rahattır. Kayak merkezinde 2 adet telesiej ile Dedeman Otel’e ait bir teleski tesisi bulunuyor. Telesiej alt istasyonunda bir kayak evi ile yine teleski alt istasyonunda Dedeman’a ait 2 otel bulunmaktadır. Telesiej tesisinin uzunluğu 3237 metre ve 300 kişiliktir. Kayak mevsimi Aralık-Mayıs ayları olup, kar kalınlığı 60-120 cm. arasındadır. 15 değişik pistten sürekli 5 km kayma imkanı vardır.
Gümüşhane - Zigana
Zigana kayak merkezi Trabzon’a 60 km, Gümüşhane’ye 40 km uzaklıktadır. Kayak merkezinde 1 adet teleski, bir adet baby-lift tesisi ile kayak evi bulunuyor. Tesis 661 metre uzunluğunda, 843 kişiliktir. Kayak mevsimi Aralık-Nisan ayları olup, kar kalınlığı 100-150 cm.’dir. Ulaşım özel vasıta veya yolcu otobüsleri ile sağlanıyor.

Kars - Sarıkamış

Kars’a 55 km. uzaklıkta Sarıkamış ilçesinin içerisinde çamurlu dağdadır. Kayak merkezinde, 844 metre uzunluğunda, 750 kişilik bir teleski tesisi ile iki kayak evi bulunmaktadır. Sarıkamış kayak merkezinde sezon, Aralık-Nisan ayları kapsıyor ve kar kalınlığı 50-200 cm.yi buluyor. Merkezde pist uzunluğu 1200 metre. Ayrıca Sarıkamış’ta Cıbıltepe’ye Turizm Bakanlığı tarafında 2 adet 4’lü teleski yaptırılmıştır. Kayseri - Erciyes

Kayseri-Erciyes kayak merkezi şehir merkezine 25 km. uzaklıkta, Erciyes dağına kurulmuştur. Halen kullanılan 3 adet pist mevcuttur. Geniş bir kayak alanına sahip bu alanda 3 adet mekanik tesis bulunuyor. 2 adedi teleski tesisi olup birincisi 1450 metre uzunluğunda 900 kişiliktir, diğeri ise 1250 metre uzunluğunda ve 800 kişiliktir. Telesiej tesisi ise, 2250 metre uzunluğunda ve 370 kişilik kapasiteye sahiptir. Merkezde 300 metre uzunlukta iki adet baby-lift tesisi de bulunuyor. Dağda bir kayak evi ve bir otel mevcuttur. Kayak mevsimi Aralık-Nisan aylarıdır. Kar kalınlığı ise 50-100 cm’i buluyor. Ulaşım kamu kuruluşları araçları veya özel vasıtalarla sağlanabiliyor.Kastamonu - Ilgaz

Kastamonu şehir merkezine 40 km. mesafede Ilgaz dağında kurulmuştur. Burada 1 adet çift iskemleli telesiej tesisi ile 1 adet teleski tesisi bulunuyor. Telesiej tesisinin uzunluğu 693 metre, kapasitesi ise 688 kişidir. Teleski tesisi ise 900 metre uzunluğunda ve 800 kişiliktir. Alt istasyon 1850 metre, üst istasyon 1995 metredir. Tesise 3 km. uzaklıkta bir otel ile bu otele ait 300 metre uzunluğunda baby-lift tesisi bulunmaktadır. Telesiej alt istasyonunda şimdilik ihzmet veren iki konaklama tesisi mevcut. Merkezde kayak mevsimi Aralık-Nisan aylarında olup, kar kalınlığı 50-200 cm.’yi buluyor. Ulaşım tur otobüsleri ve özel vasıtalarla sağlanıyor.

Erzincan - Bolkar

Erzincan’a 40 km. mesafede ana yol güzergahında Bolkar dağlarında kurulmuştur. Kayak merkezinde 1050 metre uzunluğunda, 1200 kişilik bir teleski tesisi ile, 300 metre uzunluğunda baby-lift tesisi ve bir de kayak evi bulunuyor. Pist uzunluğu 1100 metre ve orta-zor düzeydedir. Kayak mevsimi Aralık-Nisan aylarında olup, kar kalınlığı 60-100 cm arasıdır. Ulaşım yolcu otobüsü veya özel vasıta ile sağlanabilmektedir.